Р Е Ш Е Н И Е

 

1070/4.12.2018г. ,          Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Районен съд – Шумен                                                               седми състав

На 30 (тридесети) ноември                                                       Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е. П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 2207 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

                Производство по чл. 330 от ГПК – развод по взаимно съгласие, образувано след допуснато изменение на иск по чл. 49, ал. 1 от СК в молба с правно основание чл. 50 от СК.

            В съдебно заседание молителите Д.В.И. и Р.Р.И. излагат, че са съпрузи от 13.05.2017 година. По време на брака си нямали родени деца. Твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака. Представят споразумение по чл. 51, ал. 1 от СК, в което излагат уредените от тях всички лични и имуществени отношения помежду си. Молят съда да постанови решение, с което да допусне развода по взаимно съгласие без да се издирват мотивите за прекратяването на брака и да утвърди представеното споразумение.

            В съдебно заседание молителите се явяват лично и всеки от тях, по реда на чл. 330, ал. 3 от ГПК, потвърждава сериозното си и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: молителите са съпрузи от 13.05.2017 г., когато с акт №***/13.05.2017 г. на Община Венец сключват граждански брак. От брака си нямат родени деца.

            Видно от приетия като доказателство нотариален акт №***, том II, рег.                   № 4106, дело №***/2017 г. на нотариус рег. № 702 на НК е, че по време на брака си молителите придобили в съпружеска имуществена общност и понастоящем притежават правото на собственост върху недвижим имот, находящ се в гр. Шумен.

            Предвид изразеното от молителите сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака и като съобрази, че са налице всички законови предпоставки, съдът намира, че молбата е основателна и разводът следва да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК, без да се издирват мотивите за това. Представеното от молителите споразумение отговаря на изискванията на чл. 51, ал. 1 от СК, не противоречи на закона, поради което следва да бъде утвърдено.

            На основание чл. 6, т. 3 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, по делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 лв., която следва да се възложи поравно на молителите. Молителката И. следва да заплати държавна такса и върху стойността на предоставения ѝ в изключителна собственост след прекратяване на съпружеската имуществена общност недвижим имот /дела възлиза на сума в размер на 29258,80 лв./.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 330, ал. 3 от ГПК, съдът  

Р   Е   Ш   И   :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 13.05.2017 г. с акт за граждански брак №*** от 13.05.2017 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Венец, между Р.Р.И. с ЕГН **********,***, със съдебен адресат – адв. И. К. Т. *** и Д.В.И. с ЕГН **********,***, със съдебен адресат – адв. Л.А. от ШАК, гр. Шумен, пл. „О“ № 11 ет. 2, офис 5,  ПО ВЗАИМНО  СЪГЛАСИЕ.

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между Р.Р.И. и Д.В.И. споразумение по чл. 51, ал. 1 от Семейния кодекс, както следва:

            1. След прекратяването на брака Д.В.И. ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си фамилно име – А.

            2. Молителите не си дължат издръжка взаимно след прекратяването на брака.

3. Д.В.А. с ЕГН ********** получава в дял и става изключителен собственик на следния недвижим имот:

МАНСАРДА № 1 (едно) със застроена площ 68,68 кв.м (шестдесет и осем квадратни метра и шестдесет и осем квадратни дециметра), разположена на мансарден етаж във вход № 1 (едно) от жилищна сграда, находяща се на адрес гр. Шумен, жилищен комплекс „Ю“ № 3 (три), като мансардата се състои от дневна, спалня, кухня, антре и сервизно помещение, при граници за мансардата: от изток – калкан, от запад – двор, от север – двор и стълбище, от юг – двор, отгоре – покрив, отдолу – апартамент № 1, заедно с принадлежащото към мансардата ТАВАНСКО ПОМЕЩЕНИЕ с полезна площ 3,82 кв.м (три квадратни метра и осемдесет и два квадратни дециметра), разположено на мансардния етаж на сградата, при граници за таванското помещение: от изток – стълбище, от запад – мансарда № 1, от север – двор, от юг – стълбище, отгоре – покрив, отдолу – стълбищна площадка, заедно с припадащите се за мансардата и таванското помещение 2570/100000 идеални части (две хиляди петстотин и седемдесет стохилядни идеални части) от общите части на сградата, на които съответстват 17,49 кв.м (седемнадесет квадратни метра и четиридесет и девет квадратни дециметра), заедно със съответните части от правото на строеж върху мястото, а съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Шумен, одобрени със Заповед № РД-18-52/25.11.2005 г. на Изпълнителния директор на АГКК, имотът представлява:

самостоятелен обект в сграда с идентификатор *** (осем три пет едно нула точка шест шест четири точка четири пет осем точка три точка три шест), намиращ се в сграда с идентификатор 83510.664.458.3 (осем три пет едно нула точка шест шест четири точка четири пет осем точка три), застроена в поземлен имот с идентификатор 83510.664.458 (осем три пет едно нула точка шест шест четири точка четири пет осем), с административен адрес на имота: град Шумен, община Шумен, област Шумен, жилищен комплекс „Ю”, етаж 2 (втори), брой нива на обекта: 1 (едно); площ по документ: 68,68 кв.м (шестдесет и осем квадратни метра и шестдесет и осем квадратни дециметра), при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж 83510.664.458.3.10,  под обекта 83510.664.458.3.2, 83510.664.458.3.1; над обекта 83510.664.458.3.18.

Данъчната оценка на описания недвижим имот възлиза на 29 258,80 лева (двадесет и девет хиляди двеста петдесет и осем лева и осемдесет стотинки).

Молителят Р.И. няма претенции за уравняване на дела си във връзка с имота.

            4. Имуществените отношения между молителите са уредени и никой от тях няма да има претенции спрямо другия молител в тази насока. 

            5. Молителите приемат в отношенията помежду си, че разноските за страните остават така, както са направени, а окончателната държавна такса по делото ще се поеме поравно от тях.

     ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00 лв. (четиридесет лева), като ОСЪЖДА Р.Р.И. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сума в размер на 20,00 лева и Д.В.А. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сума в размер на 20,00 лева.

            ОСЪЖДА Д.В.А. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС държавна такса в размер на 585,18 лв. (петстотин осемдесет и пет лева и 18 стотинки) върху стойността на дела ѝ, включващ стойността на предоставения ѝ в собственост недвижим имот.

            Препис от решението ДА СЕ ВРЪЧИ на всеки от молителите, чрез пълномощниците им.

            Решението, на основание чл. 330, ал. 5 от ГПК, не подлежи на обжалване.

 

                                                                                  Районен съдия: