Р Е Ш Е Н И Е

 

773/24.8.2018г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд Шумен, девети състав, в публично съдебно заседание, на двадесети август, две хиляди и осемнадесета година, в състав:  

Районен съдия: Д. Димитров  

при участието на секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД 2272/2018 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по искова молба, с правно основание чл. 50 СК, за прекратяване, по взаимно съгласие, на сключения между Р.М.М. и Ш.Б.М., граждански брак.

Съпрузите основават искането си на твърдения за постигнато сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Твърдят, че от брака си нямат непълнолетни деца, както и че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 СК относно ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид към молбата.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите лично и чрез процесуалния си представител адв. Т. ***, поддържат молбата за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото по между им споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа и правна страна:

Молителите са съпрузи, на основание сключения граждански брак, за което е съставен Акт за граждански брак № 0004/01.06.1980 г., от длъжностното лице по гражданско състояние при Кметство село Изгрев, Община Венец, област Шумен.

Съдът като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата си за развод по взаимно съгласие, че решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо и не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака, прецени, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, намира че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи да бъде допуснат на основание чл. 50 СК.

Относно разноските:

При завеждане на исковата молба се дължи такса в размер на 25 лева, на основание чл. 6, т. 1 от Тарифата за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК. При допускане на развод по взаимно съгласие, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата, се събира такса в размер до 40 лв. Съдът определя, по тези две разпоредби от Тарифата, окончателна държавна такса в общ размер на 50 лв., като констатира, че при завеждане на делото от молителката е внесена сумата 25 лв., а предвид споразумението между страните молителят следва да довнесе сумата 25 лв. държавна такса на основание чл. 6, т. 3 от Тарифата.

Предвид изложеното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданския брак между Р.М.М., с ЕГН: ********** *** и Ш.Б.М., с ЕГН: ********** ***, сключен на 01.06.1980 г., пред длъжностното лице по гражданско състояние на Кметство село Изгрев, Община Венец, област Шумен, за което е съставен Акт за граждански брак № 0004/01.06.1980 г., по взаимно съгласие, на основание чл. 50 СК.

Утвърждава постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 СК, в следния смисъл:

Семейното жилище, къща, находяща се в ***, заедно с навес и гараж, построена върху УПИ VII-4657, в квартал 242 по плана на гр. Шумен, с площ от 310 кв. м., при граници: УПИ VI-4658, УПИ III-4656, УПИ VIII-4650 и улица, съгласно Нотариален акт № 53, том VI, рег. № 8380, дело № 596/2003 г., по описа на Св. Стоилов нотариус с район на действие ШРС, peг. № 024 на НК, собственост на Р.М.М. и Ш.Б.М., се предоставя за ползване от двамата, като ползването се разпределя както следва: на Р.М. М. - първи етаж и на Ш.Б.М. - сутеренен етаж до продажбата на недвижимия имот.

Постановява след прекратяването на брака жената запазва брачното си фамилно име “М.”.

Обявява, че за в бъдеще съпрузите не претендират издръжка един от друг; движимите вещи придобити в режим на СИО са поделили доброволно и извънсъдебно; след прекратяването на брака съпрузите няма да имат никакви претенции към притежаваните от всеки един от тях суми по банкови сметки, както и претенции за получаване на дял от личното имущество на другия съпруг.

Осъжда Ш.Б.М., с ЕГН: **********,***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен, с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, сумата 25.00 лева (двадесет и пет лева) представляваща държавна такса на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК и 5.00 (пет) лева такса, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 ГПК.

 

Районен съдия: