Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

971/5.11.2018г. , гр. Шумен

 

Шуменският районен съд, в публичното заседание на четвърти октомври   , през две хиляди и  осемнадесета     година , в състав :

                                                                                              СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №2667  по описа за 2018  г., за да се произнесе взе предвид:

Производство по чл.50 от СК  .

Депозирана е молба от М.Р.Т.,  ЕГН ********** *** и В.А.Т., ЕГН ********** ***  , в която заявяват , че желаят  да прекратят брака си по взаимно съгласие . Същото е сериозно и непоколебимо . Съобразно изложеното молят да бъде постановено решение , по силата на което бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено споразумението по чл.51 от СК .

В открито съдебно заседание  страните се явяват лично и заявяват , че поддържат молбата за развод и споразумението по чл.51 от СК

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното: По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт  №*** г. на Община Шумен   , от което се установява , че страните са съпрузи от 22.04.2005 г.     От Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №***. на Община Шумен и  и Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №***, издадено от Община Шумен , е видно , че родените от брака деца  Е. В. Т.,  ЕГН ********** и А. В. Т.,  ЕГН **********  са непълнолетни .

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , упражняването на родителските права ,  местоживеенето на децата  , режима на лични контакти , издръжката на непълнолетните деца   . Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала , същото е в интерес на децата родени от брака   ,  поради което няма пречки за одобряването му.

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 25 лева предварително са внесени от  жената , остатъкът до пълния размер , а именно 15 лева е дължим от мъжа .

На основание чл.78 ал.6 от ГПК мъжът   следва да бъде осъден да заплати по сметка на ШРС сумата 216  лева – държавна такса върху определения размер на издръжката за децата .

Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:

           ПРЕКРАТЯВА  сключения на 22.04.2005 г.    , с Акт  №***. на Община Шумен    , ГРАЖДАНСКИ БРАК   между М.Р.Т.,  ЕГН ********** *** и В.А.Т., ЕГН ********** ***  ,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .  

            УТВЪРЖДАВА  постигнатото между М.Р.Т.,  ЕГН **********  и В.А.Т., ЕГН **********  , споразумение по чл.51 от СК  както следва:

·        УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху родените от брака деца Е. В. Т.,  ЕГН ********** и А. В.Т.,  ЕГН ********** се предоставят на майката М.Р.Т.,  ЕГН ********** , с МЕСТОЖИВЕЕНЕ ***8

·        ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ между бащата В.А.Т., ЕГН **********  и децата Е. В.Т.,  ЕГН ********** и А. В. Т.,  ЕГН ********** , както следва : Всяка първа и трета събота и неделя от месеца с преспиване от 10.00 часа на съботния ден до 17.00 ч. на неделния ден, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, първата половина на зимната, и пролетната ваканция, при изявено желание на децата.

·        ЗАДЪЛЖАВА  бащата  В.А.Т., ЕГН **********  да заплаща на всяко от малолетните си деца А. В. Т.,  ЕГН ********** и Е. В. Т.,  ЕГН ********** , чрез тяхната майка и законен представител М.Р.Т.,  ЕГН ********** , месечна издръжка в размер на  по 150 (сто и петдесет) лева за всяко дете , платима до 10-то число на месеца за който се дължи , ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, считано от датата на влизане на съдебното решение  за развод в сила, до настъпване на  причини изменящи или прекратяващи правото на издръжка.

·        След прекратяване на брака съпругата М.Р.Т.,  ЕГН ********** ВЪЗСТАНОВЯВА   предбрачното си фамилно име  С..

·        След прекратяване на брака страните НЕ СИ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА .

·        След прекратяване на брака , СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ на страните ,  находящо се в град Шумен,ул.“***  , което е напуснато от жената М.Р.Т.,  ЕГН **********  , ще продължава да се ползва от мъжа В.А.Т., ЕГН **********

ОСЪЖДА В.А.Т., ЕГН     да заплати по сметка на ШРС сумата 231 ( двеста тридесет и един  ) лева , от които 15 лева  – остатъка от дължимата държавна такса за водене на делото  и 216 лева – държавна такса върху определения размер на издръжката за децата.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

СЪДИЯ: