Р Е Ш Е Н И Е  

                                                                     527/19.11.2018г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, четиринадесети състав

На тридесет и първи октомври две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Кръстев  

Секретар: Ф. А.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 2333 по описа за 2018г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление № 46-0000203/07.08.2018год. на Началник ОО „АА“ гр. Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 178в, ал.5 от ЗДвП на И.П.П. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание "глоба" в размер на 500  /петстотин/ лева за извършеното нарушение. Жалбоподателят моли съда да отмени наказателното постановление, като неправилно. В съдебно заседание, редовно призован не се явява.

Жалбата е била подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, от легитимирано за целта, лице. Същата отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН във връзка с чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

                ШРС, като прецени всички събрани доказателства поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази закона, намира жалбата за неоснователна, поради следните съображения:

            На 25.07.2018г., около 10.00 часа, в извън населено място, път I-4 км. 250+965, след разклона за с. Черенча в посока гр. Шумен, служители на автомобилна инспекция – Шумен извършвали рутинна проверки на товарни автомобили. За регулярна проверка бил спрян товарен автомобил от кат. N2 марка „Мерцедес 814“ с рег. № ВТ 80 79 ВВ, собственост на „Оранжерия Джулюница – С.“ ЕООД, управляван от жалбоподателя И.П.П.. Товарният автомобил  пътувал по маршрута Джулюница – Варна – Джулюница, като превозвал товар от домати „розов домат“, видно от заповед № 63/25.07.2018г. и Стокова разписка № 52/25.07.2018г. Автомобилът извършвал превоза за собствена сметка. По време на проверката от жалбоподателя било поискано Удостоверение за психическа годност. Той представил такова с № 060476 издадено на 23.03.2012г. Съгласно чл. 8 ал.2 от Наредба № 36 от 15.05.2006г. за изискванията за психическа годност и условията и реда за провеждане на психологически изследвания на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС и на водачи на МПС, срокът на валидност на представеното Удостоверение е изтекъл на 23.03.2015г. тъй като е тригодишен. Към момента на проверката жалбоподателят не могъл да представи Удостоверение за психическа годност което да е валидно към момента на проверката. За така констатираното нарушение му бил съставен АУАН, серия А-2018 бл. № 253898. Акта бил съставен от свидетелката И. С. в присъствието на жалбоподателя, предявен му и подписан собственоръчно от него, като в графата възражения жалбоподателя е записал „нямам възражения“ Актосъставителя сметнал, че са нарушени разпоредбите на чл. 178В ал.5 от ЗДвП. Въз основа на съставения акт за установяване на административно нарушение, Началник ОО „АА“ гр. Шумен издал Наказателно постановление № 46-0000203/07.08.2018год. на Началник ОО „АА“ гр. Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 178в, ал.5 от ЗДвП на И.П.П. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание "глоба" в размер на 500  /петстотин/ лева за извършеното нарушение.

Изложената фактическа обстановка, съдът прие за установена въз основа на приетите и приложени писмените доказателства, както и гласните – разпитаните актосъставител и свидетел.

            При така установената фактическа обстановка, съдът приема от процесуално - правна страна, че атакуваното НП е издадено от компетентен орган- видно от Заповед РД-08-249/15.05.2015г. издадена и подписана от министър М. и в процеса на неговото издаване не са били допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, водещи до неговата отмяна.

В настоящият случай е установено и доказано – не се оспорва и от жалбоподателя, че именно той е водача, който в момента на проверката не е представил на проверяващите изискуемото Удостоверение за психическа годност. Представил е такова, но с изтекъл отдавна срок за валидност. Именно това нарушение е извършил жалбоподателя, пренебрегвайки изискванията на закона. В жалбата си представляващия жалбоподателя сочи, че към 30.07.2018г. клиентът му има такова удостоверение издадено под № 448574, но това е станало след повече от три години, през които е управлявал автомобила без наличието на този документ. Изискването на чл. 178в ал.5 от ЗДвП е: „Наказва се с глоба в размер на 500 лв. водач, който извършва таксиметрови превози, за собствена сметка или обществени превози или товари без валидно удостоверение за психическа годност.“

Законодателят е фиксирал размера на административните наказания и не е предоставил никакви възможности за определяне на по-ниски или по-високи наказания. В настоящият случай, при определяне на административното наказание, административно наказващият орган е наложил предвидения абсолютен размер, който не може да бъде намален от съда.

Съдът намира, че в настоящия не е налице маловажен случай на извършено нарушение, доколкото се касае за движение на автомобил по националната пътна мрежа, който е управляван от водач, който е в нарушение с изискванията на закона и това от своя страна е предпоставка за възникване на неприятни ситуации по републиканските пътища. Зачестилите напоследък пътно транспортни произшествия и последвалите негативни последици също навеждат на мисълта за не приложението на маловажността по чл. 28 от ЗАНН.

Административно наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението, което е било осъществено, както от обективна, така и от субективна страна и правилно е приложил съответната административно-наказателна разпоредба на Закона за автомобилния транспорт, като се е съобразил с разпоредбата на чл.53 ал.2 от ЗАНН и като е взел предвид, че осъществяването на нарушението и самоличността на лицето, са били установени по безспорен начин. Съдът не констатира наличието на съществени процесуални нарушения в процедурата по издаването на АУАН и НП, които да опорочават самото НП и да повлекат неговата отмяна. При индивидуализацията на наказанието административно-наказващия орган се е придържал към съответния размер съобразно чл.3 ал.1 т.1 от ЗАвП, в съответствие с чл.27 ал.2 от ЗАНН и т.1 от ППВС №10/28.09.1973г. и поради това, съдът намира, че наложеното му административно наказание е справедливо и съответно на извършеното нарушение, съгласно наличните данни в преписката.

Предвид гореизложеното, съдът намира, че в административно наказателното производство е безспорно установено и доказано, както извършеното нарушение, така и неговия субект, поради което атакуваното наказателно постановление  е правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено.    

            Водим от горното и на основание чл.63,ал.1 предл. първо от ЗАНН, съдът

Р  Е  Ш  И :

 

потвърждава Наказателно постановление № 46-0000203/07.08.2018год. на Началник ОО „АА“ гр. Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл. 178в, ал.5 от ЗДвП на И.П.П. ЕГН ********** *** е наложено административно наказание "глоба" в размер на 500  /петстотин/ лева за извършеното нарушение.

Решението подлежи на касационно обжалване пред ШАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, че е изготвено.  

 

                                                                                               Районен  съдия: