Р Е Ш Е Н И Е  

Гр.Шумен

                                       В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на двадесети септември през две хиляди и осемнадесета година в състав:

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря П.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2110 по описа за 2018 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:  

Производството по делото е образувано по молба на Г.А.М. ЕГН ********** е адрес: *** и Н.М.М. ЕГН ********** е адрес: ***. В молбата си до съда страните излагат, че са законни съпрузи, сключили граждански брак. От брака си имат родено едно дете- Г., което е малолетно. Страните представят споразумение по смисъла на чл.51 от СК. В открито съдебно заседание, заявяват, че желаят прекратяването на брака, поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт *** от 05.08.2007г. на Община Хитрино, област Шумен. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си, както и по отношение на роденото от брака дете. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, съобразено е с интересите на детето, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена частично при завеждането на иска от съпругът и следва да бъде доплатена от съпругата. Следва да бъде определена държавна такса върху върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката, платима от съпругът.

Водим от горното, и на основание чл.51 от СК, съдът  

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданският брак, сключен с Акт *** от 05.08.2007г. на Община Хитрино, област Шумен между Г.А.М. ЕГН ********** с адрес: *** и Н.М.М. ЕГН ********** с адрес: *** по взаимно съгласие.

 

Одобрява постигнатото между Г.А.М. ЕГН ********** с адрес: *** и Н.М.М. ЕГН ********** с адрес: *** споразумение в следният смисъл :

Упражняването на родителските права върху роденото от брака дете- Г. Г.А., с ЕГН **********, родена на ***г. се предоставя на неговата майка- Н.М.М..

Местоживеенето на детето се определя при майката на адрес: гр.*****.

Г.А.М. ще има право на режим за лични контакти с детето Г. Г.А., както следва:

-                     Всяка първа, трета и пета /когато месецът има 5 седмици/ седмица от месеца в събота от 10.00 часа до 18.00 часа в неделя с преспиване,

-                     Всяка нечетна година през официалните почивни празнични дни по Коледа от 09.00 часа на 24 декември до 18.00 часа на 26 декември с преспиване.

-                     Всяка четна година през официалните почивни дни по Нова година от 09.00 часа на 31 декември до 18.00 часа на 2 януари с преспиване.

-                     Великденските празници - първите два дни през официалните почивни празнични дни по Великден при четна година от 10.00 часа на първия ден - петък, до 18.00 на втория ден - събота с преспиване. Вторите два дни през официалните почивни празнични дни по Великден при нечетна година от 10.00 часа на третия ден - неделя, до 18.00 на четвъртия ден - понеделник с преспиване. Ако дните съвпаднат с графика на бащата за лични контакти, то се изпълнява режима за празници.

-                     Мюсюлманските празници, а именно Курбан байрям и Рамазан байрям- първата половина през официалните почивни празнични дни по Курбан байрям и Рамазан байрям при четна година с преспиване и втората половина през официалните почивни празнични дни по Курбан байрям и Рамазан байрям при нечетна година с преспиване. Ако дните съвпаднат с графика на бащата за лични контакти, то се изпълнява режима за празници.

-                     На 16.05./шестнадесети май/, когато е рожденият ден на детето, четири часа през деня или четири часа вечерта, но не по-късно от 21.00часа, по допълнителна уговорка между майката и бащата, в зависимост от заетостта на детето и родителите. Уговорката следва да бъде уточнена до три дни преди датата на рожденият ден на детето на всяка година между родителите, както и 1 месец през лятото разделен на два пъти по 15 дни, когато майката не е в платен годишен отпуск, като уточнението по отношение на личните контакти през лятото следва да бъде направено 10 дни преди желаните дати на всяка текуща година с оглед планиране на почивка на детето с родителя.

-                     Всяка сряда от всяка втора и четвърта седмица от месеца по 2 часа от 17.00 до 19.00 часа.

При осъществяване на личните контакти между детето и бащата, бащата взема детето от адреса на местоживеене ***, посочен по-горе, а при промяна, майката се задължава да предостави своевременно новият си адрес на бащата, за да упражнява уговорения режим на контакти в град Шумен.

Бащата Г.А.М. ще заплаща месечна издръжка за детето Г. Г.А. чрез неговата майка и законен представител Н.М.М. в размер на по 140лв./сто и четиридесет/ лева, платима до 15- /петнадесето/ число на текущия месец, считано от 15.08.2018г., ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска до настъпването на законовите основания за изменение или прекратяване на същата.

Семейното жилище: Апартамент в гр.***** се предоставя за ползване на майката с детето.

Н.М.М. си възстановява фамилното име преди брака - И..  

С така постигнатото споразумение страните заявяват, че нямат други претенции по между си за минало време и към настоящия момент, както и за разноски по делото.  

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лв./четиридесет лева/, която констатира, че е внесена частично.

ОСЪЖДА Н.М.М. ЕГН ********** да заплати по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса за делото в размер на 15.00лв/петнадесет лева/.

ОСЪЖДА Г.А.М. ЕГН ********** да заплати по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката в размер на 100,80лв./сто лева и осемдесет стотинки/.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: