Р Е Ш Е Н И Е

 

602/13.12.2018г. , гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А 

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на тринадесети ноември две хиляди и осемнадесета година, в състав:  

Председател: Ем.Ангелов

при секретаря В. С., като разгледа докладваното от районния съдия ВНАХД № 2013 по описа за 2018 г., за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 18-0869-001579/17.07.2018год. на Началник група към ОДМВР, сектор  Пътна Полиция - Шумен,  с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл. 174 ал.3 предл..1  от ЗДП на жалбоподателя е наложено  административно наказание “глоба” в  размер от 2000/две хиляди/ лева и административно наказание „лишаване от право да управлява МПС” за срок от 24 /двадесет и четири/ месеца, на осн. чл.183 ал.1 т.1 пред 1 и 2 от ЗДП му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 10/десет/ лева и на. осн. чл.183 ал.1 т.1 пред 3 от ЗДП му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 10/десет/ лева   Жалбоподателят моли съда да отмени атакуваното наказателно постановление, като незаконосъобразно, тъй като било постановено в нарушение на материалния и процесуалния закон, като за датата на  съдебно заседание, редовно призован не се явява и не изпраща процесуален представител, но чрез адв.Ж.г. от АК гр.Варна, депозира писмено становище, с което по същество моли за отмяна на атакуваното наказателно постановление...

 Въззиваемата страна,  редовно призована,  изпраща процесуален представител в съдебно заседание, който изразява становище за неоснователност на жалбата, като, моли  за постановяване на решение, с което да се потвърди обжалваното НП, като правилно и законосъобразно.

    Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

Жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: С НП № 18-0869-001579/17.07.2018год. на Началник група към ОДМВР, сектор  Пътна Полиция - Шумен   на жалбоподателя на основание чл.174 ал.3  предл.1  от ЗДП  е наложено административно наказание „глоба” в размер на 2000 лева и административно наказание „лишаване от право да управлява МПС” за срок от 24  месеца   за това, че” отказва проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол в кръвта и не  изпълнява предписание за изследване с доказателствен анализатор и за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му“, като е посочено, че виновно е нарушил чл.174 ал.3 от ЗДП, на осн. чл.183 ал.1 т.1 пред 1 и 2 от ЗДП му е наложено управлява административно наказание „глоба“ в размер на 10/десет/ лева , за това, че“не носи свидетелство за управление на МПС от съответната категория и контролен талон към СУМПС от съответната категория“, като е посочено, че виновно е нарушил чл.100 ал.1 т.1 от ЗДП и на осн. . чл.183 ал.1 т.1 пред 3 от ЗДП му е наложено административно наказание „глоба“ в размер на 10/десет/ лева   МПС, за това,че „ не носи свидетелство за регистрация на  МПС, което управлява“, като е посочено, че виновно е нарушил  чл.100 ал.1 т.2 от ЗДП. 

Наказателното постановление е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение № 1579/10.06.2018г., в който е отбелязано, че жалбоподателят на 10.06.2018г. около 03.40 часа по бул.“С. *** в посока ул.“Васил Друмев“ в Шумен управлява   лек автомобил “Мерцедес ЦЛ 63 АМГ“ с рег № Н 7282 ВВ, собственост на „ВИАС“, като отказва да бъде изпробван с „Алкотест Дрегер“, издаден му е талон за медицинско изследване №0014130, както и не  носи свидетелство за управление на МПС от съответната категория и контролен талон към СУМПС и свидетелство за регистрация на МПС,  като акта е подписан от жалбоподателя К.  с възражения, без да сочи, в какво точно се изразяват., като  такива не е депозирал и в изискуемия в разпоредбата на чл.44 ал.1 от ЗАНН срок.  В съдебно заседание, актосъставителят И. и свид.К. изтъкнаха, че на 10.06.2018г. са изпълнявали служебните си задължения на бул.“С. Велики“ по специализирана полицейска операция, когато около 03.40 часа са спрели за проверка, управляваният от жалбоподателя лек автомобил., като в хода на проверката са установили, че жалбоподателя не носи свидетелство за управление  на МПС, контролния талон към него, както и свидетелство за регистрация на МПС, което управлява. Отделно от това, посочените свидетели  посочиха, че жалбоподателя е бил във видимо нетрезво състояние и категорично е отказал да бъде изпробван с техническо средство за употреба на алкохол, както и че са му издали талон за медицинско изследване , като не се е явил в указания час в МБАЛ Шумен за да даде кръвна проба.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят е извършил визираните в акта и в НП нарушения, а именно отказал е проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол в кръвта и не е  изпълнил предписание за изследване с доказателствен анализатор и за медицинско изследване и вземане на биологични проби за химическо лабораторно изследване за установяване на концентрацията на алкохол в кръвта му, което означава, че е осъществил състава на чл.174 ал.3 от ЗДП , не е носил свидетелство за управление на МПС от съответната категория и контролен талон към СУМПС от съответната категория, нарушавайки разпоредбата на чл.100 ал.1 т.1 от ЗДП и  не е носил свидетелство за регистрация на  МПС, което управлява, като по този начин е нарушил чл.100 ал.1 т.2 от ЗДП. 

  Административно наказващият орган правилно е квалифицирал нарушенията, които са били осъществени, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложил съответните административно-наказателни разпоредби на Закона за движение по пътищата, като се е съобразил с разпоредбата на чл. 53 ал.2 от ЗАНН и като е взел предвид, че осъществяването на нарушениято и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна.

       При индивидуализацията на наказанията административно-наказващия орган е определил размера на наказанията в предвидените абсолютни стойности, съобразно чл.174 ал.3  и чл.183 ал.1 т.1 от ЗДП, в съответствие с чл.27 ал.2 от ЗАНН .

            Предвид  гореизложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е обосновано, правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл.Първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА изцяло наказателно постановление № 18-0869-001579/17.07.2018год. на Началник група към ОДМВР, сектор  Пътна Полиция - Шумен   

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

                                                                                                       Районен  съдия: