Р Е Ш Е Н И Е

 

441/9.10.2018г.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд, петнадесети състав

На девети октомври две хиляди и осемнадесета година,

В публично заседание  в следния състав:

Председател: Пл.Недялкова                                               

Секретар: Цв. К.

Прокурор: Ж. С.

Като разгледа докладваното от районния съдия

АНД  № 2415 по описа за 2018г.

За да  се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл.378  от НПК.

            От ШРП  е внесено постановление, с което се прави предложение за освобождаване на Н.Н.Х., ЕГН ********** от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл.78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по  чл.296 ал.1, във вр. с чл.26 ал.1 от НК, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода“ до три години или глоба до 5000 лева, обвиняемият е осъждан за престъпления от общ характер, но е реабилитиран, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК и в резултат на деянието няма причинени съставомерни имуществени вреди.

            В съдебно заседание, обвиняемият, редовно призован, не се явява. Явява се адв. Кр. А.от ШАК, редовно упълномощен в досъдебното производство.

            За Шуменска районна прокуратура, редовно призовани, се явява прокурор С., която поддържа внесеното предложение и пледира за налагане на административно наказание “глоба” в размер около минимума.

Защитникът на обвиняемия пледира  за освобождаване  от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл.78а от НК -  глоба в минимално предвидения размер.

От приложените по делото писмени доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност се установи от фактическа страна следното: На 28.08.2018г. св. М.Н.Х. *** депозирал в Районен съд гр.Шумен молба за защита от домашно насилие срещу обвиняемия Н.Н.Х., с която направил и искане да бъде му издадена заповед за незабавна защита. Въз основа на молбата било образувано гр. дело № 2479/2018г., по което на  28.08.2018г. съдът издал заповед за незабавна защита, с която задължил обв. Н.Н.Х. да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо Н.Х. Х., отстранил го от съвместно обитаваното от двамата жилище, находящо се в с. Т* и му забранил да се доближава до св. Н.Х. Х.. Заповедта подлежала на незабавно изпълнение и имала действие до издаване на заповед или отказ на съда в производството по чл. 12 и сл. от ЗЗДН по делото. Заповедта била връчена лично на обвиняемия Х. *** на 29.08.2018г.

На 03.09.2018г. св. Н.Х. Х. бил в дома си, находящ се в с. Т*, заедно със св. В.С. М.и св. М.Н.Х.. Домът им представлявал къща на два етажа. Външната врата на къщата не била заключена. Около 21,30 часа св. Н. Х. заедно със съпругата си и свидетелите В.М.и М.Х., които били на втория етаж на къщата, чули, че някой е влязъл. След като лицето, което влязло в дома им, започнало да псува, те разбрали, че това е обвиняемия Н.Х.. Псувайки, обв. Х. счупил стъклото на един от прозорците, след което напуснал жилището. За случилото се бил подаден сигнал в РУ-Шумен. По повод на този сигнал на 04.09.2018г. св. Д.И.-служител на РУ- Шумен заедно със свой колега посетил дома на св. Н.Х. Х., който им казал, че обвиняемият отново дошъл. Полицейските служители влезли в долната част на къщата, където открили обв. Н.Н.Х., който им обяснил, че нарушил заповедта за незабавна защита, тъй като искал да вземе вещи.

В хода на съдебното производство от страна на обвиняемия не бяха ангажирани доказателства, оборващи така установената фактическа обстановка. Същата се потвърждава от  всички събрани и приобщени на основание разпоредбата на чл.283 от НПК  доказателства.

Така установената фактическа обстановка дава основание на съда да приеме, че с деянието си, обвиняемия  на 03.09.2018г. и на 04.09.2018Г. в с. Тимарево, общ. Хитрино, обл. Шумен, при условията на продължавано престъпление, не изпълнил заповед за защита от домашно насилие- Заповед за незабавна защита от 28.08.2018г. по гр. дело № 2479/2018г. по описа на ШРС, задължаваща го да се въздържа от упражняване на домашно насилие спрямо Н.Х. Х. и забраняваща му се да приближава до посоченото лице и до обитаваното от него жилище, находящо се в с. Тимарево общ. Хитрино, обл. Шумен, ул. „Охрид" №1  с което е осъществил от обективна  страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по  чл. 296, ал. 1 от НК във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК. От субективна страна, деянието е извършено умишлено.

            Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл.78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия, а именно: За престъпление по чл. 296, ал. 1 от НК във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК са предвидени наказания „лишаване от свобода“ до три години или глоба до 5000 лева. Обвиняемият е осъждан за престъпления от общ характер, но е реабилитиран, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК и в резултат на деянието няма причинени съставомерни имуществени вреди.

При определяне на наказанието, съдът отчете:самопризнанията на обвиняемия, изразеното съжаление за действията си, както и обстоятелството, че е безработен. Съдът не констатира отегчаващи вината обстоятелства. Съдът счита, че наказание глоба в размер на 1000 лева ще породят възпитателната и превантивна функция на наказанието у обвиняемия. По този начин и с това административно наказание съдът счита, че ще бъдат постигнати целите на генералната и специалната превенция.

Водим от горното и на основание чл.378 ал.4 т.1 от НПК, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА обвиняемия Н.Н.Х., ЕГН **********, роден на 27.02.2084г. в гр.Шумен, с местоживеене ***, български гражданин, неженен, реабилитиран, средно образование, без работещ  ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че  на 03.09.2018г. и на 04.09.2018Г. в с. Тимарево, общ. Хитрино, обл. Шумен, при условията на продължавано престъпление, не изпълнил заповед за защита от домашно насилие- Заповед за незабавна защита от 28.08.2018г. по гр. дело № 2479/2018г. по описа на ШРС, задължаваща го да се въздържа от упражняване на домашно насилие спрямо Н.Х. Х. и забраняваща му се да приближава до посоченото лице и до обитаваното от него жилище, находящо се в с. Тимарево общ. Хитрино, обл. Шумен, ул. „Охрид" №1  - престъпление по чл. 296  ал.1, във вр. с чл.26 ал.1 от НК и на основание чл. 78 А ал.1 от НК  ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ  И МУ  НАЛАГА административно наказание “ГЛОБА” в размер на 1000 /хиляда / лева.  

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХXI от НПК пред ШОС в 15 - дневен срок от днес.

 

Районен   съдия: