Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                         2/2.1.2018г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На единадесети декември две хиляди и седемнадесета година,

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Кръстев  

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 2096 по описа за 2017г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 4680/09.08.2017год. на Главен инспектор „Мониторинг“, Дирекция „Анализ на риска и оперативен контрол“ при агенция “Пътна инфраструктура” гр. София, с което на основание чл.53 от ЗАНН и  чл.53 ал.1 т.2 от Закона за пътищата на К.В.М. ЕГН ********** ***4 е наложено административно наказание "глоба" в размер на 2500 /две хиляди и петстотин/ лева. Жалбоподателят моли съда да отмени наказателното постановление, като незаконосъобразно и необосновано, издадено в противоречие както на процесуалния, така и на материалния закон. В съдебното заседание по делото, редовно призован, не се явява.

Процесуалният представител на въззиваемата страна, редовно призован се явява и взема отношение по депозираната в съда жалба. Моли наказателното постановление да бъде потвърдено.

Жалбата е подадена от надлежна страна в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН  и поради това съдът я намира, че е процесуално допустима.

 Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следното:

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: На 17.07.2017г. около 14 ч. 30 мин. на път ІI73, на 1,5 км. преди село Ивански в посока гр. Шумен, служители на автомобилната инспекция извършвали проверки на движещи се моторни превозни средства. За рутинна проверка било спряно съчленено ППС с пет оси – МПС с три оси марка „Ивеко“, модел „АС 440С50ТЗ с рег. № СА 71 92 ХА и полуремарке с две оси с рег. № С 59 43 ЕК.

В процеса на проверката било извършено измерване, при което било констатирано, че са надвишени нормите на Наредба № 11 от 03.07.2001г. на МРРБ за движение на извъргабаритни и/или тежки ППС (Наредбата), както следва:

При измерено разстояние между осите 1.40 м., сумата от натоварването на ос на двойната ос на МПС (2ра, 3та ос на ППС) е 20 т., при максимално допустимо натоварване на двойната ос 19 т., съгласно чл. 7, ал.1, т.5, буква „В“ от Наредбата.

При измерено разстояние между осите от 1,36м., сумата от натоварването на ос на двойната ос на полуремаркето (4та, 5та отс на ППС) е 20.540 т. при максимално допустимо натоварване на двойната ос 18 т., съгласно чл. 7 ал.1 т.2, буква „В“ от Наредбата.

Измерената широчина на ППС е 3.00 м., при максимално допустима широчина 2,55 м., съгласно чл. 5 ал.1 т.1, буква „А“ от Наредбата.

Водачът осъществява движение на тежко пътно превозно средство, без разрешение, издадено от администрацията управляваща пътя /АПИ/. Необходимостта от такава разрешение се доказвала от направеното измерване, при което било констатирано че: 1. При разстояние между осите – 1.40 м., сумата от натоварването на двойната ос е 20 000 кг., при максимално допустимо натоварване – 19 000 кг., съгласно чл. 7 ал.1 т.5 б. “В” от Наредба № 11 за движение на тежки и/или извънгабаритни ППС от 03.07.2001г. на МРРБ то е тежко. Констатирано било и второ претоварване между оси №4 и №5, като общото натоварване е от 20.540 тона, при максимално допустими 18 тона. ; 2. Измерената широчина на ППС е 3.00 м., при максимално допустима широчина от 2.55 м., съгласно чл. 5 ал.1 т.1, буква „А“ от наредбата е извънгабаритно. Измерването за установяване общото тегло на товара и ППС било извършено с техническо средство електронна везна модел САРТЕLS ОRA 10 № 0784 и ролетка Р05.

След извършената проверка водача е продължил движението си без да изпълни изискванията на закона т.е да заплати дължимата пътна такса.

За така констатираните нарушения бил съставен АУАН № 0005551/17.07.2017г., като актосъставителя счел, че са нарушени разпоредбите на чл. 26 ал.2 т.1 (а) от Закона за пътищата. Жалбоподателят е подписал акта без възражения. В законоустановения тридневен срок възражения относно акта не са постъпвали. Въз основа на така съставения акт и на материалите съдържащи се в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление № 4680/09.08.2017год. на Главен инспектор „Мониторинг“, Дирекция „Анализ на риска и оперативен контрол“ при агенция “Пътна инфраструктура” гр. София, с което на основание чл.53 от ЗАНН и  чл.53 ал.1 т.2 от Закона за пътищата на К.В.М. ЕГН ********** ***4 е наложено административно наказание "глоба" в размер на 2500 /две хиляди и петстотин/ лева.                                                               

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото писмени доказателства и от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели - свид. И.А. – актосъставител и свид. П.П. – свидетел по акта и участник в проверката, като те са присъствали при установяване на нарушението и потвърждават изложените в акта констатации.

 При така установената фактическа обстановка съдът приема за установено по безспорен и категоричен начин, че жалбоподателят е извършил визираното в АУАН и в НП административно нарушение, по следните правни съображения: Установи се, по безспорен начин, че жалбоподателя е извършвал курс с поверения му товарен автомобил на посочената в акта дата. В момента на проверката, автомобила е бил претоварен, установено с помощта на електронна везна за която има представени доказателства, че е одобрена за измервания и протокол, че проверяващия е минал курс на обучение за работа с тази електронна везна. Също така е установено по безспорен начин, че превозвания товар е бил с извънгабаритни размери установени с техническото средство рулетка. Съгласно чл. 26 ал.1 т.2 от ЗП – “За дейности от специалното ползване на пътищата без разрешение се забраняват: Движение на извънгабаритни и тежки ППС в обхвата на пътя и ограничителната строителна линия”.   

Съгласно административно-наказателната разпоредба на чл.53 ал.1 т. 2 от ЗП, действаща към момента на извършване на нарушението “ Наказват се с глоба от 1000 до 5000 лв., ако деянието не представлява престъпление, физическите лица, нарушили разпоредбите на чл. 25, чл. 26 ал.1 т.1 букви “в” и “г”, т.2 и ал.5 и чл. 41, или които извършват или наредят да бъдат извършени следните дейности: - движение на извънгабаритни и тежки ППС и товари без разрешение на собственика или администрацията, управляваща пътя”.

Съдът намира, че в настоящия не е налице маловажен случай на извършено нарушение, доколкото се касае за движение на автомобил по националната пътна мрежа, който е претоварен и това от своя страна е предпоставка за получаването на дупки по пътя, които от своя страна водят до повреди в управляваните от гражданите автомобили. Зачестилите напоследък случаи с дупки по пътищата, които водят до възникване на пътно транспортни произшествия и последвалите негативни последици също навеждат на мисълта за не приложението на маловажността по чл. 28 от ЗАНН..

 Административно наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението, което е било осъществено, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложил съответната административно-наказателна разпоредба на Закона за движение по пътищата, като се е съобразил с разпоредбата на чл.53 ал.2 от ЗАНН и като е взел предвид, че осъществяването на нарушението и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна. При индивидуализацията на наказанието административно-наказващия орган се е придържал към съответния размер съобразно чл.53 ал.1 т.2 от ЗП, в съответствие с чл.27 ал.2 от ЗАНН и т.1 от ППВС №10/28.09.1973г., като е отчел, че нарушението са извършено за първи път, но е отчел също така, че въпреки констатиране на нарушението жалбоподателя е продължил движението си без да изпълни изискванията на закона, а също така е отчел и степента на надвишаване нормите на Наредба № 11 от 03.07.2001г. на МРРБ и е наложил наказание в средния размер, съдът намира, че наложеното му административно наказание е справедливо и съответно на извършеното нарушение, съгласно наличните данни в преписката.

Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл. Първо от ЗАНН, съдът

Р  Е  Ш  И :

 

потвърждава Наказателно постановление № 4680/09.08.2017год. на Главен инспектор „Мониторинг“, Дирекция „Анализ на риска и оперативен контрол“ при агенция “Пътна инфраструктура” гр. София, с което на основание чл.53 от ЗАНН и  чл.53 ал.1 т.2 от Закона за пътищата на К.В.М. ЕГН ********** ***4 е наложено административно наказание "глоба" в размер на 2500 /две хиляди и петстотин/ лева.

Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.

 

                                                                                           Районен  съдия: