Р Е Ш Е Н И Е

 

980/7.11.2018г.,              Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Районен съд – Шумен                                                                               седми състав

На 01 (първи) ноември                                                                             Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

  Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е. П.,

Прокурор Соня Александрова,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 2838 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производство по чл. 544 и сл. от ГПК вр. чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация.

            В молбата си до съда Г.И., действаща със съгласието на своите родители и законни представители В.Н.Р. и Д.М.Р. излага, че при раждането си в Република Турция била записана с тези имена. Същата, обаче, била и български гражданин, като страдала от леко умствено изоставане. Предвид обстоятелството, че молителката била с две имена, в съответствие със законодателството на Република Турция, същата не била в състояние да упражнява в пълен обем правата си във връзка със здравното осигуряване в Република България. Съгласно разпоредбите на ЗГР всеки български гражданин следвало да носи три имена. Моли съда да постанови решение, по силата на което да допусне промяна на имената й, като бъде добавено бащино такова – Д..*** не взема становище по направеното искане.

            Участващият в производството прокурор счита, че молбата е основателна.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от служебно изискания и приложен заверен препис от акт за раждане №***/10.05.2005 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Хитрино е, че Г.И. е родена на *** г. в гр. Черкезкьой – Текирдаг, Република Турция от родители Г.И. и В.И.. В графа „бележки“ на акта е отразено, че имената на родителите на молителката в Република България са В.Н.Р. и Д.М.Р.. По делото е представена лична карта серия ***, № 655182, изд. в Република Турция, в която е отразено, че молителката е гражданка и на Република Турция.

            Предвид така установената фактическа обстановка, съдът намира, че молбата се явява основателна.

Съдът намира, че са налице предпоставките на чл. 19, ал. 1 от ЗГР, налагащи промяна на имената на непълнолетната молителка. Съгласно разпоредбите на чл. 13 и чл. 14, ал. 1 от ЗГР, бащиното и фамилното име на всяко лице се образува, съответно от собственото име на бащата и фамилното или бащиното име на последния и се вписва с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен когато собственото име на бащата не позволява поставянето на тези окончания или те противоречат на семейната, етническата или религиозната традиция на лицето. Установи се, че в конкретния случай, поради раждането на молителката в Република Турция, чийто гражданин е също, тя носи две имена. Това обстоятелство е в противоречие с изискванията на ЗГР, уреждащ условията и реда за гражданската регистрация на физическите лица в Република България Тоест, искането е изцяло в съответствие с разпоредбите на ЗГР.

Предвид изложеното, съдът намира, че са налице важни обстоятелства, обуславящи промяна на имената Г.И., като към тях бъде добавено бащино име – Д.. Ето защо, съдът счита, че следва да бъде допусната промяна на имената на молителката от Г.И. на Г.Д.И..

На основание чл. 107, ал. 1 от ПАС, следва да бъде постановено преписи на решението да се изпратят ведно със съобщения до Община Хитрино.

            Водим от горното, съдът           

Р   Е   Ш   И   :

 

            На основание чл. 19, ал. 1 от Закона за гражданската регистрация, ДОПУСКА да бъде извършена промяна на имената на Г.И. с ЕГН **********, родена на *** г. в гр. Черкезкьой – Текирдаг, Република Турция (акт за раждане №*** от 10.05.2005 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Хитрино), с постоянен адрес ***, като след промяната същата следва да носи имената Г.Д.И..

            Настоящото решение, с което молбата за допускане промяна на имената се уважава, на основание чл. 537, ал. 1 от ГПК, не подлежи на обжалване.

            Препис от решението ДА СЕ ИЗПРАТИ на Община Хитрино за отбелязване на промяната на имената в акта за раждане и в регистъра на населението.

 

                                             Районен съдия: