Р Е Ш Е Н И Е

 

504/6.11.2018г. , гр.Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А 

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на шестнадесети октомври две хиляди и осемнадесета година, в състав:  

Председател: Ем.Ангелов  

при секретаря В.С., като разгледа докладваното от районния съдия ВНАХД № 2251 по описа за 2018 г., за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 18-1729-000335/02.08.2018год. на Началник сектор към ОДМВР - Шумен, РУ  Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН,  чл.177 ал.3 т.2  от ЗДП на жалбоподателя Т.О.М. е наложено   административно наказание “глоба” в  размер от 500/петстотин/ лева . Жалбоподателят моли съда да отмени атакуваното наказателно постановление, като незаконосъобразно, тъй като било постановено в нарушение на материалния и процесуалния закон, като в съдебно заседание,  се явява лично и с процесуален представител в лицето на адв.Б.Н. от АК гр.Разград, който   поддържа депозираната жалба.

 Въззиваемата страна, редовно призована, в съдебно заседание, чрез процесуалния си представител, моли  за постановяване на решение, с което да се потвърди обжалваното НП, като правилно и законосъобразно.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

Жалбата е неоснователна.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: С НП №18-1729-000335/02.08.2018год. на Началник сектор към ОДМВР - Шумен, РУ  Шумен,     на основание  чл.177 ал.3 т.2  от ЗДП      на жалбоподателя е наложено   административно наказание “глоба” в  размер  от 500/петстотин/ лева за това, че „навлиза след знак, забраняващ навлизането на МПС с размери, маса или натоварване на ос над разрешените“, като е посочено, че виновно е нарушил чл.6 т.1   от ЗДП  Наказателното постановление е издадено въз основа на акт за установяване на административно нарушение № 0261927/11.07.2018г., в който е отбелязано, че около 11.40 часа на 11.07.2018г. жалбоподателят  е управлявал  т.а. „Мерцедес 2543 Л Актрос” с рег № РР 2910 АТ, собственост на ЕТ“Асотекс-Х.Ч.“ по ул.“Васил Левски“ в посока ул.“Добруджа“ в с.Б. обл.Шумен, в зоната на действие на забранителен пътен знак В 18, който забранява влизането на ППС с маса с товар 3.5 тона, като жалбоподателя е подписал АУАН, без каквито и да било  възражения. Такива не са депозирани и в изискуемия в чл.44 от ЗАНН срок.  

 В съдебно заседание,  актосъставителят Е.М., изтъкна, че по време на специализирана полицейска операция, заедно с други негови колеги са спрели за проверка в центъра на с.Б.,  управляваният от жалбоподателя тежкотоварен автомобил и тъй като не се е съобразил с пътен знак В 18, който забранява движението на такъв тип автомобил в този пътен участък му бил съставен АУАН. Актосъставителят също така изрично заяви, че преди провеждане но полицейската операция, лично се е уверил, че пътен В 18 е бил поставен на мястото си, а именно на изхода на съседното село Изгрев, като  единствения път по който може да се стигне до с.Б. е именно този и управляваният от жалбоподателя тежкотоварен автомобил е дошъл точно от тази посока.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че жалбоподателят М. е извършил визираното в акта и в НП нарушение , а именно навлязъл е след пътен знак, забраняващ навлизането на МПС с размери, маса или натоварване на ос над разрешените, тъй като се е движел в пътен участък, забраняващ движението на ППС с маса с товар 3.5 тона. По делото са събрани доказателства, от които по безспорен начин се установява, че масата на управлявания от жалбоподателя тежкотоварен автомобил далеч надвишава посочените по горе стойности, което категорично означава, че Т.М. не се  е съобразил с императивните изисквания на чл.6 т.1   от ЗДП.   

 Административно наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението, което е било осъществено, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложил съответните административно-наказателни разпоредби на Закона за движение по пътищата, като се е съобразил с разпоредбата на чл. 53 ал.2 от ЗАНН и като е взел предвид, че осъществяването на нарушението и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна.

 При индивидуализацията на наказанието административно-наказващия орган е определил размера на наказанието в  минималния предвиден такъв в  чл.177 ал.3 т.2   от ЗДП , в съответствие с чл.27 ал.2 от ЗАНН .

            Предвид  гореизложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е обосновано, правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено, а жалбата като неоснователна следва да бъде оставена без уважение.

            Водим от горното и на основание чл.63 ал.1 предл.Първо от ЗАНН, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

            ПОТВЪРЖДАВА изцяло наказателно постановление № 18-1729-000335/02.08.2018год. на Началник сектор към ОДМВР - Шумен, РУ  Шумен.

           Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд по реда на АПК в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

                                                                                         Районен  съдия: