Р Е Ш Е Н И Е

 

946/30.10.2018г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Районен съд Шумен, девети състав, на двадесет и втори октомври, две хиляди и осемнадесета година, в закрито заседание, в състав:

Районен съдия: Димитър Димитров  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2658/2018 г., по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е образувано по предявена молба, с правно основание чл. 28, ал. 1 вр. чл. 27, ал. 2, вр. чл. 25, ал. 1, т. 3 ЗЗДетето, от Дирекция „Социално подпомагане” гр. Шумен обективираща искане за настаняване на детето С.А.Р., родена на *** г., в професионално приемно семейство на Н.Ч.И. и И.Х.И. ***, за срок от две години или до отпадане на необходимостта.

В проведеното съдебно заседание страните редовно призовани, като представител на Дирекция “Социално подпомагане” - Шумен, не се явява. Присъства социалния работник изготвил социалния доклад по делото. Явяват се майката и приемното семейство, които изразяват желание и готовност да отглеждат детето в дома си. Твърдят, че разполагат с необходимите жилищни и битови условия за неговото отглеждане. Явилия се социален работник, изразява становище, че в интерес на детето е да бъде продължено настаняването на детето в приемното семейство.

Предвид събраните по делото доказателства, съдът намира за установено от фактическа страна следното: На 16.08.2018 г. в Дирекция „Социално подпомагане“ гр. Шумен, отдел „Закрила на детето“ е постъпил сигнал от Р. А.Р. - брат на майката, който сочи, че сестра му С.А.Р. не полага необходимите грижи за трите си деца, често ги оставяла сами, живеели в лоши хигиенно-битови условия. Твърди се, че майката напуснала дома и децата, като заявила, че отива да работи в гр. Силистра и не знаела кога ще се върне, не е оставила телефон за връзка. Брат й довел децата в Дирекция „Социално подпомагане“ гр. Шумен, отдел „Закрила на детето“, тъй като заминавал в чужбина, където живеел и работел. При разговор със съседи и кмета на селото се установило, че майката не полагала грижи за децата, често крадели, за да се изхранват. С цел опазване живота и здравето детето било настанено за отглеждане в професионално приемно семейство, които в писмен вид декларирали съгласието си да го отглеждат. Със Заповед № ЗД/Д-11-089/17.08.2018 г. на Директора на Дирекция „Социално подпомагане“ - Шумен, детето е настанено в приемното семейство. Междувременно майката е депозирала молба за реинтеграция на детето в семейна среда. Твърди се, че в момента Дирекция „Социално подпомагане“ гр. Шумен, отдел „Закрила на детето“ работели с нея за подобряване на родителския й капацитет.

Изложеното се потвърждава от събраните по делото доказателства: Удостоверение за раждане на С.С. А., издадено въз основа на Акт за раждане № *** г. от Община Шумен; Заповед № ЗД/Д-Н-089/17.08.2018 г. на Директор Д “СП” гр. Шумен; Социален доклад изх. №СЛ/Д-Н/575-001/17.08.2018 г. на Д “СП” Шумен; Декларация от С.Р. вх. №СЛ-Н/573-004/17.08.2018 г.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

Поради изложеното в становището на Д „СП“ – гр. Шумен, че майката е в трайна невъзможност да полага грижи за отглеждане и възпитание на детето, съдът намира, че са налице условията, визирани в разпоредбата на чл. 25, ал. 1, т. 3 ЗЗДетето, позволяващи то да бъде настанено извън семейството. Съгласно разпоредбата на чл. 28, ал. 4 от същия закон при определяна на мерките за закрила на детето съдът следва поредността по чл. 26, ал. 1 ЗЗДетето, освен ако това не е в интерес на детето. В настоящия случай, от материалите по делото и по-специално от изготвения Социален доклад от Дирекция “Социално подпомагане” - Шумен се установява по безспорен начин, че детето може да бъде настанено в професионално приемно семейство, което декларира съгласие и желание детето да бъде настанено в семейството им. Имайки предвид интересите на детето, най-подходяща се явява мярката “настаняване в професионално приемно семейство”. В тази връзка съдът съобрази и обстоятелството, че то разполага с добри жилищни и хигиенно-битови условия за отглеждането му, а детето се чувства спокойно, поради което настоящият състав намира, че посочената мярка за закрила в най-голяма степен кореспондира с непосредствените му интереси.

Поради изложеното и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона съдът намира, че молбата на Дирекция “Социално подпомагане” - Шумен се явява основателна и като такава следва да бъде напълно уважена, като на основание чл. 28, ал. 4 ЗЗДетето, детето бъде настанено в професионално приемно семейство за срок от две години.

Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

Настанява С.С. А., с ЕГН: ********** в професионално приемно семейство на Н.Ч.И., с ЕГН: ********** и И.Х.И., с ЕГН: **********, двамата с адрес: ***, за срок от две години или до настъпване на предвидените в закона основания за изменение и прекратяване на настаняването.

Решението подлежи на незабавно изпълнение, на основание чл. 28, ал. 4 от Закона за закрила на детето.

На основание чл. 28, ал. 6 ЗЗДетето, решението подлежи на обжалване пред ШОС в седемдневен срок от обявяването му на страните.

Препис от решението, след влизането му в сила, да се изпрати на Дирекция “Социално подпомагане”, гр. Шумен за сведение и изпълнение.

 

Районен съдия: