Р Е Ш Е Н И Е

                                                                                 35/17.1.2018г.  

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на десети януари през две хиляди и осемнадесета година, в  състав:  

                                                                                     Председател: Д. Георгиева  

при участието на секретаря В. И., като разгледа докладваното от районния съдия  ВАНД № 2868 по описа на ШРС за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

В жалбата си до съда, И.П.Й., с ЕГН ********** ***, твърди, че с Наказателно постановление № 17-0869-002989 от 14.11.2017г. на Началник сектор „ПП“ към ОД МВР гр. Шумен й били наложени административни наказания “глоба” и “лишаване от право да управлява МПС”. В жалбата се твърди, че винаги е била добросъвестен гражданин, спазващ законите както в обществото, така и по пътищата, като за осем години активно шофиране й бил издаден „златен талон“. В жалбата се сочи, че лишаването от правоуправление за срок от 12 месеца е твърде дълъг период, предвид факта, че е майка на двегодишно дете, което ежедневно води и взема от детска ясла, като зимно време редовно посещава и педиатър. Местоживеенето в кв. Дивдядово, като локация затруднява ежедневното пътуване и транспортиране с малко дете, било то пеш или с автобус. Моли съда да преразгледа и намали периода на лишаване от право да управлява МПС.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежно легитимирано за целта лице, отговаря на изискванията чл.84 от ЗАНН, във връзка с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

В открито съдебно заседание жалбоподателят редовно призован се явява лично и изцяло поддържа жалбата си. Въззиваемата страна, редовно призована - изпраща представител, който моли съда да отхвърли жалбата като неоснователна и да потвърди изцяло НП.

            Разгледана по същество жалбата е неоснователна, поради следните съображения:

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съдът намира за установено следното:

На 30.10.2017г. след 21,30 часа, свидетелите И.П.С. и И.Х.И. – мл. автоконтрольори при «ПП» към ОД МВР гр. Шумен, изпълнявайки служебните си задължения се намирали в кв. Дивдядово на гр. Шумен. Около 21,45 часа двамата свидетели забелязали лек автомобил «Тойота Ярис», който се движел по ул. Трети март, в посока ул. Илчо Войвода. Свидетелите го последвали с патрулния автомобил и му подали светлинен сигнал за спиране. Свидетелите С. и И. установили, че водач на автомобила бил жалбоподателят И.П.Й., която лъхала на алкохол. Свидетелите извършили проверка с техническо средство Алкотест дрегер 7510 с фабр. № ARBВ 0092, с проба № 400 на водача – Й.. Електронната скала на техническото средство отчела наличие на алкохол в издишания от жалбоподателя, въздух в размер на 1,02 промила в 21,44 часа. За констатираното нарушение на чл.5, ал.3, т.1 от ЗДв.П, свидетеля С. съставил на жалбоподателя И.Й., АУАН сер.Д, бл.№ 065793, както и Талон за медицинско изследване № 0030064. Жалбоподателят  подписал акта без възражение. На издаденият от свидетеля, Талон за медицинско изследване, било отбелязано, че пробата кръв била взета в 22,40 часа. В срока по чл.44 от ЗАНН, писмени възражения не били депозирани. С Протокол за химическа експертиза № 1640 от 03.11.2017г. на Специализирана лаборатория при МБАЛ „Св. Анна- Варна“ АД се установило наличие на етилов алкохол в кръвната проба на жалбоподателя И.Й. в количество 0,99 промила. Въз основа на съставения акт и материалите съдържащи се в административно – наказателната преписка, Началник сектор „ПП“ към ОД МВР гр. Шумен издал обжалваното НП № 17-0869-002989 от 14.11.2017г., с което на чл.174, ал.1, т.2 от ЗДв.П на жалбоподателя И.П.Й. били наложени административни наказания “глоба” в размер на 1 000 лева и “лишаване от право да управлява МПС” за срок от 12 месеца, за това, че на 30.10.2017г. около 21,45 часа, на ул. Трети март, до дом №18А, в посока ул. Илчо Войвода, управлява собствения си лек автомобил “Тойота Ярис” с рег. № Н97 12ВВ, след употреба на алкохол, измерен в издишаният въздух с техническо средство Алкотест дрегер 7510 с фабр. № ARBВ 0092, електронната скала, на която отчело 1,02 промила в 21,44 часа, проба № 400, показана и видяна от водача. Издаден талон за медицинско изследване № 0030064. С протокол за химическа експертиза № 1640/03.11.2017г. на МБАЛ „Света Анна“ АД гр. Варна установено наличие на алкохол 0,99 промила, с което виновно е нарушил чл.5, ал.3, т.1 от ЗДв.П.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от показанията на разпитаните в съдебно заседание актосъставител, свидетеля при установяване на нарушението и при съставяне на акта, както и приетите и приложени по делото писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, следното: В хода на административно – наказателното производство не е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до накърняване  на правото на защита на санкционираното лице. Актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са издадени от оправомощени за това длъжностни лица, в рамките на определената им компетентност и са били надлежно предявени и връчени на жалбоподателя.

Безспорно е установено от доказателствата по делото, не се оспорва и в жалбата, че именно жалбоподателя И.П.Й. е управлявала лек автомобил „Тойота Ярис“ на 30.10.2017г. около 21,45 часа по ул. Трети март в гр. Шумен, кв. Дивдядово. Техническото средство, с което е било установено наличие на алкохол в издишания от водача на автомобила, въздух е било годно такова. Видно от представеното заверено копие от Списък на СИ /средства за измерване/ - анализатори на алкохол в дъха, техническото средство, с което е било установено наличие на алкохол у жалбоподателя Й. е преминало успешно последваща проверка на 17.08.2017г., която е със срок на валидност от 6 месеца. Видно от приложеният Протокол за химическа експертиза за определяне концентрацията на алкохол или друго упойващо вещество в кръвта /л.16/ на 03.11.2017г. е било извършено изследване за алкохол на пробата кръв взета от И.Й. чрез газхроматографски метод, при което е установено ноаличие на етилов алкохол 0,99 промила в кръвта. 

 Административно наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението, което е било осъществено, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложил  разпоредбата на чл.174, ал.1, т.2 от ЗДв.П, която предвижда над 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда включително – глоба 1 000 лева и лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца, т. е. предвидени са абсолютни наказания, при наличие на алкохол в размер от 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда, които не могат да бъдат променени от съда.

                Предвид на гореизложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление  следва да бъде потвърдено изцяло.

            Водим от горното и на основание чл.63,ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА изцяло Наказателно постановление  № 17-0869-002989, издадено на 14.11.2017г. от  Началник сектор „ПП“ към ОД МВР гр. Шумен, с което на И.П.Й., с ЕГН ********** *** са наложени  административни наказания, като на основание чл.174, ал.1, т.2 от ЗДв.П  “глоба” в размер на от 1 000 /хиляда/ лева и “лишаването от право да управлява МПС” за срок от 12 /дванадесет/ месеца за нарушение на чл.5, ал.3, т.1 от ЗДв.П, като правилно и законосъобразно.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд  гр. Шумен по реда на глава 12 от АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

                                                            РАЙОНЕН  СЪДИЯ: