Р Е Ш Е Н И Е  

Гр.Шумен

                                       В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на двадесет и седми септември през две хиляди и осемнадесета година в състав:

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№2461 по описа за 2018 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:  

Производството по делото е образувано по молба на А.Т.Н., ЕГН **********, постоянен адрес: *** и Й.Н.Н., ЕГН **********, постоянен адрес: ***. В молбата си до съда страните излагат, че са законни съпрузи, сключили граждански брак. От брака си имат родено едно дете- Х., което е малолетно. Страните представят споразумение по смисъла на чл.51 от СК. В открито съдебно заседание, заявяват, че желаят прекратяването на брака, поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт *** от 04.11.2006г. на Община Шумен, област Шумен. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си, както и по отношение на роденото от брака дете. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, съобразено е с интересите на детето, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена изцяло при завеждането на иска от съпругата. Следва да бъде определена държавна такса върху върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката, платима от съпругът.

Водим от горното, и на основание чл.51 от СК, съдът  

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданският брак, сключен с Акт *** от 04.11.2006г. на Община Шумен, област Шумен между А.Т.Н., ЕГН **********, постоянен адрес: *** и Й.Н.Н., ЕГН **********, постоянен адрес: ***   по взаимно съгласие.  

Одобрява постигнатото между А.Т.Н., ЕГН ********** и Й.Н.Н., ЕГН **********  споразумение в следният смисъл :

1. Упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака дете – *****Н. с ЕГН ********** се предоставя на нейната майка и законен представител А.Т.Н., ЕГН **********, която ще го отглежда на адрес: гр. ***.

2. На бащата Й.Н.Н., ЕГН ********** се определя следния режим на лични контакти с детето *****Н. с ЕГН **********: всяка първа и трета неделя от месеца – за времето от 09.00 ч. до 18.00 ч., без преспиване.

3. На детето *****Н. с ЕГН ********** се определя издръжка в размер на 200.00 /двеста/ лева, считано от датата на влизане в сила на решението за прекратяване на брака, платима до 30-то число на текущия месец, по банков път, платима от бащата Й.Н.Н., ЕГН ********** по сметка на майката А.Т.Н., ЕГН **********, с IBAN: ***, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до настъпването на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка.

4. Семейното жилище, находящо се в гр. ***, ще бъде напуснато от съпругата и детето след прекратяване на брака, като съпругата не предявява претенции по отношение на ползването му.

5. Съпругата ще запази фамилното си име: Н..

6. След развода съпрузите няма да имат претенции за издръжка един към друг.

7. Разноските по делото се поемат от съпрузите поравно.  

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лв./четиридесет лева/, която констатира, че е внесена изцяло.

ОСЪЖДА Й.Н.Н., ЕГН ********** да заплати по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката в размер на 144,00лв./сто четиридесет и четири лева/.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: