Р Е Ш Е Н И Е

 

515/12.11.2018г.                            гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми състав

На осми ноември  през две хиляди и осемнадесета  година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                  Председател: Валентина Тонева

Секретар Й.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 2276 по описа на ШРС за 2018г.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление № 18-0869-001643 от 08.08.2018г. на Началник група към ОДМВР - Шумен, сектор „Пътна полиция“, с което на Д.Д.Д., ЕГН **********, е наложено административно наказание “глоба”, в размер на 100 лева, на основание чл.183, ал.5, т.1 от ЗДвП, за нарушение по чл. 6, т.1 от ЗДвП.

Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление. В съдебно заседание се явява лично и поддържа жалбата си.

            За административно - наказващия орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, в съдебно заседание се явява представител, който заявява, че наказателното постановление е правилно и законосъобразно.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество, жалбата е  неоснователна, поради следното:

ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 17.07.2018г., около 8,35 часа жалбоподателят управлявал в гр.Шумен л.а. марка “Шевролет Матиз”, с рег. № Н 5921 ВК, собственост на Ст.С., ЕГН **********.*** и ул.“Ал.Константинов“, в посока пл. „България“, при работеща светофарна уредба в нормален режим, от лента, предназначена за маневра „завой наляво“, водачът преминава направо, при забраняващ червен сигнал на светофара.

След спирането му от последвалите го полицейски служители, в присъствие на нарушителя бил съставен АУАН № 469404 от 17.07.2018г., който му бил предявен за подпис, но същият отказал да го подпише, за което е положен подпис на свидетел.

В АУАН актосъставителят е отразил, че е извършено нарушение на чл. 6, т.1, пр. 2 от ЗДВП.

Жалбоподателят се е възползвал от законното си право и депозирал писмено възражение в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН. Във възражението се заявява, че е извършил маневра, при която е заобиколил ППС, намиращо се пред него в лентата за направо и надясно и е навлязъл в кръстовището частично, през лентата, предназначена за движение наляво, като сочи, че това е друго нарушение на ЗДвП. Сочи се, че липсвала каквато и да е маркировка за лентите за направо и надясно на кръстовището .

             Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка, е издадено наказателно постановление № 18-0869-001643 от 08.08.2018г. на Началник група към ОДМВР - Шумен, сектор „Пътна полиция“, с което на Д.Д.Д., ЕГН **********, е наложено административно наказание “глоба”, в размер на 100 лева, на основание чл.183, ал.5, т.1 от ЗДвП, за нарушение по чл. 6, т.1 от ЗДвП.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото писмени и гласни доказателства, от разпита в съдебно заседание на актосъставителя и на свидетеля по акта и свидетеля на отказа да се подпише АУАН, както и от присъединените на основание чл.283 от НПК, писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

Нарушенията и обстоятелствата, при които са извършени, са описани достатъчно пълно и ясно както в акта, така и в наказателното постановление. При съставянето на АУАН и НП не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които да накърняват правото на защита на жалбоподателя и да водят до отмяна на обжалваното наказателно постановление.

Съдът кредитира показанията на разпитаните по делото свидетели -актосъставителят, свидетелят по акта, които са и  очевидци на извършеното нарушение. Приема показанията им за последователни, логични, непротиворечиви и кореспондиращи си със събрания по делото доказателствен материал. Въпреки твърденията в жалбата, молителят не представи доказателства подкрепящи противната теза и оборващи изявленията на свидетелите. Твърденията на жалбоподателя, че на конкретното място липсва пътна маркировка не променят обстоятелствата по делото и становището на съда, доколкото в конкретната ситуация водачът е длъжен да се съобрази със светлинните сигнали.

 Анализирайки събраните по делото доказателства, съдът намира, че са налице безспорни доказателства за извършване от жалбоподателя на нарушение по чл.6, ал.1, пр.2 от ЗДвП.

Съгласно нормата на чл. 6, т.1, пр.1 от ЗДвП, участниците в движението съобразяват своето поведение със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка. От материалите по делото безспорно се установява, че именно той е предприел  описаното преминаване на кръстовището - от лента за направо, преминавайки в лента за завой наляво, е пресякъл кръстовището, движейки се направо, при светещ червен светофар.

Приложената норма на чл.183, ал.5, т.1 от ЗДвП сочи, че се наказва с глоба 100 лв. водач, който преминава при сигнал на светофара, който не разрешава преминаването.

Поради изложеното, съдът намира, че обжалваното наказателно постановление се явява правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 18-0869-001643 от 08.08.2018г. на Началник група към ОДМВР - Шумен, Сектор „Пътна полиция“, с което на Д.Д.Д., ЕГН **********, е наложено административно наказание “глоба”, в размер на 100 лева, на основание чл.183, ал.5, т.1 от ЗДвП, за нарушение по чл. 6, т.1 от ЗДвП, като правилно и законосъобразно.  

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд, в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                      

РАЙОНЕН СЪДИЯ: