Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

960/2.11.2018г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и девети октомври 2018 година

в публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2303/2018г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по реда на чл. 310, т. 5 и сл. от ГПК, по предявен иск с правно основание чл. 144 от СК.  

Искова молба от Х.С.К., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу С.К.С., ЕГН : **********, с адрес ***. Ищецът твърди, че е навършил пълнолетие, но продължава да учи, и не може да се издържа от доходите и имуществото си. Иска осъждане на ответника да му заплащат сумата от 250 лева месечно – издръжка, на основание чл. 144 от СК, считано от 01.06.2018г., преди подаване на исковата молба.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът, редовно уведомени, подава отговор. Твърди, че няма възможност да заплаща исканата издръжка, без особени затруднения, тъй като дължи такава на родителите си, страда от заболяване изискващо лечение. Иска отхвърляне на иска и присъждане на разноски.

В открито съдебно заседание страните, редовно призовани – ищецът не се явява и не изпраща представител, а ответния, поддържа заявеното в отговора.

Така депозираната молба е допустима, разгледана по същество е неоснователна, по следните съображения : 

След като прецени събраните по делото доказателства, съдът прие за установено следното:

Не се спори от страните, че ищецът е син на ответника, навършил пълнолетие, учещ във висше училище, в редовна форма на обучение. Няма доказателства за липса на доходи и имущество от които да се издържа, и въобще за каквито и да е факти, от които да се изведе нуждата от издръжка и нейния размер и или възможност на ответника да го заплаща. Ответния доход е 800 евро от трудово правоотношение в Испания където пребивава постоянно. Твърди се, че е собственик на недвижим имот в България, придобит по договор за прехвърляне, срещу задължение за издръжка и гледане, по който месечно заплащал на родителите си, обитаващи имота сума от 200-300 лева. Липсват доказателства за това твърдение. Няма данни за съжителстващи лица или полагане грижи за малолетни деца. Има разходи за лечение на хронично заболяване от над 120 евро месечно, само за медикаменти. Заплаща здравни застраховки, поради налагащи се престои в лечебни заведения.

Съобразявайки горното, настоящият състав намира, че предявения иск, не се доказа, по основание. Не са налични всички предпоставки за даване на издръжка от родител на вече навършило пълнолетие дете, което учи във висше училище, в редовна форма на обучение. Съобразявайки нуждите на ищеца, предвид събраните доказателства и общоизвестни факти, като цени на нужните му учебни пособия и помагала, такива на основни хранителни продукти и облекло, счита, че месечната парична сума от която се нуждае, е значително по-голяма от претендирания размер от 250 лева. Осигуряването и обаче от ответника, би било свързано с особено затруднение, не само за него, а и за възходящите му. След приспадане на нормално присъщите разходи за съществуване /наем, електричество, транспорт/, за които са представени писмени доказателства, като се съобрази, че конкретното хронично заболяване изисква хранителен режим, изключващ традиционни храни, с по-ниски цени, съответно предполагащ прием на хранителни добавки, то ответникът следва да живее със средства под определения размер на линия на бедност за страната, което не е оправдано, не само с оглед пребиваването му извън нея, поради по-високия нужен размер.

Изложеното налага отхвърляне на предявения иск, като неоснователен.

На основание чл. 78, ал. 3 от ГПК, ищецът следва да заплати на ответника сумата от 1062,43 лева разноски в производството, за извършването на които са налице данни.  

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р Е Ш И:

 

ОТХВЪРЛЯ предявеният от Х.С.К., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу С.К.С., ЕГН : **********, с адрес ***, иск с правно основание чл. 144 СК, за заплащане месечна издръжка от 250 лева, считано от 01.06.2018г., като неоснователен.  

ОСЪЖДА Х.С.К., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати на С.К.С., ЕГН : **********, с адрес ***, сумата от 1062,43 лева разноски в производството.  

Решението подлежи на обжалване, пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок, от 02.11.2018г., в съответствие с чл. 315, ал. 2 ГПК.

                                                     

РАЙОНЕН СЪДИЯ: