Р Е Ш Е Н И Е

 

100/6.3.2018г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На шести март две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Пл.Недялкова

Секретар:Цв.К.

Прокурор К. Киряков

Като разгледа докладваното от районния съдия

Административно  наказателно  дело №2691 по описа за 2017г.

За да  се произнесе взе предвид следното:  

Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА обвиняемия И.А.Ю. с ЕГН **********, роден на ***г. в гр. Нови пазар, живущ ***, български гражданин, женен, неосъждан, висше образование, работещ  ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 13.05.17г. в гр. Шумен на ул. „Дедеагач“ до бл.№6 при управление на МПС - л.а. „Рено Мега“ с per. № СВ 5742 ВХ нарушил правилата за движение по пътищата, а именно разпоредбата на чл.38 ал.2 от ЗДвП, която задължава водача на превозното средство при завиване в обратна посока да пропусне насрещно движещите се  ППС и по непредпазливост причинил на Л.Ю.В., ЕГН **********  средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затруднение в движението на ляв горен крайник за срок  по – голям от един месец, вследствие на многофрагментно счупване на лявата мишнична кост в долния й край с костен фрагмент от лакътния епикондрил на мишничната кост - престъпление по чл.343 ал.1 б.б пр.2, във вр. с чл.342 ал.1 от НК и  на основание чл. 78а ал.1 от НК го ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му  НАЛАГА административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1000 лева /хиляда / лева.

На основание чл.78а ал.4 от НК налага на И.А.Ю. с ЕГН ********** административно наказание “лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 3 /три/ месеца.

    Приложения към делото  CD се оставя по делото.

 На основание чл.189 ал.3 от НПК ОСЪЖДА обв. И.А.Ю. с ЕГН ********** да  заплати в полза на бюджета по сметка на  ОД на МВР – Шумен направените в досъдебното производство разноски в размер на 542.90 лева и по сметка на  Районен съд гр.Шумен направените в съдебното производство разноски в размер на 100.00 лева, както и 5 лева при издаване на изпълнителен лист.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХXI от НПК в 15 - дневен срок от днес   пред ШОС.

                                              

                                                                          Районен   съдия: