Р Е Ш Е Н И Е

 

391/18.9.2018г. ,  гр. Шумен

                                                                                             

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

              Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на осемнадесети септември две хиляди и осемнадесета година в състав:                                               

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ  

при участието на секретар В. С. и прокурор Светла Михайлова, като разгледа докладваното от районен съдия АНД № 2103/2018 г. взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл. 414а и следващите от НПК.

С постановление от 22.12.2017 г. РП Шумен е направила предложение за освобождаване от наказателна отговорност на С.Й.Р. – обвиняем по БП № 970/2018 г. по описа на РУ при ОДМВР - Шумен и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК, като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано по отношение на С.Й.Р. за извършено от него престъпление по чл. 345, ал. 2 от НК.

 В съдебно заседание представителя на държавното обвинение пледира за налагане на обвиняемия, административно наказание към минималния предвиден от законодателя размер. Обвиняемият е съгласен с предложението на прокуратурата.

От приложените по делото писмени доказателства по БП № 970/2018 г. по описа на РУ Шумен при ОДМВР - Шумен, се установи от фактическа страна следното: Обвиняемият Р. *** и работел в автосервиз в същия град, находящ се по негови данни, в близост до гробищния парк в града. Видно от справка за нарушител/водач, същият бил правоспособен водач на МПС. На 01.08.2018 г. около обяд, обв. Р. управлявал един от автомобилите оставени за ремонт в автосервиза, а именно, л.а. „Ауди А4“ с № на рама WAUZZZ8E86A199235, собственост на ANGELA MONTALTO В ОКОЛНОСТИТЕ НА ГР. Шумен. Въпросното МПС не било нерегистрирано по надлежния ред. Предвид наличната нормативна уредба, същият подлежал на задължителна регистрация на основание чл. 140, ал. 1 от ЗДвП, която се извършвала съгласно Наредба № I-45/24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС, издадена от Министъра на вътрешните работи. Въпреки, че автомобилът не бил регистриран по надлежния ред, на 01.08.2018 г. около 12.30 часа, обвиняемият С.Й.Р. го управлявал по околовръстния път на гр. Шумен, на кръговото движение в близост до разклона за кв. Макак /по път I-2, на км. 117+289 в близост до кръстовище с път III – 7003 в посока гр. Шумен/, където бил забелязан от служителите на РУ Шумен – свид. Б.Т. и свид. П.П., които изпълнявали служебните си задължения в района и го последвали. Впоследствие Р. се отклонил от околовръстния път и потеглил в посока гр. Шумен по ул. Университетска“, като в близост до Асфалтовата база – гр. Шумен, автомобилът спрял. Служителите на полицията спрели зад него и била извършена проверка на водача и автомобила. Служителите на РУ Шумен установили самоличността на водача, както и че управлявания от него автомобил „Ауди А4“ бил без поставени регистрационни табели, след което поискали съдействие от екип на ПП при ОДМВР Шумен. На констатираното от тях уведомили ОДЧ при РУЯ Шумен. На водача бил съставен АУАН № 473405/01.08.2018 г., подписан от обвиняемия без възражения, като бил извършен и оглед на МПС.

 С деянието си, обвиняемият С.Й.Р. е осъществил от обективна страна състава на престъпление по чл. 345, ал. 2 от НК, като причините за извършването му се свеждат до незачитане от страна на същия на установения в страната правов ред.

От субективна страна деянието е извършено при наличието на пряк умисъл, тъй като деецът е съзнавал обществено опасния му характер, предвиждал е неговите обществено опасни последици и е искал настъпването на същите.

За гореописаното деяние законодателят предвижда наказание „лишаване от свобода” до 1 година или „глоба“ от 500 до 1000 лева, т.е. налице е предвиденото в чл. 78а, ал. 1, б. „б“ от НК изискване.  

Към момента на извършване на деянието деецът не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК и не е осъждан за престъпления от общ характер.

С деянието не са причинени имуществени вреди и не са налице предвидените в чл. 78а, ал. 7 от НК отрицателни предпоставки за прилагане на този законов текст.

 Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на С.Й.Р. към минималния предвиден размер.  

При определяне на наказанието, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието и дееца и счита, че наказание “глоба” в минималния предвиден от законодателя размер ще породи възпитателната и превантивна функция у обвиняемия С.Й.Р..

 С оглед гореизложеното и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, вр. чл. 345, ал. 2 от НК, съдът

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА С.Й.Р. с ЕГН **********, р. на *** ***, местожителство ***, висше образование, неженен, работещ, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 01.08.2018 г. в гр. Шумен, по път I-2, на км. 117+289 в близост до кръстовище с път III – 7003 в посока гр. Шумен, управлявал МПС - л.а. „Ауди А4“ с № на рама WAUZZZ8E86A199235, което не е регистрирано по надлежния ред предвиден в ЗДвП и Наредба № I-45/24.03.2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС, издадена от Министъра на вътрешните работи  – престъпление по чл. 345, ал. 2 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание „глоба” в размер на 1000.00 /хиляда/ лева.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК, в 15-дневен срок пред ШОС от днес.

 

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: