Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                           32/16.1.2018г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На осми януари две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Кръстев  

Секретар Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 2985 по описа за 2017г.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № И-2556/20.10.2017год. на Кмета на Община - гр.Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл.49 ал.6 и чл.50 ал.2 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен на Н.Й.Н. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание "глоба" в размер на 200лв. /двеста лева/. В жалбата си до съда жалбоподателя моли съда за намаляване размера на наказанието до минимално предвидения размер. В съдебно заседание за него се явява редовно упълномощен процесуален представител, който поддържа депозираната жалба за намаляване размера на наложеното наказание до минимума му.

Процесуалният представител на въззиваемата страна моли съда да отхвърли жалбата като неоснователна и да потвърди изцяло издаденото наказателно постановление на Кмета на Община Шумен.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН и поради това е допустима.

Жалбата е основателна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: На 14.07.2017г. компетентни длъжностни лица при Община гр. Шумен съвместно със служители на РУ Шумен, извършвали рутинна проверка по улиците на гр. Шумен относно нарушения по Наредба № 1. На кръстовището на ул. „Генерал Скобелев“ с ул. „Софийско шосе“ те забелязали паркиран лек автомобил марка „Опел“, модел „Зефира“ с регистрационен номер Н 28 66 ВВ. Същият бил паркиран изцяло върху тротоара, пред подход за пешеходна пътека пред магазин „Булмаг“, находящ се на посоченото място. Проверяващите изчакали около 10-15 минути и при автомобила се явил жалбоподателя Н.Й.Н..

За констатираното нарушение на жалбоподателя бил съставен акт за установяване на административно нарушение № 9638/14.07.2017г., като актосъставителя е счел, че е нарушена разпоредбата на чл.6 ал.4 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен. Нарушителя оказал съдействие на проверяващите, признал пред тях, че неправилно е паркирал, подписал акта без да отбележи в него възражения, не се е възползвала и от законното си право да направи писмени възражения в законоустановения 3-дневен срок. Въз основа на така съставения акт и на материалите намиращи се в административно-наказателната преписка Кмета на Община - Шумен като административно-наказващ орган, е издал Наказателно постановление № И-2556/ 20.10.2017год., с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл.49 ал.6 и чл.50 ал.2 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен на Н.Й.Н. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание "глоба" в размер на 200лв. /двеста лева/, тъй като отразеното в акта деяние представлява нарушение на чл.6 ал.4 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен. Така установената фактическа обстановка се потвърждава и от показанията на разпитаните в съдебно заседание свидетели: свид. С.С. – актосъставител, свид. Г.Н. и свид. Д.Д. – свидетели по акта и участници в проверката.

При така установената фактическа обстановка съдът намира че издаденото наказателно постановление е правилно и законосъобразно, тъй като жалбоподателят действително е извършил визираното в акта и в НП административно нарушение по следните правни съображения: Съобразно чл.6 ал.4 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен, „Забранява се“ – преминаването, престоя и паркирането на превозни средства, ремаркета и фургони по детски площадки, тротоари, зелени площи и пешеходни зони. Безспорно е че управлявания от жалбоподателя автомобил е превозно средство по смисъла на Наредбата, както и че е бил паркиран на тротоар и място затрудняващо достъпа до магазин „Булмаг“ на горепосоченото място. Това по същество не се отрича и от жалбоподателя. Затова и в настоящия случай, като е паркирал на тротоара, пред пешеходна пътека, жалбоподателя е осъществила от обективна и субективна страна състава на нарушението по чл.6 ал.4 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен. Административно-наказващия орган правилно е квалифицирал административното нарушение и правилно се е позовал на разпоредбата на чл.6 ал.4 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен. Правилно е наложено и наказанието на основание чл. 49 ал.6 от Наредбата, която предвижда санкция в размер от 50 до 200 лв. за нарушения по чл.6 ал.4 от Наредбата.  

Съдът не констатира нарушения на императивните разпоредби на ЗАНН при издаването на НП, водещи до опорочаването му и повличащи основание за отмяна.

При индивидуализацията на наказанието обаче административно-наказващия орган неправилно е посочил основания за да го наложи в максималния размер. Видно от материалите по делото това е първо нарушение от този вид за жалбоподателя, отстранено е веднага след констатирането му, а също така не са настъпили и вредни последици вследствие от извършването му. Същото не е с някаква по висока степен на обществена опасност спрямо същите по вид.  Обществената опасност на деянието в конкретния случай е ниска, тъй като не е установено жалбоподателя и друг път да е извършвал конкретното нарушение. Не са налице в преписката и доказателства, за имотното положение на жалбоподателя, както и да има някакви други нарушения на наредби на ОС - Шумен, за да се наложи административното наказание “глоба” над минималния размер. По изложените съображения, както и поради факта, че нарушението е извършено за първи път, съдът намира, че справедлив и съответен на извършеното нарушение, съгласно наличните данни в преписката ще бъде минималния размер на наложеното наказание и в този смисъл се намалява наложеното от  административно-наказващия орган административно наказание.

Водим  от горното  и  на  основание  чл.63 ал.1  предл. Второ от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ИЗМЕНЯ наказателно постановление № И-2556/20.10.2017год. на Кмета на Община - гр.Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл.49 ал.6 и чл.50 ал.2 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен на Н.Й.Н. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание "глоба" в размер на 200лв. /двеста лева/, като НАМАЛЯВА размера на наложената "глоба" на 50 лв. /петдесет/ лева.

Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

Районен  съдия: