Р Е Ш Е Н И Е

 

911/17.10.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, единадесети състав

На двадесет  и шести септември през две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                            Председател: Ростислава Георгиева

Секретар: Ил.Д.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №2433 по описа на ШРС за 2018 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            Депозирана е молба от Н.А.Н., ЕГН**********,*** и С.Б.Н., с ЕГН**********,***, и двамата със съдебен адрес:***, чрез адв.М.Д. от ШАК, в която излагат, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие бракът им да бъде прекратен, както и че са постигнали споразумение относно личните и имуществените отношения между тях.  Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

Молителят Н.А. Н. в съдебно заседание се явява лично и с упълномощен представител – адв.М.Д. от ШАК, като поддържа молбата си за прекратяване на брака и изложеното  споразумение.

Молителката С.Б.Н. в съдебно заседание също се явява лично и с упълномощен представител – адв.М.Д. от ШАК, като поддържа молбата за прекратяване на брака и изложеното в нея споразумение по чл.51 от СК. Моли съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

            ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите Н.А. Н. и С.Б.Н. били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 09.05.2017 год. в с.***, община Венец, област Шумен, за което бил издаден Акт за граждански брак №2/09.05.2017 год. Имали родени две деца – Х.Н.А., с ЕГН**********, роден на *** год. и О. Н.А., с ЕГН**********, роден на *** год. Двамата живеели в семейно жилище, намиращо се в с.***, област Шумен, ул.“***“ №2, което към настоящия момент било напуснато от молителката и се ползва от молителя и децата. В исковата молба страните заявяват, че са постигнали съгласие същото за в бъдеще да се ползва от молителя и децата. В молбата заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си. Молителите заявяват, че нямат претенции един спрямо друг за изплащане на издръжка. Молителката след прекратяване на брака желае да възстанови предбрачното си фамилно име М.. Разноските по делото се поемата от молителите, така както са направени.  

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и по-специално от Удостоверение за сключен граждански брак от 09.05.2017 год., Удостоверение за раждане №110938,  Удостоверение за раждане №070570, Удостоверение №43/16.08.2018 год., Удостоверение №44/16.08.2018 год., Пълномощни, Вносна бележка за заплатена държавна такса от 22.08.2018 год..

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

От материали те по делото и от изявленията на страните направени, както в исковата молба, а така също и в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на децата, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата, както и относно семейното жилище, издръжката между съпрузите и фамилното име. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака, ведно с направените в съдебно заседание уточнения, е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на Н.А.Н. и С.Б.Н. се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съобразявайки материалите по делото, липсата на доказателства относно доходите на съпрузите, тяхното здравословно състояние, съдът намира, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде в размер на 40 лева. В същото време от материалите по делото се установява, че при завеждането на делото молителят е заплатил държавна такса в размер на 25 лева, поради което молителката следва да бъде съдена до заплати разликата от 15 лева. В тази връзка при преценка на въпроса за разноските съдът съобрази постигнатото между молителите споразумение в този смисъл, а именно разноските по делото да бъдат поети от страните, така както са направени.  

Молителката С.Б.Н. дължи държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на всяко от децата в общ размер на 201.60 лева, както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във вр. с чл.50 от СК, съдът

 

РЕШИ

  

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Н.А.Н., ЕГН**********,*** и С.Б.Н., с ЕГН**********,***, и двамата със съдебен адрес:***, чрез адв.М.Д. от ШАК, сключен с Акт за граждански брак №2/09.05.2017 год. ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Н.А.Н. и С.Б.Н. споразумение в следния смисъл:

І. Местоживеенето на децата – Х.Н.А., с ЕГН********** и О. Н.А., с ЕГН********** за в бъдеще ще бъде при бащата - Н.А.Н., ЕГН********** на адрес: ***.

ІІ. Родителските права върху децата - Х.Н.А., с ЕГН********** и О. Н.А., с ЕГН********** се предоставят на бащата Н.А. Н., ЕГН**********, като майката С.Б.Н., с ЕГН********** ще има право на лични контакти с всяко от децата всяка първа и трета седмица от месеца за времето от 17.00 часа в събота до 15.00 часа в неделя, с приспиване и 15 /петнадесет/ дни през лятото по време на ваканцията, когато бащата не е в платен годишен отпуск.

ІІІ. Майката С.Б.Н., с ЕГН********** ще заплаща месечна издръжка на малолетното си дете Х.Н.А., с ЕГН**********, чрез неговия баща и законен представител Н.А. Н., ЕГН**********  в размер на 140 /сто и четиридесет/ лева месечно, платими до 30-то число на месеца, за който се отнасят, считано от датата на влизане в сила на решението за прекратяване на брака до настъпване на причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

ІV. Майката С.Б.Н., с ЕГН********** ще заплаща месечна издръжка на малолетното си дете О. Н.А., с ЕГН**********, чрез неговия баща и законен представител Н.А. Н., ЕГН**********  в размер на 140 /сто и четиридесет/ лева месечно, платими до 30-то число на месеца, за който се отнасят, считано от датата на влизане в сила на решението за прекратяване на брака до настъпване на причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

V.Семейното жилище, находящо се на адрес: с.***, област Шумен, ул.“***“ №2 се предоставя за ползване на молителя Н.А. Н., ЕГН**********  и децата, като съдът констатира, че молителката С.Б.Н., с ЕГН********** го е напуснала.

VІ. След прекратяване на брака молителката С.Б.Н., с ЕГН********** възстановява предбрачното си фамилно име М..

VІІ. Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.

VІІІ. Разноските по делото се поемат от молителите, така катко са направени.  

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 /четиридесет/ лева, като констатира, че същата е заплатена изцяло.

ОСЪЖДА С.Б.Н., с ЕГН********** да заплати в полза на държавата и по сметка на ШРС сумата от 216.60 лева /двеста и шестнадесет лева и шестдесет стотинки/, представляваща държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на двете деца и доплащане на държавна такса до пълния определен от съда размер, както и 5 лева /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: