Р Е Ш Е Н И Е

 

992/9.11.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На шести ноември                                                   две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав                      Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 2989 по описа на ШРС за 2018 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производство по чл. 28 от ЗЗДет.

            Постъпила е молба от Агенция за социално подпомагане - гр. Шумен, представлявана от Г.А.М., с искане за настаняване по съдебен ред на непълнолетната Н.Н.Н. с ЕГН ********** в Кризисен център – гр.Шумен до навършване на пълнолетие (19.01.2019г.), на основание издадена административна заповед на директорът на ДСП  – Шумен № ЗД Д-Н-108/21.09.2018г.

            За Дирекция “Социално подпомагане” Шумен не се явява представител, не депозират и становище по иска.

Заинтересованата страна Кризисен център се представлява от неговия ръководител М.П., която моли молбата да бъде уважена.

Майката на детето, ненамерена на адреса, не се явява, като не изпраща и представител.

            ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Детето Н. е родено на ***г. от майка А.Х. Ш. и баща Н.Н.Ш.. Родителите на детето са разведени, като към момента майката пребивава и работи в Лондон, Кралство Великобритания. Детето живеело, заедно със съжителя на майка си – Д.И., но когато и той заминал за чужбина, момичето сигнализирало в полицията, че се опасява от принудителен брак с момче от с. Вълнари.  Със заповед на Началника на РУ „Полиция“ – Шумен на детето била предоставена полицейска закрила, като в последствие била настанена по административен ред  в Кризисен център.

При изслушването на Н. в съдебно заседание се изясни, че същата се чувства много добре в центъра и желае да остане там до навършване на своето пълнолетие. Смята, че това е безопасна среда за нея, като е създала и много приятелства.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства, включително приложения социален доклад и изслушването на детето и социалния работник.

При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

От материалите по делото се установява по безспорен начин, че към момента майката на детето не е в Република България, за да може да се предостави безопасна и сигурна среда за дъщеря ѝ. Няма друг възрастен, който да полага грижи за нея. Биологичния ѝ баща е направил опит принудително да я омъжи за бившия ѝ приятел, което нарушило комуникацията между баща и дъщеря. Към момента единственото сигурно място, където и детето да се чувства добре е Кризисния център, където е настанена от  21.09.2018г. със Заповед на Директора на Д“СП“ Шумен по административен ред. Затова към момента са налице условията, визирани в разпоредбата на чл.25, ал.1, т.2  от Закона за закрила на детето, позволяващи детето да бъде настанено извън семейството. Съгласно разпоредбата на чл.28, ал.4 от същия закон при определяне на мерките за закрила на детето съдът следва поредността по чл.26, ал.1 от закона, освен ако това не е в интерес на детето. В настоящия случай, имайки в предвид интересите на детето, най-подходяща се явява мярката “настаняване в Кризисен център” за определен срок, а именно навършване на пълнолетие от Н. – 19.01.2019г.  Ето защо молбата на Дирекция “Социално подпомагане”, гр.Шумен се явява основателна и като такава следва да бъде уважена, но за по-кратък от искания срок. 

Поради гореизложеното и на основание чл.28, вр. чл.26, ал.1, вр. чл.25, т. 1 от ЗЗДет., съдът  

Р  Е  Ш  И:

  

НАСТАНЯВА  детето Н.Н.Н. с ЕГН **********, родена на ***г. от майка А.Х.М. и  баща Н.Н.Ш. *** за срок до навършване на пълнолетие  - 19.01.2019г.

Решението подлежи на незабавно изпълнение.

Решението подлежи на обжалване пред ШОС в седемдневен срок от съобщаването му на страните.

Обжалването на решението не спира неговото изпълнение.

Препис от решението да се изпрати на страните, а след влизането му в сила препис от същото да се изпрати на Дирекция “Социално подпомагане”, гр.Шумен за сведение и изпълнение.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: