О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

2566/2.10.2018г. ,       гр.Шумен

 

Шуменският районен съд, шести състав, на втори октомври през две хиляди и осемнадесета година, в закрито заседание, в състав:

         Районен съдия: Б. Бойн  

като разгледа докладваното от съдията-докладчик  г.д. № 2680/2018 г., по описа на съда, за да се произнесе взе предвид следното: 

Делото е образувано по молба от Р.М.Ж. *** против Н.Ц. ***.

Предвид констатираните в хода на проведената служебна проверка относно допустимостта на исковите претенции, нередовности на исковата молба, с Разпореждане от 18.09.2018г., производството по делото е оставено без движение. На ищеца са дадени конкретни и точни указания на основание чл.129, ал.2 вр. с чл.127 и чл.128 ГПК, а именно: в едноседмичен срок от уведомяване да посочи в каква роднинска връзка се намира с ответника. Да посочи дата и място на извършване на домашно насилие и в какво се изразява същото.

Съобщението за така постановения съдебен акт е надлежно получено от ищеца на 20.09.2018г., от който момент е започнал да тече и предоставения му срок за изпълнение. В указаният срок не е постъпила молба, с която нередовностите да са отстранени. Към настоящият момент предоставеният срок за изпълнение е изтекъл. От изложено в молбата и предвид липсата на направено уточнение, съдът намира, че е сезиран от лице, което не е легитимирано по чл.3 от ЗЗДН, понеже ищеца не се намира в родство по сватовство с ответника/т.2 чл.7 от ЗЗДН/, доколкото в декларацията се посочват само „любовни“ отношения на извършителя с дъщерята на пострадалия. Процесуалната легитимация на страните е задължителна предпоставка, за която съдът следи служебно. Ето защо и на основание чл.130 от ГПК съдът счита, че производството по делото следва да бъде прекратено, а исковата молба, ведно с приложенията и да бъде върната.

 Молителя би могъл да получи съдействие във връзка с изложените обстоятелства в молбата по реда на ЗМВР.

Мотивиран от така изложените съображения, Шуменския районен съд

 

О П Р Е Д Е Л  И:

 

             ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№2680/2018г. по описа на ШРС.

             ВРЪЩА исковата молба, ведно с приложенията и по гр.д.№ 2680/2018г. по описа на ШРС, като копие от нея бъде приложено по делото.             

 

Районен съдия: