Р Е Ш Е Н И Е

 

363/21.8.2018г. ,  гр. Шумен

                                                                                             

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

              Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на двадесет и първи август две хиляди и осемнадесета година в състав:                                               

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ  

при участието на секретар В. С. и прокурор Николаева, като разгледа докладваното от районен съдия АНД № 2038/2018 г. взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл. 414а и следващите от НПК.

С постановление от 24.07.2018 г. РП Шумен е направила предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Х.Х.А. – обвиняем по ДП № 75/2018 г. по описа на РУ при ОДМВР - Шумен и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК, като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано по отношение на Х.Х.А. за извършено от него престъпление по чл. 345, ал. 2 от НК.

 В съдебно заседание представителя на държавното обвинение пледира за налагане на обвиняемия, административно наказание към минималния предвиден от законодателя размер. За същото наказание моли и самия обвиняем.  

От приложените по делото писмени доказателства по ДП № 531/2018 г. по описа на РУ Шумен при ОДМВР - Шумен, се установи от фактическа страна следното: На 26.04.2018 г. около 19.40 часа в с. Средня, обл. Шумен, обвиняемият Х.Х.А. управлявал мотопед марка „PIAGGIO C 25“ С РАМА № LBMC25COX0047831 без регистрационна табела по ул. Балканска до номер 6, в посока ул. Херсон. Обвиняемият бил спрян за проверка от служители на РУ Шумен. Полицейските служители констатирали, че мотоциклетът не е регистриран по надлежния ред и обвиняемият е управлявал без постановена защитна каска. На Х.Х.А. бил съставен акт за установяване на административно нарушение серия бл. № 10452207, подписан от обвиняемия без възражение.

С деянието си, като управлявал МПС, което не е регистрирано по надлежния ред, обвиняемият е осъществил от обективна страна състава на престъплението по чл. 345, ал. 2 от НК.

От субективна страна е налице пряк умисъл.

За гореописаното деяние законодателят предвижда наказание „лишаване от свобода” до 1 година или „ГЛОБА“ от 500 лева до 1000 лева, т.е. налице е предвиденото в чл. 78а, ал. 1, предл. първо от НК изискване.  

Деецът не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК, осъждан е за престъпления от общ характер, но е реабилитиран.

С деянието са причинени съставомерни имуществени вреди.

Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на Х.Х.А. към минималния предвиден размер.  

При определяне на наказанието, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието и дееца и счита, че наказание “глоба” в минималния предвиден от законодателя размер ще породи възпитателната и превантивна функция у обвиняемия Х.Х.А..

 С оглед гореизложеното и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, чл. 345, ал. 2 от НК, съдът  

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА Х.Х.А. с ЕГН **********, р. на *** ***, с основно образование, местожителство ***, женен, безработен, осъждан – реабилитиран, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 26.04.2018 г. в с. Средня, обл. Шумен, управлявал моторно превозно средство – мотопед марка „PIAGGIO C 25“ С РАМА № LBMC25COX0047831 без регистрационна табела, което не е регистрирано по надлежния ред, предвиден в ЗДвП и Наредба I-45/25.03.2000 г. за регистриране, отчет, поскане в движение и спиране от движение на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства, издадена от Министъра на вътрешните работи – престъпление по чл. 345, ал. 2 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание „глоба” в размер на 1000.00 /хиляда/ лева.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК, в 15-дневен срок пред ШОС от днес.

 

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: