Р Е Ш Е Н И Е

 

810/19.9.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На единадесети септември                                                две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:                     Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 2276 по описа на ШРС за 2018 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            Депозирана е молба от М.Ю.П. с ЕГН ********** и П.И.П. с ЕГН ********** и двамата със съдебен адрес ***-13, кантора 29, чрез адв. С.П., в която излагат, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие бракът им да бъде прекратен, както и че са постигнали споразумение относно личните и имуществените отношения между тях.  Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

            Молителката се явява лично в съдебно заседание, заедно с упълномощения си адвокат – адв. С.П. от ШАК. Моли се споразумението да бъде утвърдено от съда.

            Молителят се явява лично в съдебно заседание и моли съда да постанови съдебно решение, с което брака бъде прекратен и бъде утвърдено постигнатото между страните споразумение.

            ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите М.П. и П.П. са законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 06.04.2002г. в гр. Шумен, за което бил съставен Акт за граждански брак № ***От брака си имат родени две деца – Д.П.И., роден на ***г. и Ю.П.И., роден на ***г. Споразумели са се относно родителските права, издръжката и местоживеенето на децата. В молбата заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си, поради формалното му съществуване.  

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и обосновава следните правни изводи:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в депозираната молба, а така също и в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на децата, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата,  ползването на семейното жилище и фамилното име на жената. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака,  е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на молителите се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса при допускане на развода, която следва да бъде 40 лева, като констатира че е внесена изцяло по делото.

Молителят дължи държавна такса върху присъдените размери на издръжката по отношение на децата, която е  в размер на 230.40 лв. общо.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във връзка с чл.50 от СК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

  

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между П.И.П.  с ЕГН ********** и М.Ю.П. с ЕГН ********** и двамата от гр.Шумен,  сключен с Акт за граждански брак № ***г., съставен от длъжностно лице по гражданско състояние при Община Шумен от ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение в следния смисъл:

І. Родителските права върху родените от брака деца Д.П.И. с ЕГН ********** и Ю.П.И. с ЕГН ********** се предоставят на майката М.Ю.П. с ЕГН **********, като местоживеенето на децата е на адрес с. *****.

ІІ. Бащата П.И.П. с ЕГН ********** има право на лични контакти с децата Д. и Ю. както следва:  всяка втора и последна събота и неделя от месеца от 10.00 часа в събота до  18.00 часа в неделя с преспиване;  тридесет календарни дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск; през всяка нечетна година – Великденските и Новогодишните празници; през всяка четна година -  Коледните празници;

ІІІ. Бащата П.И.П. с ЕГН ********** ще заплаща на Д.П.И. с ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 170 лв. (сто и седемдесет лева), платима до пето число на месеца, за който се дължи по банков път по сметка с IBAN  ***, находяща се в „Банка ДСК“ ЕАД, с титуляр М.Ю.П. с ЕГН **********, считано от датата на депозиране на молбата – 07.08.2018г. до настъпването на законна причина, изменяща или прекратяваща правото на издръжка към непълнолетното дете, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска;

IV. Бащата П.И.П. с ЕГН ********** ще заплаща на Ю.П.И. с ЕГН ********** месечна издръжка в размер на 150 лв. (сто и петдесет лева), платима до пето число на месеца, за който се дължи по банков път по сметка с IBAN  ***, находяща се в „Банка ДСК“ ЕАД, с титуляр М.Ю.П. с ЕГН **********, считано от датата на депозиране на молбата – 07.08.2018г. до настъпването на законна причина, изменяща или прекратяваща правото на издръжка към непълнолетното дете, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска;

V. Семейното жилище,  находящо се в гр.*****, се предоставя за ползване на молителя, като същото е напуснато от молителката и тя няма претенции за ползването му;

VI. След прекратяване на брака съпрузите нямат претенции за заплащане на издръжка един към друг;

VII. След прекратяване на брака молителката запазва брачното си фамилно име  П.;

VIII. Страните декларират, че не притежават недвижими имоти, придобити по време на брака, като движимите вещи са поделени извънсъдебно и страните нямат претенции от имуществен характер една към друга;

IX. Страните декларират, че нямат регистрирани търговски дружества, както и претенции към притежавани акции и дялове в търговски дружества; Нямат зваимни претенции и към притежаваните от тях банкови сметки, като всеки от тях се задължава лично да ги обслужва и погасява.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 40 лв. (четиридесет лева), като констатира, че е изцяло внесена по делото.

ОСЪЖДА П.И.П. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сумата от 230.40лв. (двеста и тридесет лева и четиридесет стотинки), представляваща държавна такса върху присъдените размери на издръжките, както и 5 (пет) лева  такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: