Р Е Ш Е Н И Е

№ 492/30.10.2018г.,                     гр.Шумен  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, първи състав

На девети   октомври две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Ем.Ангелов

Секретар В.С.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВНАХД №2136 по описа за 2018г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

     Обжалвано е наказателно постановление № И – 3813/26.07.2018г. на Кмета на Община Шумен, с което на основание чл.50 ал.2 и чл.49  ал.7  от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен на ОбС Шумен на “Водоснабдяване и канализация - Шумен” ООД – гр.Шумен, с ЕИК837068284 е наложена имуществена санкция в размер на 500 лева. Дружеството - жалбоподател моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление като незаконосъобразно, като излага подробно доводите си за това в жалбата. Алтернативно моли да бъде намален размера на имуществената санкция, до минимално предвидения. В съдебно заседание се явява процесуален представител, който поддържа жалбата.

            Процесуалният представител на административно - наказващият орган, издал наказателното постановление, моли същото да бъде потвърдено.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. с чл.319 и сл. от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            ШРС, след като взе  предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

“Водоснабдяване и канализация - Шумен” ООД във връзка с извършване на  ремонт, а именно отпушване на шахта за мръсна вода, находяща се на тротоар в близост до №15 на ул.“Цар Иван Александър“ в Шумен, допуснало да бъдат изхвърлени на уличното платно голямо количество замърсени води, които са изтекли от почистената шахта. Това било установено, след като на 21.05.2018г., след  проверка от служители от Дирекция “Инспекторат” при Община Шумен, които получили сигнал от граждани, които се оплакали, че около посочения по горе адрес има участък със замърсени води и фекалии. При пристигане на място, проверяващите установили, че  действително в участъка от ул.“Цар Иван Александър“ №15 до ул.“Станционна“ , включващ улично платно и тротоарна отсечка е замърсен с фекални води, като неприятната миризма била доста осезаема. В хода на проверката, било установено, че  замърсяването било причинено, вследствие на почистване на шахта, която била отпушена  от служители на наказаното дружество с помощта на  автомобил с регистрационни табели Н 7916 АХ, собственост на “Водоснабдяване и канализация - Шумен” ООД. . За констатираното нарушение на чл.29 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен на ОбС Шумен бил съставен Акт за установяване на административно нарушение №10707/21.05.20168., в присъствието на управителя на дружеството, на когото е и връчен.При предявяване на акта не са отразени възражения, посочено е, че такива ще бъдат представени в законоустановения срок. На 23.05.2018г. са депозирани писмени възражения. Констатираното нарушение не се оспорва по същество, но се изразява становище, че то е констатирано непосредствено след отстраняване на аварията и е предстояло да бъдат извършени действия по измиването на замърсения участък..

Въз основа на съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка, административно-наказващият орган е издал обжалваното НП като е възприел изцяло констатациите съдържащи се в АУАН. На основание чл.50 ал.2 и чл.49  ал.7 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен на ОбС Шумен на “Водоснабдяване и канализация - Шумен” ООД – гр.Шумен, с ЕИК837068284 е наложена имуществена санкция в размер на 500 лева.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото гласни доказателства, както и от присъединените по реда на чл.283 от НПК писмени доказателства. Съдът кредитира изцяло показанията на  разпитаните по делото свидетели Р.Р., А.Р. и Д.Х., тъй като същите пресъздават това което са възприели непосредствено, като показанията им са логични и безпротиворечиви, няма индиция за тяхната заинтересованост и за съда не съществува причина, поради която да не ги кредитира. От показанията на свидетелите Бисер Томов и Васил Маринов - служители на наказаното дружество също се установява, че действително почистването на шахтата е станола причина за се замърси описания по горе участък, но те са предприели действия, свързани с измиване на замърсения участък, а именно отишли са до база  на “Водоснабдяване и канализация - Шумен” ООД, за да напълнят отново с вода описаното по горе превозно средство, за да могат да измият пълноценно уличното платно и тротоарната настилка в участъка от улица  от ул.“Цар Иван Александър“ №15 до ул.“Станционна“. ,

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното: В чл.29  от Наредба №1 ясно е посочено, че се забранява  чупенето, повреждането или замърсяването на автобусни спирки, подлези, подблокови пространства, обществени места, улици, тротоари, зелени площи, алеи и други. От доказателствата  по делото се установява по безспорен начин, че именно “Водоснабдяване и канализация - Шумен” ООД е извършило авариен ремонт, състоящ се в почистване на улична шахта, разположена  на тротоар в близост до №15 на ул.“Цар Иван Александър“ в Шумен,, като именно вследствие извършения ремонт е допуснал замърсяването с фекални води на доста голям участък, включващ улично платно и тротоарна отсечка, като този факт е създал неудобство на доста голям брой жители на Шумен не само поради това, че е бил замърсен подробно описания по горе участък, но и заради носещата се крайно неприятна миризма.

 С оглед събраните по делото доказателства съдът намира, че  “Водоснабдяване и канализация - Шумен” ООД действително е допуснало да се замърсят улици и тротоари в Шумен, поради което и правилно е бил ангажиран с административнонаказателна отговорност, произтичаща от неспазването на разпоредбата на чл. 29 от Наредба №1.

         При извършената служебна проверка съдът установи, че при издаването на обжалваното наказателно постановление не са допуснати съществени процесуални нарушения на нормите на ЗАНН, водещи до неговата отмяна. Административнонаказващият орган правилно е издирил приложимия закон, а също и надлежната санкционна разпоредба, като е наложил наказание на основание чл.49, ал.7 от Наредбата . Не са налице също така основания случаят да бъде счетен за маловажен по смисъла на чл.28 от ЗАНН, тъй като същият не се отличава с по-малка тежест от обичайните нарушения от този вид. Вярно е, че екип на наказаното дружество е извършило услуга, почиствайки запушена канализационна шахта, но също така е вярно, че за тази услуга му е било заплатено, а и както по горе бе споменато е създадено неудобство на живеещите в близост .

В същото време съдът счита, че административно-наказващият орган не е индивидуализирал правилно наказанието. Следвало е да бъдат отчетено  обстоятелството, че  от екипа осъществил отпушването на шахтата, са били предприети действия, които в по късен момент са щели да доведат до почистване на замърсения участък В тази връзка съдът намира за законосъобразно санкцията да е в размер на минималния, предвиден в Наредбата, а именно 100 лева.

Предвид изложеното  и на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН съдът

 

                                            Р Е Ш И :

 

Изменя наказателно постановление № И-3813/26.07.2018г. на Кмета на Община Шумен, като намалява размера на наложеното на „Водоснабдяване и канализация-Шумен” ООД, ЕИК:837068284, на основание чл.53 ал.1 от ЗАНН във вр. с чл.50, ал.2 и чл. 49, ал.7 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен на ОбС-Шумен, административно наказание „имуществена санкция” от 500 лева на 100 лева.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му на страните пред Шуменски административен съд по реда на АПК.  

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: