О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

2334/14.9.2018г.  

Шуменският районен съд                                                                            десети състав

На  четиринадесети септември                               две хиляди и осемнадесета година

В закрито заседание  в следния състав:                       Председател: Жанет Марчева  

Като разгледа докладваното от дежурния  съдия

Гр.д. № 2648 по описа за 2018г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството по делото е образувано по искова молба от З.С.М. с ЕГН ********** с адрес ***, с която се иска

-          осъждане на Прокуратурата на Република България и Районен съд – Кубрат да заплатят солидарно сумата от 10 000 лв., представляваща обезщетение за неимуществени вреди вследствие незаконно обвинение и осъждане;

-          осъждане на Прокуратурата на РБ да заплати сумата от 10 000 лв., представляваща обезщетение вследствие нанесени вреди от незаконно обвинение;

-          осъждане на Прокуратурата на РБ да заплати сумата от 2000 лв., представляваща обезщетение вследствие забавеното производство водено срещу лицето.

От обстоятелствената част и от формулирания петитум на молбата, съдът констатира, че предмет на делото е предявен срещу ответниците иск по чл.2, ал.1, т.3 и т.4 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). В конкретния случай лицето излага, че при повдигнато срещу него обвинение същото е признато за невиновно.

Съгласно чл.2, ал.3 от ЗОДОВ компетентен да разгледа настоящото производство е граждански съд. Разпоредбата на чл.7 от ЗОДОВ сочи, че искът за обезщетение по чл.1, ал.1 или по чл.2, ал.1 от същия закон се предявява пред съда по мястото на увреждането или по настоящия адрес или седалището на увредения срещу органите по чл. 1, ал. 1 и чл. 2, ал. 1, от чиито незаконни актове, действия или бездействия са причинени вредите. От обстоятелствената част на молбата на М. става ясно, че мястото на увреждането попада в района на Районен съд – Исперих, тъй като под местоизвършване се разбира съдебния район, в който е повдигнато и е поддържано обвинението или е наложено наказанието по Наказателния кодекс, което е отменено. Същевременно  видно от служебно направената справка от НБД „Население“ постоянния и настоящия адрес на лицето са в гр. Русе, което отново изключва местната подсъдност на ШРС.

Предвид, че специалната разпоредба на чл.7 от ЗОДОВ дерогира общите правила за местна подсъдност по чл.108 от ГПК,  то ищецът може да избере съда за предявяване на иска само по един от двата критерия – място на извършване на увреждането или местожителството му. Поради това и когато се предявява пред друг съд (в случая Районен съд – Шумен), съдията-докладчик следва да прекрати производството и да го изпрати на компетентния съд. В този смисъл са Определение № 541 от 25.10.2012г. на ВКС по ч.гр.д. № 453/2012г. I г.о. и Определение № 404 от 02.10.2012г. на ВКС по ч.гр.д. № 387/2012г. II г.о.  

Въз основа на горното съдът намира, че съгласно чл.8, във връзка с чл.7 от ЗОДОВ компетентен да разгледа спора е Районен съд – Кубрат, като съд,  в района  по мястото на увреждането, причинено от органите по чл.2, ал.1 от ЗОСВ.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

 

            ПРЕКРАТЯВА  съдебното производство по гр.д. № 2648/2018г. по описа на ШРС, образувано по молба на З.С.М. с ЕГН ********** с адрес ***, с правно основание чл.2, ал.1 от ЗОДОВ.

ИЗПРАЩА  делото по подсъдност на  Районен съд – Кубрат.

Определението може да се обжалва от заявителя пред Шуменски окръжен съд в едноседмичен срок от съобщаването му.

            Препис от определението да се връчи на лицето.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: