Р Е Ш Е Н И Е

 

806/14.9.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На единадесети септември                                   две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:                        Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 2146 по описа на ШРС за 2018 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            Депозирана е молба от П.В.Ч. с ЕГН ********** и Е.М.К. с ЕГН ********** и двамата чрез адв. В.П.от ШАК със съдебен адрес ***, в която излагат, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие бракът им да бъде прекратен, както и че са постигнали споразумение относно личните и имуществените отношения между тях.  Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

Молителите, призовани на съдебните адреси по делото не се явяват лично, като за тях се явява упълномощеният им представител. За отсъствието на страните се излага, че същите постоянно пребивават в чужбина, където и работят, като по делото са депозирани и заявления от страните лично, в които потвърждават категоричното си желние за развод, като молят делото да се гледа в тяхно отсъствие. Съдът е счел, че постоянното пребиваване на лицата в чужбина ( където полагат и труд) се явява уважителна причина за неприсъствието им в заседанието. Страните са изрази категоричната си и безсъмнена воля за развод в депозираните по делото заявления. Адвоката потвърждава споразумението и моли съда да го утвърди, като излага основанията си за това в съдебните прения.  

ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 01.07.2015 г. в гр.Шумен, за което бил съставен Акт за сключен граждански брак № 0221 от 01.07.2015г. От брака имали родено едно дете – А.П.Ч., родена на ***г. в гр.Шумен. Към момента семейното жилище, находящо се в ***, което е под наем е напуснато от съпруга и ще се ползва от съпругата и детето. Понастоящем брака им съществувал само формално, като са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да го прекратят, уреждайки всички въпроси помежду си.    

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства, като съдът приема от правна страна следното:  От материалите по делото се установява по безспорен начин, че двамата молители са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно родителските права, над роденото от брака дете, режима на лични контакти, издръжката, относно семейното жилище. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака,  е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на П.Ч. и Е.К.,  се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съдът констатира, че по делото не са представени доказателства досежно доходите на съпрузите, но доколкото и двамата се намират в трудоспособна възраст, а и не се сочат доказателства за влошено здравословно състояние, то съдът намира, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева. От материалите по делото се установява, че при завеждането му молителя е  заплатил  държавна такса в размер на 25 лв., поради което разликата до пълния определен от съда размер  следва да се доплати от молителката. Молителят дължи държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на детето А. в размер на 93.60 лв., както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във връзка с чл.50 от СК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:  

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между П.В.Ч.  с ЕГН ********** и Е.М.К. с ЕГН **********,  сключен с Акт за граждански брак № ***от длъжностно лице по гражданско състояние към Община Шумен ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение в следния смисъл:

І. Родителските права върху роденото от брака непълнолетно дете – А.П.Ч. с ЕГН ********** се предоставят на майката Е.М.К. с ЕГН **********,  като местоживеенето на детето е при майката  на настоящия й адрес във Федерална Република Германия, а именно гр. ***.

ІІ. Бащата П.В.Ч. с ЕГН ********** ще има право на лични контакти с детето всяка първа и трета седмица от месеца от 09.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя с преспиване.

ІІІ. Бащата П.В.Ч. с ЕГН ********** дължи на непълнолетната  А.П.Ч. с ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 130 лв. (сто и тридесет лева), платима в брой до 20 – то число на текущия месец, считано от датата на влизане на съдебното решение в сила до настъпването на законна причина, изменяща или прекратяваща правото на издръжка;

ІV. Семейното жилище, находящо се на адрес Федерална Република Германия,  гр. ***, представляващо наето жилище след прекратяване на брака ще се ползва от молителката, като молителят го е напуснал и няма претенции за ползването му;

V. Съпрузите декларират, че нямат придобито имущество по време на брака.

VI. Фамилното име на молителката, непроменено след брака се запазва, като молителката ще продължи да носи бащиното си фамилно име К.;

 ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 (четиридесет) лева.

ОСЪЖДА Е.М.К. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сумата от 15 лв. (петнадесет лева), представляваща държавна такса за завеждане на делото, както и 5 (пет) лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

ОСЪЖДА П.В.Ч. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сумата от 93.60 лв. (деветдесет и три лева и шестдесет стотинки), представляваща държавна такса върху присъдения размер на издръжката, както и 5 (пет) лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                              

РАЙОНЕН СЪДИЯ: