Р Е Ш Е Н И Е

                                                        475/25.10.2018г.  

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На шестнадесети октомври  две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Пл.Недялкова

Секретар: Цв. К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 2372 по описа за 2018г.

За да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е Наказателно постановление №18 – 0869 - 000359/14.03.2018г. на  ВПД Началник сектор “ПП” при ОДМВР – Шумен в частта,  с която на основание чл.53 от ЗАНН и чл.179 ал.4 т.2  от ЗДвП на В. Ц.Ч. е наложено административно наказание “глоба” в размер на 750 лева, за нарушение на чл.139 ал.5 от ЗДвП. Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да отмени НП в тази част, тъй като счита същото за неправилно, излагайки съображенията си за това жалбата. В съдебно заседание редовно призован се явява лично.

За административно – наказващият орган, редовно призован, представител не се явява.

Жалбата е подадена в срока по чл.59 ал.2 от ЗАНН, поради което е процесуално допустима.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: 

На 18.02.2018г. свидетелите И.Г.И. и П.И.П. – служители в сектор Пътна полиция при ОДМВР – Шумен, участвали в специализирана полицейска операция и  работили в екип на  път I - 4 от републиканската пътна мрежа. Около 14.50 часа на км.255+500 спрели за проверка жалбоподателя В. Ц.Ч., който управлявал собственото си МПС от категория “N1” – товарен автомобил „Ивеко Дейли“ с рег. №WL367FL с прикачено ремарке  „Скорпион П 2А“ от категория „ О2“ с рег. №  Х 7559 ЕЕ, собственост на Б.И. Б.. В хода на проверката констатирали, че за управлявания от Ч. т.а. „Ивеко Дейли“ с рег. №WL367FL имало заплатена винетна такса от категория 3, но за ремаркето нямало заплатена допълнителна винетна такса К3. Бил съставен АУАН359/18.02.2018г. за нарушение на  разпоредбата на чл.139 ал.5 от ЗДвП. При предявяване на акта жалбоподателят  отразил възражения, че не следва да заплаща допълнителна такса за ремаркето, което било под 3.5 тона. Извън законоустановения срок е депозирал молба до Началника на сектор ПП при ОДМВР – Шумен да не му бъде налагано  наказание, тъй като счита че за ремаркето  не следва да бъде заплащан втори винетен стикер. Била е  извършена проверка и молбата е счетена за неоснователна. Прието е, че управлявания от Ч. състав от ППС е с обща допустима маса над 3500кг., поради което е следвало да има закупен винетен стикер К2. Въз основа на съставения акт и материалите съдържащи се в преписката, административно-наказващият орган е издал обжалваното НП като е възприел изцяло констатациите съдържащи се в АУАН. На основание чл.179 ал.4 т.2  от ЗДвП на В. Ц.Ч. е наложено административно наказание “глоба” в размер на 750 лева, за нарушение на чл.139 ал.5 от ЗДвП.

За да приеме за безспорно установена така изложената фактическа обстановка, съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите, тъй като същите пресъздават това което са възприели непосредствено, като показанията им са последователни, логични и непротиворечиви и няма инциция за тяхната заинтересованост. Приложените по делото писмени доказателства кореспондират изцяло с показанията на тези свидетели.

При така изяснената фактическа обстановка , съдът прави следните правни изводи: В хода на административно –наказателното производство не е  допуснато съществено нарушение на процесуалните правила, което да е довело до накърняване  на правото на защита на санкционираното лице. Актът за установяване на административно нарушение и наказателното постановление са издадени от оправомощени за това длъжностни лица, в рамките на определената им компетентност и са били надлежно предявени и връчени на жалбоподателя. Притежават необходимото съдържание по чл.42 и чл.57 от ЗАНН.

По отношение на наложеното наказание  на основание чл.179 ал.4 т.2 от ЗДвП съдът намира следното: Жалбоподателят не оспорва обстоятелството, че на посочените в АУАН и в НП дата и място е управлявал – товарен автомобил „Ивеко Дейли“ с рег. №WL367FL с прикачено ремарке  „Скорпион П 2А“ от категория „ О2“ с рег. №  Х 7559 ЕЕ, със заплатена винетна такса К3 за товарния автомобил. Не е съгласен, че е следвало да запрати допълнителна винетна такса К3 за тегленото ремарке или ,че е следвало да има закупен винетен стикер К2.

Към момента на проверката жалбоподателя е управлявал товарен автомобил с прикачено към него ремарке по път І – 4, който съгласно утвърдения списък с Решение №945 на МС, представлява републикански  път №4 от  първи клас / І /, поради което безспорно се дължи  винетна такса при движение по него.

МПС, което е управлявал жалбоподателят попада в категория “N1, а тегленото ремарке е от категория „О2“,  съобразно чл.149 ал.1 от ЗДвП.  Съгласно чл. 10а, ал. 7 от Закона за пътищата ППС, за които следва да бъде заплатена винетна такса се разделят на три категории. Процесното МПС  представлява товарен автомобил с технически допустима максимална маса  3.5 тона и попада сред изброените в чл.10а ал.7 т.3 от ЗП и за него се дължи заплащане на винетна такса  К3, каквато е била заплатена. Съгласно чл.10а ал.9 от ЗП, когато ППС попадащо в категорията по ал.7 т.3 на чл.10а тегли едно или няколко ремаркета с технически обща допустима максимална маса  над 3.5 тона на едното или общо на всички ремаркета следва да бъде заплатена винетна такса като за ППС по ал.7 т.2, т.е. винетен стикер К2. Съдът намира за основателен доводът на жалбоподателя , че при тази хипотеза се преценява  общата допустима максимална маса на ремаркетата, т.е. в нея не се включва масата и на теглещото МПС. Тегленото едно ремарке  „Скорпион П 2А“ с рег. №  Х 7559 ЕЕ е с технически  допустима  максимална маса 2500 кг., поради което не е следвало да бъде  заплатена винетка такса К2 като за ППС попадащо в  категорията ППС  регламентирани в чл.10а ал.7 т.2 от ЗП. Жалбоподателят не е осъществил вмененото му нарушение, поради което неправилно е ангажирана  административно – наказателната му отговорност  на основание чл.179 ал.4 т.2 от ЗДвП, предвиждащ глоби за водач,  в случаите когато за ППС е заплатена винетна такса по-ниска от нормативно установената за съответната категория.

Настоящият съдебен състав намира, че в случая водачът не следвало да заплаща и допълнителна винетна такса за ремаркето като закупи втора винетка за същата категория – К3, предвид на това, че съгласно чл.11 ал.2 от  Наредбата за условията и реда за събиране на таксите за ползване на пътната инфраструктура по ЗП,  закупуването на втора винетка за същата категория е задължително само, когато ППС по чл.10а ал.7 т.2 от ЗП се движи с прикачено ремарке, а в  конкретният случай теглещото МПС  е ППС по чл.10а ал.2 т.3 от ЗП.

Поради изложеното съдът намира, че обжалваното наказателно постановление се явява незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ОТМЕНЯ Наказателно постановление №18 – 0869 - 000359/14.03.2018г. на  ВПД Началник сектор “ПП” при ОДМВР – Шумен в частта,  с която на основание чл.53 от ЗАНН и чл.179 ал.4 т.2  от ЗДвП на В. Ц.Ч. е наложено административно наказание “глоба” в размер на 750 лева, за нарушение на чл.139 ал.5 от ЗДвП.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

                                                                       

РАЙОНЕН СЪДИЯ: