Р Е Ш Е Н И Е

 

424/2.10.2018г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На втори октомври две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:  

Председател: Пл.Недялкова                                              

Секретар:Цв.К.

Прокурор С. Александрова

Като разгледа докладваното от районния съдия

Административно  наказателно  дело №2377 по описа за 2018г.

            Производство по чл.378  от НПК.

            От ШРП  е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване на обв. Ф.Ш.Е. с ЕГН ********** от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по  чл. 343 ал.1 б.б пр.2,  във вр. с чл.342, ал.1 от НК, за което е предвидено наказание “лишаване от свобода”  до три години или пробация, обвиняемият не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК и в резултат на деянието няма причинени съставомерни имуществени вреди.

            В съдебно заседание, обвиняемият, редовно призован, не се явява лично. Явява се адв. И.К. Т.от ШАК, редовно упълномощен. 

  В съдебно заседание представителят на ШРП поддържа възведеното  обвинение срещу  обвиняемия, излагайки   своята теза и съображенията си за това. Предлага обвиняемия да бъде освободен от наказателна отговорност като му бъде наложено административно  наказание в размер на глоба в размер на 1000 лева, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 6 месеца.

            Защитникът на обвиняемия пледира  за освобождаване  от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК -  глоба в минимално предвидения размер и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 месеца.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност се установи следното от фактическа страна: Ф.Ш.Е. е правоспособен водач на МПС. В следобедните часове на 14.07.2016г. той управлявал л.а. „Форд Фиеста“ с рег. № Н 4405 АН по ул. „Ген. Скобелев“ в гр. Шумен, като се движел в посока към кръстовището с ул. „Искър“. Времето било ясно, видимостта - добра, пътното платно - сухо, без неравности, с наклон надолу по посока на кръстовището. По това време на десния тротоар, срещу читалище „Екипе“ се намирала пострадалата М.М.Д., родена на ***г., заедно със свои приятели - Д.Р.Р. и Е.Б.М., също непълнолетни. До тротоара имало тревна площ с дървета и храсти, но те не препятствали видимостта на водачите към мястото, където се намирали децата; тротоарът бил с добра видимост по цялата му ширина. Нямало и паркирани автомобили от двете страни на пътното платно, които да ограничават видимостта.

Въпреки липсата на пешеходна пътека, Д.Р. и Е.М. пресекли пътното платно перпендикулярно, за да преминат на отсрещния тротоар. Малко след тях, без да се огледа с необходимото внимание за приближаващи се автомобили, пресичане предприела и М.Д.. Ф.Е. възприел пешеходката, когато тя вече се намирала на пътното платно, задействал аварийно спирачки, но не успял да избегне удара с нея. Ударът бил в дясната лента за движение, на около 2.4 м. от десния край на пътното платно, спрямо посоката на движение на МПС - между предния ляв ръб на автомобила и лявата страна на Д.. Вследствие на удара пострадалата била отхвърлена на предния капак на автомобила в лявата му част, след което се приплъзнала по него и паднала на пътното платно. Превозното средство продължило равнозакьснителното си движение напред и спряло на 14.9м, от мястото на удара.

След описания инцидент водачът на случайно преминаващ край ПТП автомобил - свидетелят Е.В.Ч. - позвънил на тел.112 и уведомил за случилото се. На место пристигнал медицински екип, който откарал Д. в МБАЛ - гр. Шумен.

Видно от назначената по делото тройна автотехническа експертиза към момента на ПТП л.а. „Форд Фиеста“ с рег. № Н 4405 АН се е движил със скорост 46.4 км/ч. Вещите лица са изследвали два момента на възникване на опасността, изводими от свидетелските показания: първи, в който за Ф.Ш. се е открила видимост към намиращите се на двата тротоара деца /изводим от свидетелските показания на М.Д., Д.Р. и Е.М./ и втори, в който пострадалата е започнала да навлиза от разположените зад тротоара храсти и дървета, на самия тротоар /изводим от показанията на обвиняемия Ф.Ш. и от свидетелските показания на неговата съпруга Н.Р.Е./ и с оглед на тях са дали своите заключения. С оглед събраните доказателства по делото следва да се приеме за съответстващ на обективната истина първия вариант, подкрепен от свидетелските показания на Д., Р.и М.. М.Д. се явява пострадал от деянието и нейните показания освен източник на доказателства са и средство за защита на накърнените й от престъплението права, но същите кореспондират и със свидетелските показания на Д.Р. и Е.М., дадени под страх от наказателна отговорност и са в унисон с житейската логика - нормално е преди да се предприеме пресичане да се застане на тротоара, в близост до пътното платно, а не в тревните площи зад тротоара; не е логично също така първоначално Д. да е стояла с приятелите си на тротоара, а след като те са пресекли да се е върнала в затревената площ и оттам да е предприела пресичането. Частично в подкрепа на този вариант относно момента на възникване на опасността са и свидетелските показания на Н.Е., която заявява, че са имали видимост към двете деца, намиращи се на левия тротоар /Д.Р. и Е.М./. Според вещите лица, изготвили тройната автотехническа експертиза, ако за начало на опасността се възприеме именно момента, в който за Ф.Е. се е открила видимост към намиращите се на тротоарите деца, то към този момент л.а. „Форд Фиеста“ се е намирал на 60.24 м. от мястото на удара, а опасната зона за спиране, с оглед скоростта на движение на МПС, е била 30.4 м., т.е. водачът е имал техническа възможност да предотврати ПТП чрез своевременно спиране.

С оглед конкретизиране на причинените в резултат на ПТП травматични увреждания по делото е назначена медицинска експертиза. Видно от заключението на същата е, че вследствие ПТП Д. получила следните травматични увреждания:  контузия на главата, изразяваща се в мозъчно сътресение без открита вътречерепна травма, контузия на таза, изразяваща се в охлузване с линейна форма в лявата част на седалището и фрактура на горното и долното рамо на лявата пубисна кост, контузия на крайниците, изразяваща се в охлузвания в областта на ляво коляно и глезен.

Вещото лице сочи, че счупването на двете рамене на лявата пубисна кост е довело до трайно затруднение в движението на левия долен крайник за срок, по-голям от 1 месец, т.е. покриват се медико-биологичните признаци на средна телесна повреда по смисъла на чл.129 от НК.

Описаният престъпен резултат е в пряка причинна връзка с допуснатите от обвиняемия Ф.Е. нарушения на правилата за движение, а именно: чл. 116 от ЗДвП, задължаващ водача на пътно превозно средство да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата, към хората с трайни увреждания, в частност към слепите, които се движат с бял бастун, към слепо-глухите, които се движат с червено-бял бастун и към престарелите хора; чл.117 от ЗДвП , задължаващ водача на пътно превозно средство при приближаване на място, където на пътя или в близост до него се намират деца, да намали скоростта, а при необходимост - и да спре

Като нарушил на 14.07.2016г. в гр. Шумен посочените правила за движение по пътищата при управление на МПС и с деянието причинил на М.М.Д. средна телесна повреда, обвиняемият Ф.Ш.Е. осъществил от обективна страна състава на престъпление по чл. 343 ал.1 б. ”б” от НК във вр. с чл.342 ал.1 от НК.

От субективна страна деянието е осъществено по непредпазливост под формата на небрежност, тъй като деецът не е предвиждал настъпването на общественоопасните последици от своето поведение, но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди.

  В хода на съдебното производство от страна на обвиняемия не бяха ангажирани доказателства, оборващи така установената фактическа обстановка. Същата се потвърждава от  всички събрани и приобщени на основание разпоредбата на чл.283 от НПК  доказателства, както и от назначените експертизи.

            Така установената фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че обвиняемият е осъществил от обективна  страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по с чл.343 ал.1  б.”б”, предл. второ,  във вр. с чл.342, ал.1 от НК.

    От субективна страна е налице непредпазливост под формата на самонадеяност при осъществяване на деянието.

            Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия, а именно: За престъпление чл.343 ал.1  б.”б”, предл. второ,  във вр. с чл.342, ал.1 от НК е предвидено наказание “лишаване от свобода” до 3 години или пробация. Обвиняемият не е осъждан и не е освобождават от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК и с деянието не са причинени съставомерни имуществени вреди.

При определяне на наказанието, съдът отчете: ниската степен на обществена опасност на дееца,  същият признава вината си, съдейства за разкриване на обективната истина, до момента на извършване на деянието  има издадено само едно НП за нарушение на ЗДвП, добросъвестното му поведение в досъдебното и съдебно производство, съпричиняването от страна на пострадалата, които съдът отчита като смекчаващи вината обстоятелства. Съдът не констатира отегчаващи вината обстоятелства, поради което  счита, че наказание глоба в размер на 1000 лева и „лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 месеца ще породят възпитателната и превантивна функция на наказанието у обвиняемия.

    По този начин и с това административно наказание съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

На обвиняемия следва да бъдат възложени и направените в досъдебното производство разноски.

    По делото са приобщени 2 броя CD, които следва да се оставят по делото.

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА обвиняемия Ф.Ш.Е. с ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, женен, неосъждан, основно образование, работещ  ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че на 14.07.16г. в гр. Шумен при управление на МПС - л.а. „Форд Фиеста“ с per. № Н 4405 АН нарушил правилата за движение по пътищата, а именно разпоредбата на чл.116 от ЗДП, която задължава водача на превозното средство да бъде внимателен и предпазлив към пешеходците, особено към децата и чл.117 от ЗДвП, задължаващ водача на ППС при приближаване на място, където на пътя  или в близост до него се намират деца, да намали скоростта, а при необходимост да спре и по непредпазливост причинил на М.М.Д. средна телесна повреда, изразяваща се във фрактура на горното и долното рамо на лява пубисна кост, довело до  трайно затрудняване на движението на левия долен крайник за срок по - голям от 1 месец - престъпление по чл.343 ал.1 б.б пр.2, във вр. с чл.342 ал.1 от НК и  на основание чл. 78 А ал.1 от НК го ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му  НАЛАГА административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1000 лева /хиляда / лева.

На основание чл.78 А ал.4 от НК налага на обв. Ф.Ш.Е. с ЕГН ********** административно наказание “лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 /шест/ месеца.

     На основание чл.189 ал.3 от НПК ОСЪЖДА обв. Ф.Ш.Е. с ЕГН ********** да  заплати в полза на бюджета по сметка на  ОД на МВР – Търговище направените в досъдебното производство разноски в размер на 30.00 лева  и по сметка на ОД на МВР – Шумен направените в досъдебното производство разноски в размер на 1502.49 лева, както и 5 лева при издаване на изпълнителен лист.

Приложените към делото 2 броя CD се оставят по делото.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХXI от НПК в 15 - дневен срок от днес   пред ШОС.

 

Районен   съдия: