Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

1009/14.11.2018г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на тринадесети ноември 2018 година

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Й.

като разгледа докладваното от съдията ГД № 2947/2018г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 28 от Закона за закрила на детето.

Постъпила е молба от ДСП – Шумен за настаняване на непълнолетното дете М.А. И., ЕГН : ********** в ЦНСТДБУ 3 „Слънчево детство“ – гр. Шумен.

В открито заседание страните, редовно призовани, не изпраща представители.

След преценка на всички обстоятелства по делото съдът намери, че молбата е основателна.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

М.А. И., ЕГН : **********, родена на ***г. (според копие от Удостоверение за раждане, съставено по Акт за раждане № 590/25.05.2002г. на Община Шумен), е с майка М.А.А., ЕГН : ********** и баща А.И.Р., ЕГН : **********. Родителите не полагат грижи за детето, през продължителен период, за който, то пребивава институции. С Решение № 385/29.06.2016г. по ЧНД № 1506/2017г., по описа на ШРС и е наложена възпитателна мярка „Настаняване във ВУИ“. Със заповед № ЗД/Д-Н-107/20.09.2018г. на Директор ДСП – Шумен, на основание чл. 27, ал. 1 във вр. с чл. 25 от ЗЗДет., детето е настанено в ЦНСТДБУ 3 – гр. Шумен, като единствено място, където може да пребивава, когато не се изпълнява възпитателната мярка /през ученическите ваканции/.

При така установената фактическа обстановка, подкрепена от приложените писмени доказателства, предвид основните принципи на закрилата, изразени в чл. 3 от ЗЗДет. и с оглед интересите на детето, а именно запазване живота и здравето му, както и осигуряване на основните му жизнени потребности, съдът счита, че са налице предвидените в разпоредбата на чл. 28, ал. 1, във вр. с чл. 25, т. 3, предпоставки, за  настаняването, на детето М.А. И., ЕГН : ********** в ЦНСТДБУ 3 „Слънчево детство“ – гр. Шумен, за срок от една година, без това да препятства изпълнението на наложената и възпитателната мярка по ЗБППМН.  

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р Е Ш И :

 

НАСТАНЯВА непълнолетното дете М.А. И., ЕГН : ********** в ЦНСТДБУ 3 „Слънчево детство“ – гр. Шумен, за срок до навършване на пълнолетие.  

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – гр. Шумен, в 7 - дневен срок от връчването му на страните.

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: