Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

                                          494/5.11.2018г.  

 

                    В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на десети октомври през две хиляди и осемнадесета година, в състав: 

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Диана Георгиева

при участието на секретаря В. И., като разгледа докладваното от районния съдия ВАНД № 2155/2018г. по описа на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и следващите от ЗАНН.

В жалбата си до съда,  Д.Х.И., с ЕГН ********** от с. К.М., общ С, ул. Е.П. № 1 твърди, че с Наказателно постановление № КХ–13 от 26.07.2018г. на Директор на ОДБХ гр. Шумен му било наложено административно наказание “глоба” в размер на 1 500 лева за нарушение на чл.12, ал.1 от Закона за храните. Жалбоподателят сочи, че счита както АУАН, така и издаденото въз основа на него, НП за неправилни и незаконосъобразни.  В жалбата са изложени подробни доводи от страна на процесуалния представител на жалбоподателя за допуснати сериозни нарушения както на процесуалния, така  и на материалния закон. Моли съда да отмени изцяло наказателното постановление, като незаконосъобразно.

Съдът намира, че жалбата е била подадена в срока по чл.59,ал.2 от ЗАНН, от легитимирано за целта, лице. Същата отговаря на изискванията на 84 от ЗАНН във връзка с чл.320 от НПК, поради се явява процесуално допустима. В открито съдебно заседание жалбоподателят редовно призован, се явява лично и с упълномощен представител, който поддържа изцяло жалбата. Въззиваемата страна, редовно призована изпраща упълномощен представител, който моли съда да отхвърли жалбата като неоснователна и да потвърди наказателното постановление като материално и процесуално законосъобразно.

ШРС, като прецени всички събрани доказателства, поединично и в тяхната съвкупност и като съобрази закона, намира жалбата за основателна, поради следните съображения:

По делото е безспорно установено, че на 16.06.2018г. свидетелите И.С.Щ. и Г.П.Г. – инспектори при ОДБХ гр. Шумен извършили проверка на Мотостадиона в гр. Шумен, находящ се в местността „Лагера“. Двамата свидетели констатирали, че жалбоподателя Д.Х.И. продавал сладолед пред транспортното си средство – бус, пред който били поставени баки сладолед. Свидетелите поискали от жалбоподателя И. да им представи удостоверение за регистрация на обект по чл.12 от ЗХ, какъвто документ жалбоподателя не притежавал. На место, същия ден, на 16.06.2018г. свид. Щ. съставила АУАН № 0000560 в присъствието на свидетеля Г. и на жалбоподателя И.. Актосъставителят посочил, че на 16.06.2018г. в гр. Шумен, Мотостадион, местност „Лагера“ е установено, че Д.Х.И. извършва търговия с храни от обект без регистрация по Закона за храните по чл.12 на сладолед.   АУАН бил  връчен на жалбоподателя, който го подписал без възражение.  В срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН не е постъпило писмено възражение от страна на жалбоподателя.  Въз основа на АУАН № 0000560 от 26.07.2018г., Директор на ОДБХ гр. Шумен издал атакуваното Наказателно постановление № КХ-13, с което наложил административно наказание “глоба” в размер на 1 500 лева на Д.Х.И., ЕГН ********** ***  на основание чл.42, ал.1 от Закона за храните и чл.53 от ЗАНН за нарушение на чл.12, ал.1 от Закона за храните.

Изложената фактическа обстановка, съдът прие за установена въз основа на приетите писмени доказателства, както и от гласните – разпитаните актосъставител и свидетел.

Предвид така установената фактическа обстановка, съдът намира от материална страна, атакуваното наказателно постановление за незаконосъобразно – издадено е от компетентен орган, но при нарушения на материалния закон.

В настоящият случай жалбоподателят е санкциониран на основание чл.42, ал.1 от Закона за храните за нарушение на чл.12, ал.1 от ЗХ. Съгласно разпоредбата на чл.42, ал.1 от ЗХ на санкция подлежи лице, което произвежда или търгува храни в обект, нерегистриран по този закон, ако не подлежи на по-тежко наказание. С нормата на  чл.12, ал.1 от ЗХ е въведено императивното изискване, че производството и търговията с храни се извършва само в обекти, регистрирани по реда на закона. Легална дефиниция на понятието «обект за производство на храни» е дадено в §1, т.37 от ДР на ЗХ и това е «всяко помещение или сграда, в което се извършва добив, частична или цялостна преработка, приготвяне, пакетиране, препакетиране, бутилиране, етикетиране и съхранение на храни, предназначени за консумация от човека». Тази дефиниция по аналогия е приложима и относно обектите за търговия с храни. Анализът на цитираните правни норми води до извода, че санкцията, предвидена в чл.42, ал.1 от ЗХ се налага на лице, което произвежда или търгува с храни в обект, нерегистриран по този закон. Обект по смисъла на §1, т.37 от ДР на ЗХ може да е само помещение или сграда. Очевидно е, че санкционната норма, посочена от АНО в атакуваното НП няма предвид кое да е място, в което се извършва производство или търговия с храни, а само сгради или части от тях – помещения. Този извод се налага и от обстоятелството, че съгласно чл.12, ал.4 от ЗХ за регистрацията на обект за производство или търговия с храни се изисква посочване на адрес на обекта, който ще бъде регистриран, като местонахожданието на обекта определя компетентната ОДБХ, която следва да извърши необходимата проверка и да регистрира обекта (арг.чл. 12, ал.2 от ЗХ).

Посочените нормативни разпоредби съотнесени към фактите по делото, обосновават извод за липса на нарушение на чл.42, ал.1 от ЗХ, а именно търговията с храни да е извършена в обект, който да е подлежал на регистрация и това изискване да не е изпълнено от страна на санкционираното физическо лице, доколкото буса, пред който се е извършвала продажбата на храни – сладолед, не може да бъде определен като «обект за търговия с храни» по смисъла на Закона за храните.

Предвид установените по-горе нарушения на материалния закон съществени процесуални нарушения, настоящия съдебен състав намира, че атакуваното НП следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

Водим от горното и на основание чл.63,ал.1 от ЗАНН, Шуменският районен съд,

 

                                         Р Е Ш И :

 

ОТМЕНЯВА   Наказателно постановление №  КХ–13 издадено на 26.07.2018г. от Директор ОДБХ гл. Шумен, с което на Д.Х.И., ЕГН ********** *** е наложена „глоба“ в размер на 1 500 лева  на основание чл.42, ал.1 от Закона за храните и чл.53 от ЗАНН за нарушение на чл.12, ал.1 от Закона за храните, като незаконосъобразно.  

Решението подлежи на касационно обжалване в 14 – дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено пред Шуменски административен съд по реда на глава 12 от АПК. 

  

                                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: