Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

1102/13.12.2018г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на десети декември 2018 година,

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2840/2018г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Молба по чл. 19, ал. 1 от Закон за гражданската регистрация.

Молба от М.В.М., ЕГН : ********** с адрес ***, пл. ***, като законен представител на малолетното дете И. М. М., ЕГН : **********, с посочено правно основание чл. 19 от ЗГР. Молителят претендира промяна на личното и фамилното име на детето, като желае те да бъдат Д. М. В.. Представя писмени доказателства.  

 В срока за отговор, заинтересованите страни – ШРП и Община Шумен, редовно уведомени, отговор подава само Община Шумен. Счита молбата допустима и основателна. 

В открито съдебно заседание молителят, чрез представител, иска изменение на първоначалната молба, като фамилното име на детето бъде М. – фамилия, която майката приела при встъпване в брак, което изменение е допуснато. Заинтересованите страни – Община Шумен,  редовно призована, не изпращат представител. За ШРП се явява  прокурор Славчева, сочейки, че са налице изискванията предвидени в чл. 19 от ЗГР за промяна имената, на малолетното дете.  

Така предявената молба е допустима, разгледана по същество е частично основателна, по следните съображения :  

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното :

 Малолетното дете на молителката е родено на ***г. в гр. Шумен, като за това е съставен Акт за раждане № ***, видно от приложеното заверено копие по делото. В него то, е записано с имена И. М. М.. Акта не съдържа данни за баща. Според приложения акт за граждански брак, молителката преди сключването му е била с имена В. М., поради което в съответствие разпоредбите на чл. 15 от ЗГР, фамилното име на детето е М.. При сключването на брака – 01.09.2015г., молителката приела фамилното име на съпруга си – М.. Разпитаните свидетели, на чийто показания съдът, не намери основание, да не даде вяра, установиха, че детето е познато с лично име Д., на което и отговаря и се нарича, според възрастта си. Съпругът на майката бил биологичният му баща, но не го бил припознал.

Така установената фактическа обстановка, не сочи наличието на предпоставката на чл. 19 от ЗГР, а именно наличие на важни обстоятелства, необходима за допускане исканата промяна на фамилното име на малолетното дете. Силното субективно желание на родителите, не може да се прецени като важно обстоятелство. Дори и да се приеме за такова, исканата промяна следва да се съобразява с разпоредбата на чл. 15 от ЗГР /Р № 680/2011г. на ВКС по ГД № 1164/09г., IVг.о./. Нормите са императивни и гарантират сигурност в гражданския оборот, посочвайки начина за образуване основен идентификатор на участници в него – физическите лица. За разлика от личното име, при което силното желание да се носи друго, може да е важно обстоятелство, при фамилното, допускане подобна на исканата промяна, води до по голямо объркване. Достатъчно е само да се спомене възможността на молителката да сключи последователно брак с различни лица, приемайки техните фамилии, което, не може да рефлектира върху фамилното име на родените от нея деца, чийто баща, не е установен. Отделно от това, желания резултат, може да се постигне с извънсъдебна процедура, която да уреди и произхода на малолетното дете, въпрос, не по-малко важен от имената му.

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р Е Ш И:

 

ОТХВЪРЛЯ молбата на М.В.М., ЕГН : ********** с адрес ***, пл. ***, като законен представител на малолетното дете И. М. М., ЕГН : **********, за промяна на фамилното му име от М. на М., като неоснователна.  

ПРОМЕНЯ личното име на И. М. М., ЕГН : **********, на Д..  

Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Окръжен съд – Шумен.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: