Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е  

1002/13.11.2018г. , гр. Шумен

 

Шуменският районен съд, в публичното заседание на първи ноември,  през две хиляди и  осемнадесета     година , в състав :

                                                                                              СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №2843  по описа за 2018  г., за да се произнесе взе предвид:  

Производство по чл.50 от СК  .

Депозирана е молба от Д.Г.М. , ЕГН **********,*** и настоящ адрес:*** и Р.Н.М.,  ЕГН **********,***, в която заявяват , че желаят  да прекратят брака си по взаимно съгласие  , което е Същото е сериозно и непоколебимо . Съобразно изложеното молят да бъде постановено решение , по силата на което бракът им да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено споразумението по чл.51 от СК .

В открито съдебно заседание  страните се явяват лично и заявяват , че поддържат молбата за развод и споразумението по чл.51 от СК

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното: По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт  № ***. на Община Шумен, от което се установява , че страните са съпрузи от 29.01.2015 г.      От Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №***. на Община Шумен и  Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане №***г., издадено от Община Шумен , е видно , че родените от брака деца   Г.Р.М., ЕГН ********** и М.Р.М.,  ЕГН: ********** са непълнолетни.

Съдът констатира, че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима, от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно, уредени са всички лични отношения между съпрузите, упражняването на родителските права,  местоживеенето на децата , режима на лични контакти, издръжката на непълнолетните деца. Постигнатото между съпрузите съгласие  отговаря на  изискванията на закона и морала , същото е в интерес на децата родени от брака   ,  поради което няма пречки за одобряването му.

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 25 лева предварително са внесени от  жената , остатъкът до пълния размер , а именно 15 лева е дължим от мъжа .

На основание чл.78 ал.6 от ГПК мъжът   следва да бъде осъден да заплати по сметка на ШРС сумата 187,20   лева – държавна такса върху определения размер на издръжката за децата .

Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:  

           ПРЕКРАТЯВА  сключения на 29.01.2015 г.,  с Акт  № *** г. на Община Шумен, ГРАЖДАНСКИ БРАК   между Д.Г.М. , ЕГН **********,*** и настоящ адрес:***  и Р.Н.М.,  ЕГН **********,***,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .  

            УТВЪРЖДАВА  постигнатото между Д.Г.М. , ЕГН ********** и Р.Н.М.,  ЕГН **********,  споразумение по чл.51 от СК  както следва:

·        УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА по отношение на децата Г.Р.М., ЕГН ********** и М.Р.М.,  ЕГН ********** се предоставят на майката Д.Г.М. , ЕГН **********, с МЕСТОЖИВЕЕНЕ при нея   на адрес: с.***, община***, област ***, ул. „***

·        ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ между бащата Р.Н.М.,  ЕГН ********** и децата Г.Р.М., ЕГН ********** и М.Р.М.,  ЕГН ********** , както следва : 

-всяка първа и трета събота и неделя oт месеца, считано от 10.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя, с преспиване ,

-един месец през лятото, по споразумение с майката, а ако такова не бъде постигнато - от първи до тридесет и първи юли всяка година;

-всяка четна година -дните, които са официални празници във връзка с Коледа и през месец май, включително тези, обявени oт правителството  за почивни съгласно чл. 154 ал.2 КТ от 10.00 часа в първия ден до 18.00 часа в последния;

-всяка нечетна година - дните, които са официални празници във връзка с Нова година и Великден, включително тези, обявени от правителството за почивни, съгласно чл.154 ал.2 КТ, от 10.00 часа в първия ден до 18.00 часа в последния.

Бащата Р.Н.М.,  ЕГН ********** е  длъжен да взема децата Г.Р.М., ЕГН ********** и М.Р.М.,  ЕГН **********  от дома на майката Д.Г.М. , ЕГН **********  на адрес: *** и да ги връща отново там, като спазва уговорените  дни и часове за срещи с децата.

При промяна на адреса на местоживеене на децата, майката е длъжна в едноседмичен срок да уведоми бащата на децата.

Майката Д. Г.М., ЕГН: ********** е длъжна да не създава пречки и трудности и да не възпрепятства срещите между бащата и децата, като в уговорените  дни и часове за срещи между тях трябва да предава децата на бащата Р.Н.М.,  ЕГН **********.

·        ЗАДЪЛЖАВА  бащата  Р.Н.М.,  ЕГН **********  да заплаща на всяко от малолетните си деца Г.Р.М., ЕГН ********** и М.Р.М.,  ЕГН **********, чрез тяхната майка и законен представител Д.Г.М. , ЕГН **********, месечна издръжка в размер на  по 130 (сто и тридесет) лева за всяко дете ,  ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, считано от датата на завеждане на исковата молба – 02.10.2018г. , до настъпване на  причини изменящи или прекратяващи правото на издръжка. Дължимата издръжка ще се  заплаща до 25-то число на месеца за който се дължи по банков път,  по следната банкова сметка, *** Д.Г.М., ЕГН ********** ,  а именно: IBAN: ***, ВIC: *** или чрез пощенски запис.

·        След прекратяване на брака съпругата Д.Г.М. , ЕГН ********** ВЪЗСТАНОВЯВА   предбрачното си фамилно име  С..

·        След прекратяване на брака страните НЕ СИ ДЪЛЖАТ ИЗДРЪЖКА .

·        След прекратяване на брака , СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ на страните , представляващо общинско жилище  съгласно Договор № *** г.  ще се ползва от мъжа Р.Н.М.,  ЕГН **********

·        Страните уреждат и всички свои ИМУЩЕСТВЕНИ ОТНОШЕНИЯ , както следва: Страните заявяват, че не са придобивали със съвместен принос парички влогове и всеки от тях може да се разпорежда свободно и без ограничения с паричните влогове, на които е титуляр.Страните заявяват, че нямат претенции един към друг за вземания от кредитни институции и трети лица.  

ОСЪЖДА Р.Н.М.,  ЕГН **********     да заплати в полза на Бюджета на Съдебната власт , по сметка на ШРС сумата 202,20 ( двеста и два лева и двадесет ст. ) лева , от които 15 лева  – остатъка от дължимата държавна такса за водене на делото  и 187,20    лева – държавна такса върху определения размер на издръжката за децата  .

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  

СЪДИЯ: