Р Е Ш Е Н И Е

 

860/4.10.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На втори октомври                                                 две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав                      Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 2686 по описа на ШРС за 2018 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производство по чл. 28 от ЗЗДет.

            Постъпила е молба от Агенция за социално подпомагане - гр. Шумен, представлявана от Г.А.М., с искане за настаняване по съдебен ред на непълнолетния Ю.А.А. с ЕГН ********** в  ЦНСТДБУ 1 – гр.Шумен за срок до настъпване на пълнолетие, към момента настанен по административен ред със Заповед № ЗД – Д – Н 095/31.08.2018г.

            За Дирекция “Социално подпомагане” Шумен не се явява представител, както и не депозират становище по хода на делото.

Бащата на детето не е открит на адреса.

За  ЦНСТДБУ не се явява представител, както и не депозират становище по хода на делото.

            ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

 Ю.е роден на ***г. от майка Д.А.А.  и баща А.А.А.. Майката е починала на 03.03.2016г. Биологичния баща на детето никога не се е свързвал с него, както и не е полагал грижи за него. Грижите за него до момента на първоначалното му настаняване в Центъра били поети от съжителя на майката  – С.Й.П., който е възприеман от Ю.като баща. Поради изключително лоши битови условия обаче се наложило Ю.да бъде изведен от семейството и настанен в Центъра. Предмета на делото е продължаване наставянето му по съдебен ред в ЦНСТДБУ, находящ се в гр.***. От доказателствата по делото и от изслушването на Ю.се установи, че към момента няма промяна в обстоятелствата, при които е настанен съдебно с предходното решение, влязло в законна сила на 01.09.2016г.  При изслушването на Ю.в съдебно заседание, същия споделя, че желае да бъде в Центъра, тъй като вече е свикнал там и има много приятели.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и обосновава следния правен извод:

От материалите по делото се установява по безспорен начин, че настоящото производство е във връзка с поредно настаняване на Ю.в ЦНСТДБУ I Шумен. Липсва връзка с биологичния му баща, като контакти между двамата никога е нямало. Битовите условия при близкия на семейството – С.Й.са изключително лоши, като това и липсата на финансови средства са причина детето да бъде изведено оттам. Промяна в тези факти обаче към момента няма. Същевременно  няма други близки на Ю.или негови роднини, при които да бъде настанен. Поради изложеното, съдът намира, че молбата на Дирекция “Социално подпомагане”, гр.Шумен се явява основателна и като такава следва да бъде напълно уважена, като бъде определен срок на настаняване до навършване на пълнолетие на детето или настъпване на предвидените в закона обстоятелства за изменение или прекратяване на настаняването.

Поради гореизложеното и на основание чл.28, вр. чл.26, ал.1, вр. чл.25, т. 3 от ЗЗДет., съдът  

Р  Е  Ш  И:

  

НАСТАНЯВА детето Ю.А.А. с ЕГН **********  в ЦНСТДБУ 1, с адрес *** до настъпване на пълнолетие или на предвидените в закона основания за изменение или прекратяване на настаняването, считано от влизане на  решението в сила.

Решението подлежи на незабавно изпълнение.

На основание чл.28, ал.6 от Закона за закрила на детето решението подлежи на обжалване пред ШОС в седемдневен срок от обявяването му на страните.

Обжалването на решението не спира неговото изпълнение.

Препис от решението да се изпрати на страните, а след влизането му в сила препис от същото да се изпрати на Дирекция “Социално подпомагане”, гр.Шумен за сведение и изпълнение.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: