Р Е Ш Е Н И Е

 

1023/19.11.2018г. ,             Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Районен съд – Шумен                                                                   седми състав

На 15 (петнадесети) ноември                                                       Година 2018

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е. П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 2978 по описа за 2018 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производство по чл. 330 от ГПК – развод по взаимно съгласие, образувано по молба с правно основание чл. 50 от СК.

            В молбата си до съда молителите М.В.К.-П. и П.Н.П. излагат, че са съпрузи от 18.08.2007 година. По време на брака си имали родено едно дете – Н., родена на *** година. Твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака. Представят споразумение по чл. 51, ал. 1 от СК, в което излагат уредените от тях всички лични и имуществени отношения помежду си. Молят съда да постанови решение, с което да допусне развода по взаимно съгласие без да се издирват мотивите за прекратяването на брака и да одобри представеното споразумение.

            В съдебно заседание молителите се явяват лично и всеки от тях потвърждава сериозното си и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: молителите са съпрузи от 18.08.2007 г., когато с акт №***/18.08.2007 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен, сключват граждански брак. От брака си имат родено едно дете – Н.П.П., родена на *** г. в гр. Шумен, видно от удостоверение за раждане, изд. въз основа на акт за раждане №***/17.12.2008 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен.

            Видно от приетото като доказателство свидетелство за регистрация на МПС част I № 007690331, изд. от МВР – Шумен е, че по време на брака си молителите придобили в съпружеска имуществена общност и понастоящем притежават правото на собственост върху моторно превозно средство.

            Предвид изразеното от молителите сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака и като съобрази, че са налице всички законови предпоставки, съдът намира, че молбата е основателна и разводът следва да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК, без да се издирват мотивите за това. Представеното от молителите споразумение отговаря на изискванията на чл. 51, ал. 1 от СК, не противоречи на закона, в състояние е да защити интересите на малолетното дете, поради което следва да бъде утвърдено.

            На осн. чл. 6, т. 2 от Тарифата за ДТ по ГПК, по делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 30,00 лв., която следва да се възложи по равно на молителите. Молителката К.-П. следва да заплати държавна такса върху размера на определената издръжка, в размер на 100,80 лв., върху стойността на дела ѝ, включващ стойността на предоставената ѝ в собственост движима вещ в размер на 47,60 лв. Молителят П. следва да заплати държавна такса върху стойността на дела си, включващ получаваната сума, представляваща уравнение на дела му  в размер на 30,00 лева.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 330, ал. 3 от ГПК, съдът  

Р  Е  Ш  И  :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 18.08.2007 г. с акт № ***/18.08.2007 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Община Шумен, между П.Н.П. с ЕГН **********,*** и М.В.К.-П. с ЕГН **********,***, със съдебен адресат – адв. И. Г. Т. от ШАК, гр. Шумен, ул. „С“ № 117, вх. Б, ет. 1, ПО ВЗАИМНО  СЪГЛАСИЕ.

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между П.Н.П. и М.В.К.-П. споразумение по чл. 51, ал. 1 от Семейния кодекс, както следва:

            1. След прекратяването на брака М.В.К.-П ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното си фамилно име – К.

            2. Местоживеенето на роденото от брака дете Н.П.П. с ЕГН ********** се определя – при бащата – П.Н.П., на адрес ***.

            3. Упражняването на родителските права по отношение на детето Н.П.П. се предоставя на бащата П.Н.П..

            4. Определя се режим на лични отношения на майката М.В.К. с детето Н.П.П., както следва: – всяка седмица от месеца от 09,00 часа в събота до 18,00 часа в неделя /с преспиване/; всяка четна година по време на Коледните празници /с преспиване/; всяка нечетна година по време на Новогодишните празници /с преспиване/; всяка четна година по време на първата половина от Великденските празници /с преспиване/; всяка нечетна година по време на втората половина от Великденските празници /с преспиване/; двадесет дни през лятната ваканция /с преспиване/, когато бащата не е в платен годишен отпуск; рожденият ден на детето ще се празнува заедно.

            5. Майката М.В.К. с ЕГН ********** се задължава да заплаща на детето Н.П.П. с ЕГН **********, чрез неговия баща и законен представител П.Н.П. с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 140,00 (сто и четиридесет) лева, с падеж – 30-то число на месеца за който се отнася, считано от 19.11.2018 г., до настъпване на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, като сумата ще се плаща в брой или по посочена от бащата банкова сметка.

            ***. Ползването на семейното жилище, находящо се в гр. Шумен, ул. „Т” № 5, вх. 2, ет. 6, ап. 34, собственост на родителите на М.В.К., след прекратяването на брака СЕ ПРЕДОСТАВЯ на М.В.К.

7. М.В.К. с ЕГН ********** получава в дял и става изключителен собственик на следната движима вещ – моторно превозно средство, придобита по време на брака между страните:

ЛЕК АВТОМОБИЛ марка „***“ модел „***“ с рег. № Н *** ВН, с рама                    ***, двигател № ***, цвят – син металик. Пазарната стойност на движимата вещ възлиза на 2380,00 лева.

ЗА УРАВНЯВАНЕ НА ДЯЛОВЕТЕ относно тази движима вещ М.В.К. с ЕГН ********** заплаща на П.Н.П. с ЕГН ********** сума в размер на 1500,00 (хиляда и петстотин) лева, платима по банкова сметка ***, в тридневен срок, считано от 19.11.2018 г.

8. По време на брака си молителите не са придобивали със съвместен принос недвижими имоти.

9. Молителите не си дължат взаимно издръжка след прекратяването на брака.  

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при допускане на развод по взаимно съгласие в размер на 30,00 (тридесет) лв., като ОСЪЖДА П.Н.П. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС сума в размер на 15,00 лв. и ОСЪЖДА М.В. К. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС сума в размер на 15,00 лв.

ОСЪЖДА М.В.К. да заплати държавна такса върху размера на определената издръжка в размер на 100,80 лв. (сто лева и осемдесет стотинки) и върху стойността на дела ѝ, включващ стойността на предоставената ѝ в собственост движима вещ в размер на 47,60 лева (четиридесет и седем лева и 60 стотинки).

ОСЪЖДА П.Н.П. да заплати държавна такса върху стойността на дела му, включващ получаваната сума, представляващи уравнение на дела му в размер на 30,00 лева (тридесет лева).

Решението, на основание чл. 330, ал. 5 от ГПК, не подлежи на обжалване.  

 

                                                                                          Районен съдия: