Р Е Ш Е Н И Е

 

851/2.10.2018г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на двадесет и седми септември през две хиляди и осемнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2403 по описа за 2018 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:  

Производството по делото е образувано по молба на В.Д.В. с ЕГН: ********** *** и С.М.Т., ЕГН **********, постоянен адрес: ***. Твърди се дълбоко и непоправимо разстройство на брака, който се иска да бъде прекратен и се представя споразумение по смисъла на чл.51 от СК. И ответника и ищцата, заявиха в съдебно заседание, че желаят прекратяването на брака, поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт № ***, с.Здравец, Търговище, област Търговище. От брака си страните нямат родени деца. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати без да се издирват мотивите и вината за това. С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена частично при завеждането на иска от молителката. Таксата следва да бъде довнесена от молителя. Следва да бъде определена държавна такса върху споразумението за имуществени отношения. Молителите дължат заплащане на държавна такса в размер на 2 процента върху стойността на своя дял, а именно 5.00лв. за стойност на дела на съпруга за едно моторно превозно средство.

Водим от горното, и на основание чл.51 от СК, съдът  

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт № ***, с.Здравец, Търговище, област Търговище между В.Д.В. с ЕГН: ********** *** и С.М.Т., ЕГН **********, постоянен адрес: ***  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

ОДОБРЯВА постигнатото между В.Д.В. с ЕГН: ********** и С.М.Т., ЕГН ********** споразумение в следния смисъл :

1. Семейното жилище – къща, находяща се в с. ***, собственост на съпруга, ще се ползва от съпруга, като съпругата го е напуснала и няма претенции за ползването му.

2. Товарният автомобил марка Форд, модел „Транзит“ с рег. № Н9794ВС, идентификационен номер ***, придобит в режим на съпружеска имуществена общност, след развода остава в собственост на съпруга В.Д.В.. Застрахователната стойност на МПС е в размер на 500.00 (петстотин) лева.

3. Страните декларират, че всички движими вещи, придобити по време на брака от съпрузите, са поделени и нямат друго движимо имущество, подлежащо на подялба.

4. При сключването на брака съпругата не е приела фамилното име на съпруга си, поради тази причина въпроса за фамилното име не е предмет на настоящото споразумение.

5. Страните по настоящото споразумение нямат открити общи банкови сметки.

6. След развода съпрузите няма да имат претенции за издръжка един към друг.

7. Разноските по делото се поемат от страните така както са ги направили, с изключение на държавните такси, които се поделят поравно.         

Определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв. /четиридесет лева/, която констатира, че е внесена частично.

Осъжда В.Д.В. с ЕГН: ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт и по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса в размер на 15 лв./петдесет лева/.

Осъжда В.Д.В. с ЕГН: ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт и по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса в размер на 5.00лв./пет лева/ върху дела си.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: