Р Е Ш Е Н И Е

 

931/26.10.2018г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд Шумен, IX-ти състав, в публично съдебно заседание проведено на двадесет и втори октомври, две хиляди и осемнадесета година, в състав:

Районен съдия: Д. Димитров  

при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 2196/2018 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по предявени от М.И.Е. *** против И.Е. ***, в условията на обективно кумулативно съединение осъдителни искове: с правно основание чл. 144 СК, за присъждане на месечна издръжка на навършило пълнолетие дете, което продължава образованието си в средно учебно заведение, редовно форма през учебната 2017/2018 г. в размер на 200 лева месечно, считано от датата на предявяване на исковата молба – 30.07.2018 г. до настъпване на законно основание за нейното изменение или прекратяване, с падеж пето число на месеца, за който се дължи, ведно със законната лихва от падежа на всяка просрочена вноска до окончателното изплащане на задълженията и с правно основание чл. 149 СК, за присъждане на издръжка за минал период от 09.02.2018 г. /датата на навършване на пълнолетие/ до 30.07.2018 г. /датата на депозиране на исковата молба/ в размер на 200 лв. месечно или общо сумата от 1200 лв., ведно със законната лихва от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане на задължението.

Ищецът обосновава съществуващия за него правен интерес от провеждане на осъдителния иск, твърдейки, че на 09.02.2018 г. е навършил пълнолетие и учи редовно в средно учебно заведение. Твърди, че ответникът е негов баща, няма алиментни задължения към други деца, няма сключен граждански брак с друго лице или задължение и за него не би представлявало особено затруднения да плаща месечна издръжка в размер на 200 лв. Ищецът заявява, че няма доходи от трудови възнаграждение, нито имущество, от което да получава доходи. Моли съдът да постанови решение, с което ответникът да бъде осъден да му плаща месечна издръжка в размер на 200 лв., считано от подаване на исковата молба с падеж 5-тоо число на текущия месец до настъпване на законово основание за изменение или прекратяване на същата, ведно със законната лихва за забава за всяка просрочена вноска. Също така претендира издръжка за минал период, а именно, от 09.02.2018 г./датата на навършване на пълнолетие /до 31.07.2018г. /датата на депозиране на исковата молба/ в размер на 200 лв. месечно. Не претендира разноски.

В срока по чл. 131 ГПК ответникът не е депозирал отговор на исковата молба; не е изразил становище по допустимостта и съществото на предявените искове и по обстоятелствата, на които се основават същите; не е изложил възражения срещу исковите претенции, а съответно и обстоятелствата, на които същите се основават, както и не е посочила доказателствата и конкретните обстоятелства, които ще доказва с тях и не е представил писмени доказателства, с които евентуално разполага.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание ищецът поддържа предявените искове и моли за постановяване на неприсъствено решение по делото, с което предявените искове бъдат уважени.

Въпреки предоставената възможност, ответникът не е изпратил представител в първото заседание и не е направил искане за разглеждане на делото в негово отсъствие.

Съдът, като взе предвид, че на страните са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжа и от неявяването им в съдебно заседание, както и че искът е вероятно основателен, с оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и представените доказателства, намира, че са налице предпоставките на чл. 238, ал. 1 вр. чл. 239 ГПК. Ето защо решението по делото следва да бъде основано на положителната преценка за наличие на предпоставките за постановяване на неприсъствено такова.

Относно разноските.

Оценимите искове са два и при този изход на делото, относно искът, с правно основание чл. 144 СК, предвид, че е иск за периодични платежи за неопределено време, дължимата държавна такса е в размер на 4 % върху сборът на платежите за три години – арг. чл. 69, ал. 1, т. 7 ГПК вр. чл. 1 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК или 288.00 лева, а относно искът, с правно основание чл. 149 СК - 4 % върху цената на иска, но не по – малко от 50 лева - арг. чл. 1 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК или 50 лева. Следователно в тежест на ответника следва да бъдат възложени за плащане в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, общо сумата 338.00 лева и 5 лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителeн лист, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК.

Следва, в частта относно присъдените издръжки, да се постанови предварително изпълнение на решението, на основание 242, ал. 1, предл. 1 ГПК.

Мотивиран от така изложените съображения, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

Осъжда И.Е.Т., с ЕГН: ********** и адрес: ***, да плаща в полза на пълнолетното си дете М.И.Е., с ЕГН ********** и адрес: ***, месечна издръжка в размер на 200 (двеста) лева, с падеж пето число на месеца, за който се дължи, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, считано от подаване на исковата молба – 30.07.2018 г., до настъпването на законово основание за изменение или прекратяване, по сметка: Банка Обединена българска банка АД, IBAN *** (SWIFT) UВВSВGSF, на основание чл. 144 СК.

Осъжда И.Е.Т., с ЕГН **********, и адрес: ***, да плати в полза на пълнолетното си дете М.И.Е., с ЕГН ********** и адрес: ***, сумата от 1200.00 лева (хиляда и двеста лева) представляваща издръжка за периода от 09.02.2018 г. до 30.07.2018 г., по сметка: Банка Обединена българска банка АД, IBAN *** (SWIFT) UВВSВGSF, на основание чл. 149 СК.

Осъжда И.Е.Т., с ЕГН ********** и адрес: ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с BG 20 BUIN 7014 3130 2030 14, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата 338.00 лева (триста тридесет и осем лева), представляваща държавна такса по исковете за издръжка, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК и 5.00 лева такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист, на основание чл. 78, ал. 6 ГПК.

Постановява, в частта относно присъдените издръжки, предварително изпълнение на решението на основание чл. 242, ал. 1, предл. 1 ГПК.

Препис от решението да се връчи на страните по делото, заедно със съобщението за постановяването му на основание чл. 7, ал. 2 ГПК

Решението не подлежи на обжалване, на основание чл. 239, ал. 4 ГПК.

 

Районен съдия: