Р Е Ш Е Н И Е

 

628/21.12.2018г.,                   гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А 

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и седми ноември две хиляди и сосемнадесета година, в състав:  

Председател: Ем.Ангелов  

при секретаря В.С., като разгледа докладваното от районния съдия ВНАХД №2101 по описа за 2018 г., за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 17-0869-003715/02.04.2018год. на Началник сектор  към  ОДМВР сектор ПП - Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН, чл.638 ал.3  от  КЗ на жалбоподателя С.С.С. е наложено   административно наказание “глоба” в  размер от  400/ четиристотин/ лева . Жалбоподателят в жалбата си,  моли за отмяна на обжалваното НП, като необосновано и незаконосъобразно, като счита, че не е извършил, каквото и дабило административно нарушение.  В съдебно заседание жалбоподателя се явява лично, като по същество  поддържа депозираната жалба.

              Процесуалният представител на въззиваемата страна - административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, оспорва жалбата  и моли същата да бъде отхвърлена като неоснователна, а обжалваното наказателно постановление да бъде изцяло потвърдено.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, от активно легитимирано за целта лице. Същата отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, вр.с чл. 319 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

Жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: С Наказателно постановление 17-0869-003715/02.04.2018год. на Началник сектор  към  ОДМВР сектор ПП - Шумен, ,   на жалбоподателя е наложено административно наказание „глоба” в размер на 400 лева за това, че ”като лице, което не е собственик и управлява МПС, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка гражданска отговорност на автомобилистите”, като по този начин виновно нарушил чл.638 ал.3 от КЗ,  В обстоятелствената част на процесното наказателно постановление е посочено, че  жалбоподателя на 15.11.2017г., около 15.30 часа, управлявал   лек автомобил “Дачия Сандеро”с рама № UU1BSDMER44661038, собственост на Ж. И. К. по бул.“Велики Преслав“ в посока кв.Дивдядово до №133 в Шумен във връзка с чието притежание и използване няма сключен действащ договор за задължителна застраховка “гражданска отговорност“ за автомобилистите за МПС, валидна към датата и часа на проверката..  Тази фактическа обстановка е възприета въз основа на АУАН №3715/15.11.2017г., съставен от свид К.. в присъствието на свид.П., като  жалбоподателя го е подписал без каквито и да било възражения. В законоустановеният срок, обаче С. е депозирал  писмени възражения, в които  излага причините, които са довели до описаната по горе ситуация. В съдебно заседание актосъставителят К. и свид.П.  изтъкнаха, че са били извикани за съдействие от друт служител на ОДМВР Шумен, който е установил нарушението, както и че , когато са пристигнали на място са установили, че  към момента на проверката за автомобила няма сключена валидна застраховка „гражданска отговорност. От своя страна свид.В. заяви в съдебно заседание, че изпълнявайки служебните си задължения се движел с лек автомобил по бул. Велики Преслав, от кв. Дивдядово към гр. Шумен, като именно тогава забелязал движещ се в насрещната лента по булеварда лек автомобил „Дачия“, жълт на цвят без регистрационни табели,, поради което  решил да вземе отношение и се върнал обратно с автомобила, като в същото време, управляваният от жалбоподателя автомобил също направил обратен завой и спрял, пред намиращ се в близост сервиз, където и всъщност била осъществена проверката, при която била установено, че жалбоподателя управлява  лек автомобил, за който  няма сключена валидна застраховка „гражданска отговорност“.

     При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят формално е осъществил състава на визираното в акта и в НП нарушение на чл.638 ал.3 от КЗ , тъй като лице, което не е собственик и управлява МПС, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка гражданска отговорност на автомобилистите .    Административно наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението, което е било осъществено, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложил съответните административно-наказателни разпоредби на Закона за движение по пътищата, като се е съобразил с разпоредбата на чл. 53 ал.2 от ЗАНН и като е взел предвид, че осъществяването на нарушението и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна.

 При индивидуализацията на наказанието административно-наказващия орган е съобразил тежестта на извършеното нарушение и неговата обществена опасност и е определил размера на наказанието  в абсолютния размер съобразно  чл.638 ал.3 от КЗ , в съответствие с чл.27 ал.2 от ЗАНН . Съдът, категорично счита, че в конкретната хипотеза е неприложима разпоредбата на чл.28 от ЗАНН, като напълно споделя изводите, направени от административнонаказващия орган в обстоятелствената част на атакуваното наказателно постановление.

            Предвид  гореизложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е обосновано, правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл.Първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА изцяло наказателно постановление  № 17-0869-003715/02.04.2018год. на Началник сектор  към  ОДМВР сектор ПП – Шумен.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

Районен  съдия: