Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

 

1104/13.12.2018г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание на двадесет и девети ноември ,     през две хиляди и  осемнадесета   година,  в състав:                                                                                          

СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.Пушевска, като разгледа докладваното  от  районният  съдия  гр.д. №2727  по описа за 2018  г., за да се произнесе взе предвид:  

Предявени са искове с правно основание чл.144 и чл.149 от СК

Депозирана е искова молба от М.Д.К.,  ЕГН **********, адрес *** срещу Д.К.П. , ЕГН **********, адрес: ***.“, в която посочва , че  ответникът е неин баща , който считано от навършване на пълнолетието и не и заплаща издръжка .  Та продължавала да учи в ПГИ –Шумен . Баща и работи в А. Казанлък , като счита , че за него няма да представлява затруднение да заплаща издръжка от 150 лева . Баща и има имоти , работи  , а тя се нуждае от учебници , тетрадки , помагала и др. Съобразно изложеното моли да бъде постановено решение , по силата на което ответникът да бъде осъден да и заплаща месечна издръжка в размер на 150 лева , считано от 28.04.2018г.

Ответникът  признава , че след навършване на пълнолетие не е плащал издръжка . Посочва , че по делото не е установено с категоричност , че ищцата продължава да учи в средно учебно заведение .  Заявява , че издръжка от 150 лева ще го затрудни финансово , т.к. има още две деца . Погасява банков кредит от 200 лева месечно . Заявява , че има възможност да плаща издръжка най-много от 130 лева , счита , че искането за присъждане на издръжка за минало време е неоснователно .

Съдът въз основа на събраните по делото доказателства , преценени отделно и в съвкупност възприе от фактическа и правна страна следното : От Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане № *** г. на Община Казанлък се установява , че ответникът  е баща на ищцата , като последната е станала пълнолетна на  28.04.2018г.    , т.е. налице е първата кумулативна предпоставка за присъждането на издръжка по чл.144 от СК .

По делото е представено  Удостоверение изх. № *** г. издадено от ПГ по Икономика гр. Шумен, в което е посочено , че ищцата е записана като редовна ученичка в 12 клас .Горното доказва и наличието на следващите предвидени от закона предпоставки , обуславящи правото на издръжка по чл.144  и чл.149 от СК –  детето учи в средно учебно заведение . Ответникът възразява , че т.к. посоченият документ е издаден   на 20.09.2018г. , за периода от навършване на пълнолетие на ищцата 28.04.2018г. до датата издаване на удостоверението липсват доказателства , че ищцата е била ученичка . Съдът намира за неоснователно възражението , т.к. видно от представеното Писмо изх.№***г. на ПГИ  гр.Шумен се доказва , че ищцата е била редовна ученичка и през учебната 2017/2018г.  или към 28.04.2018г.  също е учела в средно учебно заведение . Излишно е да се коментира , че в периода на лятната ваканция между 11 и 12 клас ищцата също има право на издръжка , т.к. не губи статута си на ученичка в средно учебно заведение .

Основното възражение на ответника , релевантно за спора , е свързано с последната  предпоставка по чл.144 от СК и касае доходите му . Съобразно представеното Удостоверение издадено от „А.“ гр.Казанлък , ответникът реализира брутно трудово възнаграждение от около 800-900 лева . Той заявява , че е в обективна невъзможност да заплаща издръжка в претендирания размер , т.к. има две непълнолетни деца и заплаща ежемесечно вноска от 200 лева по банков кредит. От представените Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №*** и Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №***г. на Община Стара Загора се потвърждават твърденията на ответника , че е баща на две непълнолетни деца , към които е алиментно задължен . Към настоящият момент минималната издръжка за непълнолетно дете , която всеки родител дължи  е в размер на ¼ от МРЗ , т.е. от дохода му следва да се приспадне сумата от 255 лева .  Твърди , че заплаща месечна вноска за погасяване на кредит в размер на 200 лева , за което обстоятелство не са представени доказателства .  Отчитайки горното , а именно възможностите на ответника както и факта , че съгласно представената Декларация за имуществено състояние , ищцата няма доходи и имущество от които да се издържа , съдът намира ,  че ответникът следва да бъде осъден да заплаща на пълнолетното си дете  издръжка в размер на 130 лева . За разликата от тази сума , до пълния предявен размер от 150 лева , претенцията по чл.144 от СК се явява неоснователна , т.к. ще представлява затруднение за ответника .

Относно претенцията по чл.149 от СК , са налице  всички изложени по-горе обстоятелства , ето защо съдът счита , че издръжката следва да бъде присъдена считано от навършване на пълнолетие на ищцата . Неоснователни са възраженията на ответника , че искът по чл.149 от СК е недопустим , т.к. не се касае за първоначално определяне на издръжка . Напротив , искът по чл.144 от СК е самостоятелен , фактическият му състав е  различен от иска по чл.143от СК - издръжка за непълнолетно дете , ето защо няма пречка да се претендира издръжка за минало време . Към датата на навършване на пълнолетие на ищцата , съдебният акт с който е определена издръжката и като непълнолетна е преустановил действието си , след което издръжка не присъждана  по съдебен ред , което означава , че не съществува сила на пресъдено нещо , което да прави недопустима претенцията . Неоснователно е искането съдът да постанови конкретният момент до който ответникът следва да заплаща издръжка , крайният момент зависи от бъдещи несигурни събития , с настъпването на които по силата на закона се преустановява действието на съдебното решение.  

На основание чл.78 ал.6 от ГПК ответникът дължи в полза на Бюджета на СВ , по сметка на ШРС сумата 187,20   лева – държавна такса върху уважения размер на исковете.

На основание чл.78,ал.1 от ГПК , ответникът дължи на ищеца извършените деловодни разноски съразмерно на уважената част от исковете  , а именно 459,33 лева.

На основание чл.78,ал.3 от ГПК , ищецът дължи на ответника деловодни разноски , съразмерно на отхвърлената част от исковете в размер на 13,33 лева.

Водим от горното,

Р          Е          Ш          И  :

ОСЪЖДА Д.К.П. , ЕГН **********, адрес: ***,    да заплаща на  пълнолетното си дете М.Д.К.,  ЕГН **********, адрес ***, месечна издръжка в размер на 130 (  сто и тридесет ) лева , считано от 28.04.2018г. , ведно със законната лихва  върху всяка просрочена вноска , с падеж първо   число на месеца , за който се дължи , до окончателното и изплащане , до настъпване на причини за нейното изменяване или прекратяване  .

            ОТХВЪРЛЯ предявените искове по чл.144 и чл.149 от СК  , за разликата от 130 лева до пълния предявен размер от 150  лева , като НЕОСНОВАТЕЛНИ  .

На основание чл.242  ал.1 от ГПК, в осъдителната  част  , решението подлежи на предварително изпълнение.

ОСЪЖДА Д.К.П. , ЕГН **********, да заплати в полза на Бюджета на СВ , по сметка на  ШРС сумата 187,20 (сто осемдесет и седем лева и двадесет ст. ) лева – държавна такса върху уважения размер на исковете  .

ОСЪЖДА Д.К.П. , ЕГН ********* да заплати на  М.Д.К.,  ЕГН **********, деловодни разноски съразмерно на уважената част от исковете в размер на  459,33 (четиристотин петдесет и девет лева и тридесет и три ст.) лева .

ОСЪЖДА М.Д.К.,  ЕГН ********** да заплати на Д.К.П. , ЕГН ********* деловодни разноски , съразмерно на отхвърлената част от исковете в размер на 13,33 (тринадесет лева и тридесет и три ст.) лева .  

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок , от обявяването му – 13.12.2018г. 

 

СЪДИЯ :