Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

925/23.10.2018г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и втори октомври 2018 година

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2911/2018г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.  

Молба от М.С.Р.–М., ЕГН **********,***, и К.Г.М., ЕГН **********,***, твърдящи, че са законни съпрузи. Постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си. Представят споразумение по смисъла на чл. 51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха, пред съда, желанието си, за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в съвкупност, се установи следното, от фактическа страна:

Видно от представеното по делото копие на удостоверение за сключен граждански брак на Община Шумен, молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с акт № 106 на 09.05.2010г.. По време на брака си имали родено едно дете – малолетно. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той, намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили посочените в разпоредбата последици на развода. Така представеното споразумение не противоречи на закона и интересите на непълнолетните деца, поради което и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 50 лева, от които 25 лева внесени от молителката, при завеждане на делото, а останалите следва да се внесат от молителя съобразно постигнатото споразумение.  

Определя държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 126 лева, които да се заплатят по сметка на ШРС от молителя.  

Водим от горното, и на основание чл. 50 – 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 09.05.2010г., с акт № 106 на Община Шумен, между М.С.Р.–М., ЕГН : **********,***, и К.Г.М., ЕГН : **********,***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.  

УТВЪРЖДАВА постигнатото между М.С.Р.–М., ЕГН : **********,***, и К.Г.М., ЕГН : **********,***, споразумение, по чл. 51 от СК, а именно :  

1.       Упражняването на родителските права върху малолетната В. К. М., ЕГН : **********, се предоставя на майката М.С.Р. – М., ЕГН : **********, като местоживеенето на детето следва постоянния адрес на майката - ***;

2.       Режим на лични контакти на бащата с детето - К.Г.М., ЕГН : **********, да взема детето В. К. М., ЕГН : **********, всяка първа и пета събота от месеца /когато съответният месец има и пета събота/ от 9.30 ч. до 18.30 ч. същия ден, без приспиване, както и третата събота и неделя в календарния месец, когато ще взема детето в 10.00 ч. в събота до 14.00 ч. в неделя на следващия ден /с приспиване/; когато детето е на детска градина/училище – за половината от дните на Коледните празници; за половината от дните на Новогодишните празници; както и всяка година – за 20 дни през лятната ваканция, по време, което не съвпада с платения годишен отпуск на майката, като при същия режим родителите се редуват и при други празници, когато това е възможно. За осъществяване на личните контакти бащата следва да взема детето от дома на майката и съответно да го връща в този дом. Бащата има право да контактува с детето по телефон ежедневно в удобно от занимания и почивка за детето време, но не по-късно от 19.30 ч.

Считано от 01 декември 2019 г. вкл., бащата има право на контакти с детето всяка първа и трета събота и неделя, от 10.00 ч. в съботния ден до 14.00 ч. на неделния ден, с приспиване.

Бащата има право на личен контакт с детето на рождения си ден във времето от 16.30 ч. до 19.30 ч.. Бащата има право да взема детето един ден от всяка календарна седмица – сряда, от детска градина, с право на личен контакт с него от 17.00 ч. до 19.00 ч..  

3.       Двамата молители не си дължат издръжка един на друг след прекратяването на брака им.  

4.       Отношенията, свързани с движимите вещи, придобити от двамата молители по време на брака им, са уредени изцяло към момента на сключване на това споразумение.  

5.       След прекратяването на брака, молителката М.С.Р. – М., възстановява предбрачното си фамилно име Р..  

6.       Бащата К.Г.М., ЕГН : **********, заплаща месечна издръжка за детето В. К. М. в размер на 175.00 лв. /сто седемдесет и пет лева/, считано от датата на предявяване на настоящата молба, най-късно до 10-то число на текущия календарен месец, ведно със законната лихва за забава за всяка просрочена вноска, на майката М.С.Р., като законова представителка на детето и родител, упражняващ родителските права върху него. Така договорената между страните издръжка ще се заплаща от бащата К.Г.М. по банков път, по посочена от майката М.С.Р. банкова сметка.  

7.       Разноските по настоящото съдебно производство, по прекратяване на брака между страните се поделят по равно между тях.  

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по молбата, в размер на 50 лв. (петдесет лева), като ОСЪЖДА К.Г.М., ЕГН **********,***, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 25 лева.

ОСЪЖДА К.Г.М., ЕГН **********,***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 126 лева държавна такса по споразумението за издръжка.  

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                                                                                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: