Р А З П О Р Е Ж Д А Н Е

 

3189/15.11.2018г. , гр. Шумен

 

Районен съд Шумен, девети състав, на петнадесети ноември, две хиляди и осемнадесета година, в закрито заседание, в състав:  

Районен съдия: Димитър Димитров  

като разгледа докладваното от съдията-докладчик ГД № 2647/2018 г., по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното:

Делото е образувано по искова молба от С.В.Ж. и С.М.В. против С.П.П. ***, П.С.Н.,*** и Ц.С.Ц.,***.

В хода на проведената служебна проверка относно допустимостта на исковата претенция са констатирани нередовности на исковата молба и с Разпореждане № 3788/02.10.2018 г., производството по делото е оставено без движение. На ищеца са дадени конкретни и точни указания на основание чл. 129, ал. 2 вр. чл. 127 и чл. 128 ГПК, а именно: Дава възможност на ищцовата страна в едноседмичен срок от получаване на съобщението за настоящото разпореждане, с писмена молба, придружена с преписи за ответниците, да отстрани нередовностите на исковата молба, като: посочи цена на иска, както и по какъв начин е формирана, като уточни по вид, време на извършване, характер /полезни или необходими разноски, като във втория случай уточни и обстоятелствата, продиктували необходимостта от извършване на всяка от разноските/ и размер всеки от твърдените разходи за материали и труд по отделно; да наведе твърдения в какво качество е извършил същите, както и дали посочените дейности са извършени със знанието и без противопоставяне на ответниците или без знанието им или при изричното им противопоставяне; съобразно всички уточнения в горния смисъл да формулира адекватно с искане за разрешаване на правния спор, с който сезира съда; да представи доказателство за довнесена по сметка на съда държавна такса в размер на 4% от цената на иска, на основание чл. 71, ал. 1 вр. чл. 72, ал. 1 ГПК, както и да посочи банкова сметка ***.

Съобщението за така постановения съдебен акт е надлежно получено от представител на ищеца – адв. В. на 08.10.2018 г., от който момент е започнал да тече и предоставения му срок за изпълнение. В указаният срок по молба на ищеца от 15.10.2018 г. с Определение № 2786/15.10.2018 г. е удължен срокът за отстраняване на нередовностите с нов двуседмичен срок, който е изтекъл на 29.102018 г.. В указаният срок не е постъпила молба, с която нередовностите да са отстранени. С молба рег. № 16019/15.10.2018 г., по описа на ШРС, процесуалният представител на ищеца е поискал удължаване на предоставения срок с още 10 дни. Съгласно разпоредбата на чл. 63, ал. 1 ГПК, законните и определените от съда срокове могат да бъдат продължавани от съда по молба на заинтересованата страна, подадена преди изтичането им, при наличието на уважителни причини.

Предвид, че към момента на подаване на настоящата молба предоставеният срок за изпълнение е изтекъл, то същата се явява недопустима. Констатираната нередовност на исковата молба, с която е сезиран и редовно проведената процедура по чл. 129, ал. 2 ГПК, соченото неизпълнение на съдебните указания за привеждането й в съответствие с изискванията на процесуалния закон, съставлява основание за прекратяване на производството по делото по смисъла на чл. 129, ал. 3 вр. ал. 2 ГПК.

Мотивиран от така изложените съображения, Шуменския районен съд

 

Р  А  З  П  О  Р  Е Д  И:

 

Оставя без разглеждане молба рег. № 16019/15.10.2018 г., по описа на ШРС като недопустима и връща исковата молба с приложенията /прекратява производството по ГД № 2647/2018 г., по описа на ШРС, поради неизправяне в срок на нередовности.

Препис от разпореждането да се изпрати на ищеца.

Разпореждането подлежи на обжалване с частна жалба, по реда на чл. 274 и сл. ГПК, в едноседмичен срок, пред Шуменски окръжен съд, на основание чл. 130, изр. 2 ГПК.

 

Районен съдия: