Р Е Ш Е Н И Е

 

30/16.1.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, петнадесети  състав

На дванадесети януари две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                                 Председател: Пл. Недялкова  

Секретар: Цв. К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД №2910 описа на ШРС за 2017 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление №И – 2708/01.11.2017г. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.7 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на  Община Шумен на ОбС Шумен  на  Р.А.Д., ЕГН ********** *** е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 400 лева, за нарушение на чл.3 ал.2 от същата наредба. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление като неправилно, незаконосъобразно, постановено при съществено нарушение  на процесуалните правила. Счита, че осъщественото деяние не съдържа  от обективна страна признаците на административно нарушение. В съдебно заседание се явява процесуален представител – адв. М.Д. от АК гр.Русе. 

            Процесуалният представител на Община – Шумен - административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, оспорва жалбата и моли наказателното постановление да бъде потвърдено изцяло, като в съдебно заседание излага съображенията си в тази насока. 

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.319 и сл. от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Жалбоподателят Р.А.Д. работи на длъжност  „отговорник на търговска зала“ в „Трансконтинентал холдинг“ ООД и като такъв отговарялза заведенията  разположени в хотел „Шумен“, между които и ресторант „Шумен“.

На 11.08.2017г. около полунощ  свидетелите З.Г. и И.Г. – ст. полицаи в ГООР при РУ – Шумен, заедно с колегата им Д.Д. били изпратени от оперативния дежурен в района на хотел „Шумен", във връзка с подаден сигнал за силна музика. След обиколка на района полицейските служители установили, че в ресторант „Шумен“  се провеждало сватбено тържество, което  се озвучавало чрез оркестър. При проведения разговор с организаторите на сватбата им било обяснено, че тържеството приключвало. Малко по – късно полицейските служители отново били изпратени в района, поради постъпило ново оплакване. При второто посещение в ресторант „Шумен“ разговаряли с жалбоподателя, на когото съставили и протокол за предупреждение, в качеството му на управител на обекта, да не допуска използването на усилвателни уреди или оркестър след 23 часа.  Изготвили и докладна записка по случая, на база на която св. М.К. на 24.08.2017г. съставил срещу жалбоподателя Р.Д., в негово присъствие, АУАН № 9750 за нарушение на чл.3 ал.2 от Наредба №1 на ОбС Шумен за това, че на 11.08.2017г. в качеството си на  отговорник търговска зала  е допуснал  ресторант „Шумен“ да бъде озвучен чрез уредба в интервал от времето  от 22.00 часа до 06.00 часа. При предявяване на акта Д. отразил обяснения по случая. В законоустановения срок   не е депозирал допълнителни писмени обяснения или възражения. Въз основа на съставения акт и съобразявайки материалите в административно – наказателната преписка, наказващият орган  издал обжалваното НП като е възприел изцяло констатациите съдържащи се в АУАН. На  основание чл.49, ал.7 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на  Община Шумен на ОбС Шумен  на  Р.А.Д., ЕГН ********** *** е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 400 лева, за нарушение на чл.3 ал.2 от същата наредба.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава  от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели, както и приетите и приложени по делото писмени доказателства. Показания на свидетелите са конкретни, ясни и последователни, изясняват в пълнота всички факти и обстоятелства във връзка с възприетото от тях. Освен това няма данни по делото, които да създават съмнения относно обективността и безпристрастността на тези свидетели, или да сочат на наличието на мотив да набедят жалбоподателя в нарушение, което не е извършил.

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното: Същественото в административно – наказателното производство е да се установи : има ли административно нарушение,  извършено ли е то от лицето посочено като нарушител лично или чрез негов представител и дали това лице го е извършило виновно.

Административно – наказателната отговорност на Р.А.Д. е ангажирана за нарушение на чл.3 ал.2 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на  Община Шумен на ОбС Шумен, извършено на 11.08.2017г. Актосъставителят е приел, че Д. е нарушил посочената разпоредба с това, че на 11.08.2017г. в качеството си на  отговорник търговска зала  е допуснал  ресторант „Шумен“ да бъде озвучен чрез уредба в интервал от времето  от 22.00 часа до 06.00 часа. Наказващият орган с оглед установената фактическа обстановка  е приел от правна страна, че след като Р.Д.  допуснал озвучаването с озвучителни системи  в близост до жилища за времето от 22.00 часа до 06.00 часа, от обективна и субективна страна  виновно е нарушил чл.3 ал.2 от  Наредба №1, на 11.08.2017г. Към тази дата  посочената за нарушена разпоредба забранява озвучаването с озвучителни системи  и други устройства, свиренето на оркестри и ползването на усилвателни уредби в жилищните блокове и в близост до жилища на открити терени от 14.00 часа до 16.00 часа и от 22.00 часа до 06.00 часа. Въз основа на събраните доказателства безспорно се установява, че в конкретният случай се касае за озвучаване на тържество, което се е провеждало в търговски обект - залата на ресторант „Шумен“, т.е. не се касае нито за жилищен блок, нито за открит терен. В тази връзка съдът намира за основателен доводът на жалбоподателя, че липсва съставомерност от обективна страна. За да бъде осъществен състава на нарушението от обективна страна не е достатъчно само да е налице озвучаване в близост до жилища, но това трябва да става на открит терен. Двата призната трябва да са налице кумулативно. Посочената за нарушена разпоредба  е била изменена с реш. 348 от 22.12.2016г. на ОбС Шумен. Преди изменението забраната е касаела и обществените заведения. След промяна на разпоредбата е отпаднала наказуемостта на деянието, когато е извършено в обществено заведение, каквото безспорно се явява ресторант «Шумен», поради което отговорността на жалбоподателя е ангажирана незаконосъобразно, тъй като не е осъществен от обективна страна състава на нарушението.

Доколкото настоящият съдебен състав намира, че не е осъществено нарушение от обективна страна, счита че е безпредметно да се произнася по останалите доводи на жалбоподателя.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ  наказателно постановление №И – 2708/01.11.2017г. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.7 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на  Община Шумен на ОбС Шумен  на  Р.А.Д., ЕГН ********** *** е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 400 лева, за нарушение на чл.3 ал.2 от същата наредба като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – гр.Шумен на основанията, предвидени  в НПК и по реда на глава 12 от АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

                                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: