Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

1120/20.12.2018г.

 

 

Шуменски районен съд, в публичното заседание на шести декември   ,     през две хиляди и осемнадесета    година, в състав :

                                                                                                    Съдия: Зара Иванова

 

при секретаря   А.Пушевска   , като  разгледа  докладваното от районният  съдия  гр. д.  №2920   по  описа  за  2018 г.,  за  да  се  произнесе  взе предвид следното:

 

                  

Предявени са обективно съединени искове с правно основание  чл. 143 ал.2 от  и чл.149 от СК

Депозирана е искова молба от М.В.И. , ЕГН ********** , действаща като майка и законен представител на малолетното си дете В.М.В., ЕГН ********** , настоящ адрес: ***  срещу М.В.М. , ЕГН ********** , адрес: *** , в която посочва , че с ответника живеели  на съпружески начала , като от съвместното им съжителство се родило детето В.М.В., ЕГН ********** . През 2008г. се разделили . През 2012г. завела детето да се види с баща си , контакта им бил около 20 минути и от този момент бащата не търсил детето . Тя живее в жилище , което и е предоставено за ползване , заедно с детето В.М.В. и другото си дете Д.Б. . С малката си заплата не може да осигурява средства за издръжката на детето . Съобразно изложеното моли да бъде постановено решение , по силата на което ответникът да бъде осъден да и заплаща месечна издръжка в размер на 200 лева , считано от 11.10.2017г.

В срока по чл.131 от ГПК , ответникът заявява , че искът е неоснователен . Твърди , че ищцата е получила значителна сума от продажба на собственото му жилище , която следва да осигури издръжка за детето му . Твърди , че в момента е без доходи и не в състояние да плаща исканата сума .

След като се запозна със събраните по делото доказателства и ги прецени по отделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

От Удостоверение  за раждане издадено въз основа на Акт за раждане № ***. на Община Шумен е видно , че  ответникът е баща на детето В.М.В., ЕГН ********** . Между страните не е спорно , че родителите на детето не живеят заедно от 2008г.  Съобразно показанията на св.Я.З.  единствено майката се грижи за детето – физически и материално И двамата разпитани свидетели твърдят , че бащата на детето не допринася финансово за отглеждане на детето си . Поради горното , съдът намира , че исковете по чл. 143 ал.2 от  и чл.149 от СК се явяват основателни по същество .

. При определяне на размера на издръжката, съдът следва да се съобрази с нуждите на детето  и възможностите на родителите.

Съобразно Удостоверение за доходите на М. И. издадено от „Л. л.“ ООД гр. Шумен с дата 25.09.2018 г. , ищцата реализира доходи в размер на около 400 лева . Тя твърди , че има и друго малолетно дете към което е алиментно задължена , но не са представени доказателства в тази насока . Ответникът е безработен , служебна бележка издадена от  Бюро по труда гр. Велики Преслав изх. № 60-03-10-40901/23.01.2018 г., но т.к. същият е в трудоспособна възраст , няма доказателства за наличие на обстоятелства , които да възпрепятстват полагането на труд , съдът приема , че е в състояние да реализира поне минималната за страната работна заплата , т.е. към момента 510 лева . От друга страна детето е на 11 години  , необходими са му парични средства както за задоволяване на обичайни нужди – храна , облекло , отопление и др. , така и допълнителни средства за  нужди свързани с образованието му .  Не са наведени обстоятелства за наличие на специфични или извънредни нужди на детето . Ответникът въвежда възражения , че е давал значителни суми на ищцата , за които не са налице доказателства а и са ирелевантни , т.к. касаят период извън процесния .

В резултат на посочените обстоятелства обуславящи нуждата и конкретния размер на средствата за издръжка , както и доказателствата относно доходите на родителите  и съвкупната им преценка , съдът намира , че общият и размер следва да е 250  лева , от които 150  лева да се заплащат от бащата ,  който няма задължение да дава издръжка на други деца  и  100 лева от майката , която полага непосредствени грижи за детето . Издръжката е дължима , считано от 11.10.2017г.  , т.к. от представените доказателства се установи по несъмнен начин , че ответникът не е осигурявал издръжка , включително и една година преди завеждане на иска .

За разликата от 150 лева , до пълния предявен размер от 200 лева , исковете се явяват неоснователни .

            На основание чл. 78 ал.6 от ГПК, ответникът дължи по сметка на ШРС държавна такса върху присъдения размер на издръжката за минало и бъдеще време в размер на 288  лева.

На основание чл.38 , ал.2 вр. ал.1 , т.1 от ЗА  ищецът следва да бъде осъден да заплати на  процесуалния представител на  ищеца – адвокат З. П. – РАК , сума в размер 100  лева – адвокатско възнаграждение , съразмерно на отхвърлената част от исковете по чл. 143 ал.2 от  и чл.149 от СК, определено на основание чл.21 от Наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения  .

            Водим от изложеното, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

На основание чл.149 от СК , ОСЪЖДА М.В.М. , ЕГН ********** , адрес: *** да заплати на малолетното си дете В.М.В., ЕГН ********** , чрез неговата майка и законен представител  М.В.И. , ЕГН ********** ,  настоящ адрес: ***  ,  месечна издръжка в размер на 150 (сто и петдесет) лева , за периода от 11.10.2017г. до 11.10.2018г.   , с падеж първо число на месеца, за който се дължи , ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска, до окончателното и изплащане .

ОТХВЪРЛЯ предявеният иск по чл.149 от СК , за разликата от 150 лева , до пълния предявен размер от 200 лева  , като НЕОСНОВАТЕЛЕН .

ОСЪЖДА М.В.М. , ЕГН ********** , да заплаща  на малолетното си дете В.М.В., ЕГН ********** , чрез неговата майка и законен представител  М.В.И. , ЕГН **********,  месечна издръжка в размер на 150 (сто и петдесет) лева ,  считано от 11.10.2018г.  , до настъпване на законни причини за изменение или прекратяване правото на такава, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска, с падеж първо   число на месеца, за който се дължи.

ОТХВЪРЛЯ предявеният иск по чл.143 ал.2 от  СК , за разликата от 150  лева  до пълния предявен размер от 200 лева , като НЕОСНОВАТЕЛЕН .

 На основание чл. 242, ал. 1 от ГПК, в осъдителната му част решението подлежи на предварително изпълнение.

ОСЪЖДА М.В.М. , ЕГН ********** , да заплати  в полза на бюджета на СВ , по сметка на ШРС сумата от 288 ( двеста осемдесет и осем  ) лв. -  държавна такса върху уважения размер на издръжката  за минало и бъдеще време .

ОСЪЖДА М.В.И. , ЕГН **********   да заплати на адвокат З. П. от РАК , сумата 100 лева – адвокатско възнаграждение , дължимо на основание  чл.38 , ал.2 вр. ал.1 , т.1 от ЗА , съразмерно на отхвърлената част от исковете .

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от датата на обявяването му –  20.12.2018г.   

 

                                                                                              СЪДИЯ: