Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  

                                                                         

                                                                      505/8.11.2018г.  

 

                                                    В  ИМЕТО  НА  НАРОДА                      

 

 

            Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на двадесет и втори октомври през две хиляди и осемнадесета година, в състав:

                                                                                      Председател:   Диана Георгиева

при участието на секретаря В.И., като разгледа докладваното от районния съдия ВАНД № 2371/2018г. по описа на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

Настоящото производство е образувано по чл.59 и следващите от ЗАНН.

В жалбата си до съда, З.К.Г. *** твърди, че не от няколко години има проблем с паметта – забравя имена и неща, които са му необходими, като боледува от дементен синдром при болестта на Алцхаймер и е забравил личната си карта. Моли съда да отмени изцяло наказателното постановление.

Жалбата е подадена от легимитирано лице, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН във връзка с чл.320 от НПК, поради което съдът намира същата за допустима. В открито съдебно заседание, жалбоподателят, редовно призован се явява лично и изцяло поддържа жалбата си. Въззиваемата страна, редовно призована, изпраща представител, който моли съда предвид представения медицински документ и поведението на жалбоподателя в съдебна зала да отмени атакуваното НП, тъй като деянието е несъставомерно от субективна страна.

ШРС, като прецени всички събрани доказателства поединично и в тяхната съвкупност и като съобрази закона, намира жалбата за основателна, поради следните съображения.

На 28.07.2018г., свидетелите С.Д.И. и И.А.Г. *** в изпълнение на служебните си задължения били изпратени от ОДЧ в магазин „Билла“ в гр. Шумен. Бил подаден сигнал за извършена кражба от клиент в магазина. Свидетелите били посрещнати от управителя на магазина и дежурния охранител от „Телепол“, които ги запознали със случая и посочили лицето, което било извършило кражба на ракия от 200 милилитра. В опит да установят самоличността на извършителя, свидетелите му поискали документ за самоличност на посоченото им като извършител, лице. Лицето не показало какъвто и да е документ за самоличност, а посочило трите си имена – З.К.Г. и адрес. Свидетелите по казаните им имена и адрес, направили справка в дежурната част.

Свидетелят С.И. на същата дата – 28.07.2018г. съставил Акт за установяване на административно нарушение Бл. № 0321528 за нарушение на чл.80, т.5 във вр. с чл.6 от ЗБЛД срещу жалбоподателя З.К.Г.. Актосъставителят посочил, че на 28.07.2018г. в гр. Шумен, на бул. Симеон Велики 34, в магазин „Билла“ при извършена полицейска проверка за установяване на самоличност, лицето не представя документ за самоличност, с който да удостовери самоличността си. Актът бил съставен в присъствие на жалбоподателя и подписан от него без възражения. Жалбоподателят не се е възползвал от законното си право и не е депозирал писмени възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН. Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка било издадено наказателно постановление № 1109/ 08.08.2018г. от Началник РУ към  ОД МВР гр. Шумен, с което на основание чл.53 от ЗАНН и чл.80, т.5 от ЗБЛД на З.К.Г. *** било наложено административно наказание “глоба” в размер на 50 /петдесет/ лева.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото писмени доказателства и от разпита в съдебно заседание на актосъставителя и на свидетелите, както и от присъединените на основание разпоредбата на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че наказателното постановление  е издадено от компетентен орган, но в хода на административно наказателното производство са допуснати съществени процесуални нарушения, водещи до неговата отмяна.

При извършване на полицейска проверка, по повод изискано съдействие от служители на магазин „Билла“, свидетелите И. и Г. *** са поискали от лицето З.К.Г., с оглед установяване на неговата самоличност, документ за самоличност, какъвто той не им представил, с което е нарушило чл.80, т.5  във връзка с чл.6 от ЗБЛД. Именно чл.6 от ЗБЛД задължава гражданите, при поискване от компетентните длъжностни лица, определени със закон, да удостоверят своята самоличност.

От субективна страна, съдът намира обаче, че нарушението не е съставомерно. Съгласно чл.7, ал.1 от ЗАНН, деянието, обявено за административно нарушение е виновно, когато е извършено умишлено или непредпазливо. В настоящият случай, видно от представеното с жалбата Експертно решение № 097 от 12.01.2017г., жалбоподателят е с водеща диагноза: Деменция при болестта на Alzheimer с ранно начало. От психичното обсъждане в това решение е видно, че жалбоподателя е ориентиран грубо, хронологично дезориентиран. Лошо използва минал опит, не може да усвоява нова информация. Значителен спад в социалното функциониране, редуцирана автономност. Очертан и тестово доказан когнитивен и интелектуално-паметов регрес.  Видно от показанията на разпитаната в съдебно заседание свидетелка Я. Г. Г. – съпруга на жалбоподателя, същата не дава на жалбоподателя личната му карта, тъй като акълът му не е в ред и ако я губи пак ще трябва да плащат глоби и да вадят постоянно лични карти.

 Липсата на установена субективна страна на нарушението води до липса на административно нарушение, което да бъде санкционирано.

С оглед визираното съществено нарушение на материалния закон, съдът счита, че НП следва да бъде отменено като незаконосъобразно.

Водим от горното и на основание чл.63,ал.1 от ЗАНН, Шуменски районен съд,

 

                                                  Р  Е  Ш  И  :

 

ОТМЕНЯВА  Наказателно постановление № 1109 издадено на 08.08.2018г. от Началник РУ към ОД МВР гр. Шумен, с което на З.К.Г., с ЕГН ********** *** е наложено административно наказание “глоба” на основание чл.80, т.5 от ЗБЛД в размер на 50 /петдесет/ лева, като незаконосъобразно.  

Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от деня на съобщението, че решението е изготвено пред Шуменски административен съд по реда на Глава ХХІІ от Административно процесуалния кодекс.  

 

                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: