МОТИВИ:

Производство по чл.8 и сл. от ЗЗДН.

 

Съдът въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства прие за установено  от  фактическа и правна  страна следното:

          Производството е образувано въз основа на депозирана от Х.К.Х. , ЕГН **********, с  адрес ***08 молба,  срещу М. Г.Д., ЕГН: **********  с адрес ***,  в която подробно са изложени обстоятествата,  които според нея представляват домашно  насилие по смисъла  на ЗЗДН. Към мобата  е приложена  декларация  по чл. 9, ал. 3 от  ЗЗДН. В  открито съдебно заседание  никоя от страните не представят допълнителни доказателства. Съдът, като разгледа молбата и приложените  към нея доказателства  намира , че същата  е проц. допустима, тъй като е заведена  срещу  лице по чл.3,  ал. 1, т. 2  от ЗЗДН  и е в срока по чл.  10 от ЗЗДН.  Съдът, като взе  превид  трайната съдебна практика намира, че декларацията  по чл .9 е достатъчно доказателство  за да приеме съдът за доказано,  че е осъщсетвено домашно  насилие при услове, че не са представени  доказателства, опровергаващи изложенот в нея, какъвто е настоящият случай, поради което  на ответникът следва да бъдат наложени исканите мерки за защита.

            На основание чл. 4 от ЗЗДН съдът е длъжен да наложи глоба на извършителя на домашното насилие, като намира, че в настоящия случай, същата следва да бъде в минимален размер от 200 лева.

            С оглед горното, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

№ 957/01.11.2018 г.

 

           1.ЗАДЪЛЖАВА М.Г.Д.,  ЕГН **********, адрес : с.Васил Друмево  да се въздържа от упражняване на домашно насилие спрямо Х.К.Х., ЕГН **********, адрес ***  .

2. ЗАБРАНЯВА  на М.Г.Д.,  ЕГН **********, адрес : с.Васил Друмево  да се доближава до жилището на Х.К.Х., ЕГН **********, , находящо се адрес ***08  ,  на разстояние по-малко от 15 метра, за срок от 18 (осемнадесет) месеца, считано от влизане в сила на решението.

3. ЗАБРАНЯВА на М.Г.Д.,  ЕГН **********, адрес : с.Васил Друмево , да се приближава до  местоработата на Х.К.Х., ЕГН **********, адрес *** именно  „*** , бул.“*** , както и  местата и за социални контакти и отдих, на разстояние по-малко от 15 метра за срок от 18 (осемнадесет) месеца, считано от влизане в сила на решението. На основание  чл.5 ал. 4 от ЗЗДН  НАЛАГА на извършителя на М.Г.Д.,  ЕГН **********, адрес : с.Васил Друмево  “ГЛОБА” в минимален размер, а  именно 200 (двеста ) лв.  

На основание чл. 11 ал. 2 от ЗЗДН ОСЪЖДА  М.Г.Д.,  ЕГН **********, адрес : с.Васил Друмево по  сметка на ШРС , държавна такса в размер на 25 (двадесет и пет ) лева .  

ПРЕДУПРЕЖДАВА  М.Г.Д.,  ЕГН **********, че при неизпълнение  на заповедта ще бъде задържан от органите на ОД МВР съобразно чл. 21 ал. 3 от ЗЗДН и ще бъде сезирана съответната прокуратура.  

На осн. чл.15 ал. 2 от ЗЗДН да се издаде заповед за защита, като  нея бъдат указани последствията от неизпълнение на заповедта.  

Да се връчат на двете страни препис-извлечение от протокола с постановеното решение и издадените заповеди.  

Препис от заповедта да се изпрати на ОД МВР Шумен за контрол на изпълнението, съгласно чл. 21 ал. 1 от ЗЗДН.  

Решението подлежи на обжалване в седмодневен срок, считано от връчването му по реда на чл.17 от ЗЗДН, пред ШОС .

Подадената жалба не спира изпълнението на издадената заповед.