Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

1007/14.11.2018г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на тринадесети ноември 2018 година

в публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2431/2018г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Иск за развод с правно основание чл. 49 ал. 1 от СК.  

Искова молба от И.Ш.Р., ЕГН : **********, с адрес ***, офис 15 срещу М.Т.Р., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 49 СК. Излагайки, че поради упражнявано физическо насилие, бракът им е дълбоко и непоправимо разстроен, ищецът претендира прекратяването му, по вина на ответника и възстановяване на предбрачното и фамилно име.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът редовно уведомен, не подава отговор.

В съдебно заседание, страните, редовно призовани, ищцата лично и с представител, поддържа заявеното в исковата молба, а ответникът, не се явява и не изпраща представител.

 

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

Страните сключили граждански брак на 26.12.1993г., в с. Хитрино, за което е бил съставен Акт № 13/26.12.1993г. на Община Хитрино. От брака си имали родени две деца – пълнолетни. Според показанията на разпитаните свидетели, на които съдът не намери основание, да не даде вяра, се установи, че брачният живот на съпрузите, през последните години, не протичал нормално, като конкретна причина за това била злоупотреба с алкохол и упражняване на физическо насилие над съпругата и в миналото над непълнолетните деца, грубо отношение към нея, които довели до фактическа раздяла, от преди няколко месеца. Съпругата и по малкото от пълнолетните деца обитавали част от жилище, собственост на родителите и в гр. Шумен, а ответникът живеел в семейното. От раздялата съпрузите, не контактували помежду си.

При  така  установената  фактическа  обстановка, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен по следните съображения: Установи  се, че между съпрузите са изчезнали взаимното разбирателство, другарски отношения и доверие, характерни за един нормален брачен съюз. Брачното поведение на съпруга може да бъде преценено като тежко провинение, нарушаващо основни принципи, върху които се изгражда брачната връзка, като взаимно уважение, общи грижи за семейството, отглеждането, възпитанието и издръжката на децата, и съвместно живеене на съпрузите, особено първите, чието нарушение – физическото насилие, винаги е считано от доктрината и трайната съдебна практика, за тежко провинение, достатъчно, да обоснове вина, за дълбокото и непоправимо разстройство на брака / ППВС № 1/57г., № 10/71г. /. С оглед на всичко изложено съдът счита, че вина за разстройството на брака има съпругът.

Съобразно заявеното искане и разпоредбата на чл. 53 от СК, съпругата следва да възстанови предбрачното си фамилно име – Ш..

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 50 лева, от които констатирайки, че са внесени при завеждане на исковата молба 25 лева, счита, че остатъка следва да бъде внесен от страните, съобразно чл. 329 ГПК, по сметка на ШРС, а именно 25 лева от ответника.

На основание чл. 78, ал. 1 и чл. 329 ГПК, ответникът следва да заплати на ищеца, сумата от 525 лева разноски в производството на настоящата инстанция.

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р    Е    Ш    И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 26.12.1993г., в с. Хитрино, за което е бил съставен Акт № 13/26.12.1993г. на Община Хитрино, между И.Ш.Р., ЕГН : **********, с адрес ***, офис 15 и М.Т.Р., ЕГН : **********, с адрес ***, като ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН, по вина на съпруга.  

ПОСТАНОВЯВА след прекратяване на брака съпругата да носи фамилно име – Ш..  

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по брачния иск в размер на 50 лева, като ОСЪЖДА М.Т.Р., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 25 (двадесет и пет) лева.  

ОСЪЖДА М.Т.Р., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати на И.Ш.Р., ЕГН : **********, с адрес ***, офис 15, сумата от 525 лева разноски в производството.  

Решението може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен, в двуседмичен срок, от  връчването му на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: