Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

1101/13.12.2018г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на десети декември 2018 година

в публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2542/2018г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Предявен иск, с правно основание чл. 49 ЗЗД.  

Искова молба от „***“ ЕАД, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – *** срещу „***“ ООД, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – ***, с посочено правно основание чл. 49 ЗЗД, и цена от 778 лева.

Ищецът сочи, че на 26.07.2018г., в ***, на ул. “***”, при СМР, служители на ответника повредили кабелна линия средно напрежение, собственост на ищеца. Възстановяването на щетите възлязло на 778 лева. Въпреки подписания констативен протокол и покана, ответникът, не възстановил сумата, поради което ищецът претендира осъждането му да я заплати, в едно със законната лихва, от подаване исковата молба, до окончателното плащане.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът, редовно уведомен, подава отговор. Не взема становище по допустимост и основателност на иска. Представя нареждане за превод на исковата сума, считайки задължението си за погасено.

В съдебно заседание, страните, редовно призовани, ищецът, чрез представител, в писмена молба признава твърдяното от ответника плащане и претендира разноските в производството, а вторият, не изпраща представител.

Така предявения иск е допустим, разгледана по същество е основателен, по следните съображения :  

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

На 26.07.2017г., представители на страните съставили констативен протокол, според който на посочената дата, в ***, в двора на Общинска болница, при изкопни дейности, работници на ответника повредили кабелна линия средно напрежение собственост на ищеца. Щетите били отстранени за сумата от 777,92 лева, съответно издадена фактура № 5000330846/28.07.2017г., за сумата от 778 лева. Въпреки получена покана, сумата, не била заплатена от ответника. Той, сторил това в деня на получаване препис от искова молба, по настоящото дело – 04.10.2018г.

Така приетата за установена фактическа обстановка доведе до следните изводи :

За ангажиране отговорност, за вреди на възложителя на работа, е необходимо да са на лице следните предпоставки – възлагане на работа на физическо лице, вреда, наличие на причинна връзка, в случая вредите да са пряка и непосредствена последица от противоправно поведение на физическо лице. Приетото за установено от фактическа страна, сочи наличието на всички предпоставки, правейки иска установен, по основание и размер. Извършеното плащане на претендираните вреди в хода на производството, обаче налагат отхвърлянето му, но не като неоснователен, а поради погасяване на вземането с плащане.

Претенцията за заплащане обезщетение за забава е основателна за периода от предявяване на иска, до плащането, от ответника, или за периода 31.08.2018г. – 04.10.2018г.. Размера на обезщетението, съдът определя, на основание чл. 162 ГПК, на сумата от 7,58 лева.  

На основание чл. 78, ал. 1 и 8 от ГПК, ответникът следва да заплати на ищеца сумата от 200 лева разноски в производството – 50 лева държавна такса по предявения иск и 150 лева юрисконсултско възнаграждение.

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р Е Ш И :

 

ОТХВЪРЛЯ предявения от „***“ ЕАД, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – *** срещу „***“ ООД, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – ***, иск с правно основание чл. 49 от ЗЗД, за сумата от 778 лева – обезщетение за непозволено увреждане – имуществени вреди, поради погасяване вземането с плащане.  

ОСЪЖДА „***“ ООД, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – ***, да заплати на „***“ ЕАД, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – ***, сумата от 7,58 лева, представляваща законна лихва върху сумата от 778 лева, за периода 31.08.2018г. – 04.10.2018г..  

ОСЪЖДА „***“ ООД, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – ***, да заплати на „***“ ЕАД, ЕИК : ***, със седалище и адрес на управление – ***, сумата от 200 лева разноски в производството.  

 Решението може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен, в двуседмичен срок, от връчването му, на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: