Р Е Ш Е Н И Е

 

894/12.10.2018г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на  четвърти октомври през две хиляди и осемнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря  М.Найдева, като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2083 по описа за 2018 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:  

Производството по делото е образувано по молба на Н.А.А., ЕГН **********, постоянен адрес *** и М.Д.А., ЕГН **********, постоянен адрес ***. Твърди се дълбоко и непоправимо разстройство на брака, който се иска да бъде прекратен и се представя споразумение по смисъла на чл.51 от СК. И ответника и ищцата, заявиха в съдебно заседание, че желаят прекратяването на брака, поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт №*** от 22.10.1994г. на гр.Шумен, Община Шумен. От брака си страните имат пълнолетно дете. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати без да се издирват мотивите и вината за това. С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена частично при завеждането на иска от молителката. Таксата следва да бъде довнесена от молителя, съобразно т.7 от споразумението.

Водим от горното, и на основание чл.51 от СК, съдът  

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт №*** от 22.10.1994г. на гр.Шумен, Община Шумен между Н.А.А., ЕГН **********, постоянен адрес *** и М.Д.А., ЕГН **********, постоянен адрес ***  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.  

ОДОБРЯВА постигнатото между Н.А.А., ЕГН ********** и М.Д.А., ЕГН ********** споразумение в следния смисъл :           

1. Родителски права и режим на лични контакти с детето.

От брака си молителите нямат ненавършило пълнолетие дете.

2. Семейното жилище, находящо се по административен адрес в гр. Шумен, общ. Шумен, ул. *** е напуснато от молителя към датата на подаване на споразумението в съда и за в бъдеще ще се ползва от молителката.

3. Фамилно име

След прекратяване на брака молителката Н.А.А. запазва придобитото след брака фамилно име – А..

4. Имущество

По време на брака си молителите нямат придобити недвижими имоти.

Движимите вещи, придобити по време на брака, са на незначителна стойност, и същите са поделени извънсъдебно, при фактическата раздяла, като за в бъдеще молителите няма да имат претенции един към друг за тях.

5. По време на брака си молителите не са придобивали със съвместен принос парични влогове, поради което всеки от молителите може да се разпорежда свободно и без ограничения с паричните влогове, на които е титуляр.

6. След прекратяване на брака молителите няма да си дължат издръжка един на друг, и за в бъдеще няма да имат претенции в този смисъл.

7. Разноските да останат за страните така, както са направени от всеки и съответно бъдат присъдени от съда.  

Определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв. /четиридесет лева/, която констатира, че е внесена частично.

Осъжда М.Д.А., ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса в размер на 15 лв./петнадесет лева/.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: