Р Е Ш Е Н И Е 

 

                                                    12/5.1.2018г.

 

                                             В  ИМЕТО  НА  НАРОДА     

 

            Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на единадесети декември през две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                                                                    Председател: Диана Георгиева

при участието на секретаря В.Илиева, като разгледа докладваното от районния съдия ВАНД № 2712/2017г. по описа на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано по чл.59 и следващите от ЗАНН.

            В жалбата си до съда, Б.А.К., с ЕГН ********** *** твърди, че с Наказателно постановление № 17-0869-002702 от 01.11.2017г. на Началник група към Сектор „ПП“ при ОД  МВР Шумен са му наложени административни наказания „глоба“ и „лишаване от право да управлява МПС на основание чл.175, ал.3, пр.2 от ЗДв.П. В жалбата се твърди, че така описаното нарушение не е съотнесено правилно към административно наказателната разпоредба на чл.175, ал.3, пр.2 от ЗДв.П. Изложени са доводи, че правилната правна квалификация е по чл.175, ал.1,т.1 от ЗДв.П, предвиждащ наказание на водач, който управлява МПС, на което табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това, места. Моли съда да отмени изцяло наказателното постановление, като незаконосъобразно.

            Жалбата е била подадена в срока по чл.59,ал.2 от ЗАНН, от легитимирано за целта, лице. Същата отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН във връзка с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима. В открито съдебно заседание, жалбоподателят редовно призован, не се явява лично - изпраща упълномощен представител, който изцяло поддържа жалбата. Въззиваемата страна, редовно призована,  изпраща упълномощен представител, който моли съда да отхвърли жалбата като неоснователна и потвърди атакуваното НП.

            ШРС, като прецени всички събрани доказателства поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази закона, намира жалбата за неоснователна, поради следните съображения:

            По делото е безспорно установено, че на 05.10.2017г., около 21,15 часа свидетелите С.Б.С. – служител в сектор „ПП“ при ОД МВР Шумен и Г.Й.Д. - служител в РУ при ОД на МВР гр. Шумен, изпълнявайки служебните си задължения се намирали в гр. Шумен. Двамата свидетели видели, че на кръстовището на ул. Ген. Скобелев с ул. Марица, в посока към ул. Васил Априлов се движел лек автомобил „Фолксваген Кади“ с чужда регистрация, на който била поставена предната регистрационна табела, отзад липсвала задната регистрационна табела. При спиране и последвалата проверка на документите на водача, установили, че водач бил жалбоподателя Б.А.К., а от свидетелството за регистрация установили, че автомобила бил регистриран в Белгия. Лекият автомобил бил с предна регистрационна табела № НSY821, собственост на DEWALLE HERMINE.  За така установеното административно нарушение, свидетелят С. съставил на жалбоподателя АУАН, бл. № 064696 от 05.10.2017г. за управление на МПС, на което липсва задна регистрационна табела, с което виновно е нарушил разпоредбата на чл.140, ал.1 от ЗДв.П. Акта бил съставен в присъствие на жалбоподателя, предявен му и подписан от него със следното възражение „Нямам възражение. Номера е даден за отписване от Белгия/.“ Писмено възражение срещу АУАН в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН не било депозирано. На 13.10.2017г. било депозирана Молба от Б.К. за налагане на минимални наказания. Въз основа на съставения акт, на 01.11.2017г. Началник група към сектор „ПП“ при ОД МВР - Шумен. издал Наказателно постановление № 17-0869-002702, с което на жалбоподателя Б.А.К. били наложени следните административни наказания: „глоба“ в размер на 200 лева и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 месеца на основание чл.175, ал.3, пр. 2 от ЗДв.П за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДв.П, за това, че на 05.10.2017г. около 21,15 часа в гр. Шумен на ул. Ген. Скобелев, на кръстовище с ул. Марица, в посока ул. В. Априлов, водачът К. управлява лек автомобил “Фолксваген Кади” с рег. № НSY821, собственост на DEWALLE HERMINE. След спиране и проверка се установи, че водачът управлява МПС, на което липсва задна регистрационна табела, с което виновно е нарушил чл.140, ал.1 от ЗДв.П.      

            Изложената фактическа обстановка, съдът прие за установена въз основа на приетите и приложени писмените доказателства, както и гласните – разпитаните в съдебно заседание актосъставител и свидетел.

Актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са издадени от оправомощени за това длъжностни лица, в рамките на определената им компетентност и са били надлежно предявени и връчени на жалбоподателя.

Безспорно е установено от доказателствата по делото, не се оспорва и в жалбата, че именно жалбоподателя Б.А.К. е управлявал лек автомобил “Фолксваген Кади” с рег. № НSY821 на 05.10.2017г. около 21,15 часа в гр. Шумен, както и, че автомобила е бил без задна регистрационна табела. Безспорно установено е и обстоятелството, че автомобилът е бил регистриран във Белгия. Липсват надлежни данни и доказателства, лекият автомобил, управляван от санкционираното лице да е бил регистриран в България към 05.10.2017г.

От събраните в хода на съдебното следствие писмени и гласни доказателства безспорно се установява, че на посочените в НП дата и час в гр. Шумен, жалбоподателят е управлявал посочения лек автомобил, без да е спазил нормативно изискване на чл.140, ал.1, изр. първо от ЗДв.П, регламентиращо задължението му автомобилът да е с поставени две регистрационна табели. В случая е липсвала задната такава. Съгласно чл.10, ал.1 от Наредба № I-45 за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства за всяко регистрирано превозно средство се предоставят табели с регистрационен номер, които следва да отговарят /като форма, размер и шрифт/ на изискванията на БДС и Регламент (ЕО) № 2411/1998 г. на Съвета на Европа от 03.11.1998г. Анализът на цитираните разпоредби несъмнено показва, че е изпълнен съставът на административното нарушение по чл. 140, ал.1, от ЗДвП, доколкото липсва поставена на обозначеното за това място задна регистрационна табела. Преди управление на МПС, водачът е задължен да констатира както техническата изправност на МПС, така и външната му административна цялост, която включва наличието на два броя регистрационни табели, трайно и сигурно прикрепени на съответните, предвидени за това места. Независимо от посочените обстоятелства, жалбоподателят е предприел управлението на автомобила, без поставена задна регистрационна табела на автомобила, което правилно и законосъобразно е прието от наказващия орган като нарушение на разпоредбата на чл.140, ал.1 от ЗДвП.

Съгласно разпоредбата на чл.140, ал.1 от ЗДвП, по пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само моторни превозни средства и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места. Жалбоподателят не е спазил определения в закона режим за движение по пътищата, отворени за обществено ползване, поради което съдът намира, че е осъществил деянието по чл.140, ал.1 от ЗДвП от обективна страна и от субективна страна. 

 Административно - наказващият орган правилно е издирил и приложил действащата за това нарушение санкционна разпоредба, а именно чл.175, ал.3, предл.2 от ЗДвП, съгласно която се наказва с “лишаване от право да управлява моторно превозно средство” за срок от 6 до 12 месеца и с “глоба” от 200 до 500  лева водач, който управлява МПС, което е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер. Съдът не споделя доводът, изложен в жалбата, че установеното нарушение е следвало да бъде санкционирано на основание чл.175, ал.1, т.1 от ЗДв.П. Санкционната разпоредба на чл.175, ал.1, т.1 от ЗДв.П предвижда наказание за водач, който управлява МПС, на което табелите с регистрационен номер не са поставени на определените за това, места. Законодателят е имал предвид наличието на регистрационни табели, които обаче не поставени на определените за това, места, а не изобщо липса на една от двете регистрационни табели – какъвто е настоящият случай.

По отношение размера и срока на наложените две административни наказания следва да се отбележи, че АНО ги е определил в минималните им размери.  Съдът намира, че не са налице и предпоставки случаят да бъде определен като маловажен, с оглед личността на нарушителя, тъй като видно от справката за наложени наказания, жалбоподателят неколкократно е бил санкциониран за различни нарушения с влезли в сила НП и фишове и са му налагани наказания "Глоба“.

Предвид гореизложеното, съдът намира, че в административно наказателното производство е безспорно установено и доказано, както извършеното нарушение, така и неговия субект, поради което атакуваното наказателно постановление  е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено.    

            Водим от горното и на основание чл.63,ал.1 от ЗАНН, Шуменски районен съд,  

 

                                                            Р Е Ш И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА   Наказателно постановление № 17-0869-002702 издадено на 01.11.2017г. от Началник група към Сектор ПП при ОД МВР, с което на Б.А.К. , с ЕГН ********** *** са наложени административни наказания “глоба” в размер на 200 лева и “лишаване от право да управлява МПС” за 6 месеца на основание чл.175, ал.3, предл.2 от ЗДв.П за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДв.П като правилно и законосъобразно.

            Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от съобщението за изготвянето му на страните пред Шуменски административен съд по реда на Глава ХІІ от Административно процесуалния кодекс.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: