Р Е Ш Е Н И Е

 

456/17.10.2018г.,               гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, седемнадесети състав

На седемдесети октомври през две хиляди и осемнадесета година

В публично заседание в следния състав:

                                                                                   Председател: Надежда Кирилова

Секретар: Т.Д.

Прокурор: Светла Михайлова

Като разгледа докладваното от районния съдия

НАХД № 2434 по описа на ШРС за 2018 г.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

Настоящото производство е образувано на основание чл. 375 и сл. от НПК.

От Шуменска районна прокуратура е внесено в Районен съд - Шумен постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а от НК на Р.И.С. - обвиняем по досъдебно производство № 860/2018 г. по описа на РУ - Шумен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл. 78а от НК. Като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано за престъпление по        чл. 313, ал. 1 от НК, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода до три години или “глоба” от 100 лв. до 300 лв., извършителят е осъждан за престъпление от общ характер, но реабилитиран, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК, с деянието не са причинени имуществени вреди, както и не са налице отрицателните предпоставки, визирани в разпоредбата на чл. 78а, ал. 7 от НК, при наличие на които се изключва приложението на този текст.

В съдебно заседание представителят на Районна прокуратура – Шумен поддържа предложението и предлага на съда да наложи на обвиняемия С. наказание “глоба” в размер на минималния, предвиден в разпоредбата на чл. 78а от НК.

В съдебно заседание обвиняемият, редовно призован, се явява лично. Дава обяснения относно деянието и семейното си и материално състояние, като моли съда да му наложи наказание “глоба” в размер на минималния, предвиден в разпоредбата на       чл. 78а от НК.

След преценка на събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съдът приема за установено от фактическа страна следното:

Обвиняемият Р.И.С. *** бил правоспособен водач на МПС, категория „В“, „А“, „М“ от 1987 г., като през 2012 г. живеел преимуществено в Кралство Холандия.

През месец декември 2012 г. обвиняемият гостувал на приятелката си в Република Германия, където управлявал МПС след употреба на алкохол на територията на Република Германия, поради което немските контролни органи отнели притежаваното от обвиняемия СУМПС № 281100985, издадено от ОД на МВР – гр. Шумен за срок от девет месеца – до 04.11.2013 г. Освен това, на обвиняемия С. му било наложено и наказание „глоба“.

В началото на месец май 2013 г. обвиняемият С. се завърнал в Република България с цел да провери дали отнетото му свидетелство за управление на МПС е изпратено от компетентните немски власти. Понеже същото не било получено в ОД на МВР – Шумен, обвиняемият решил да предприеме необходимите мерки, за да му бъде издадено ново СУМПС.

На 26.07.2013 г. обвиняемият Р.С. се явил в сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – гр. Шумен. Там той попълнил и представил Декларация по чл. 17, ал. 1 от Правилника за издаване на български документи и чл. 160 от Закона за движението по пътищата /ЗДвП/, в която декларирал, че е изгубил или му било откраднато СУМПС № 281100985, издадено от сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – гр. Шумен. Цитираната декларация била заведена в сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР –        гр. Шумен с Вх. № УРИ 869000 – 12 942/26.07.2013 г. Освен това, депозирал и декларация, каквато се изисква съгласно разпоредбата на чл. 151, ал. 5 от ЗДвП, в която декларирал невярно обстоятелство, а именно, че обичайното му пребиваване /т. е. повече от 185 дни през календарната година/ не е в друга държава – членка на ЕС, а е в Република България. Вследствие на подадените документи на обвиняемия С. било издадено ново свидетелство за управление на МПС № 282273652.

 Междувременно немските власти изпратили в сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – гр. Шумен СУМПС № 281100985, като информирали българските компетентни органи, че документът е бил иззет от водача заради административно нарушение.

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани в досъдебното производство и присъединени на основание разпоредбата на чл. 283 от НПК писмени доказателства, от приложените по делото веществени доказателства, както и от обясненията на обвиняемия Р.И.С., дадени в хода на досъдебното производство и съдебното следствие. В хода на съдебното производство от страна на обвиняемото лице и неговия защитник не бяха представени доказателства, оборващи или поставящи под съмнение така установената фактическа обстановка.

Изложената фактическа обстановка се изяснява и от изготвената в хода на досъдебното производство съдебно-графическа експертиза, която дава заключение, че почеркът, с който е положен подписът  срещу „Декларатор:“ в „Декларация по чл. 17,        ал. 1 от Правилника за издаване на български документи и чл. 160 от Закона за движението по пътищата /ЗДвП/, в която декларирал, че е изгубил СУМПС № 281100985, издадено от сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – гр. Шумен с Вх. № УРИ 869000 – 12 942/26.07.2013 г., принадлежи на обвиняемия Р.И.С.. Също така, от заключението на цитираната съдебно-графическа експертиза, става ясно, че почеркът, с който е положен подписът  срещу „Декларатор:“ в „Декларация по чл. 151, ал. 5 от ЗДвП, във вр. чл. 13, т. 6 от Наредба № I-157/2002 г. на МВР за реда и условията за издаване на СУ на МПС, отчета на водачите и тяхната дисциплина“ от 26.07.2013 г., както почеркът, с който е изпълнен ръкописния текст в цитираната декларация принадлежи на обвиняемия Р.И.С..

Съдът намира, че събраните и обсъдени по този начин доказателства по делото са непротиворечиви и взаимно допълващи се и водят до единствено възможния извод, непораждащ никакво съмнение във вътрешното убеждение на съда и обосновават решението му в следния смисъл:  

Обвиняемият Р.И.С. ***, при условията на продължавано престъпление, съзнателно потвърдил неистина в писмени декларации, които по силата на закон /по чл. 17, ал. 1 от Правилника за издаване на български документи и чл. 160 от Закона за движението по пътищата /ЗДвП/ и по чл. 151, ал. 5 от ЗДвП, във вр. чл. 13, т. 6 от Наредба № I-157/2002 г. на МВР за реда и условията за издаване на СУ на МПС, отчета на водачите и тяхната дисциплина/ се дават пред орган на властта за удостоверяване на истинността на някои обстоятелства, а именно, че СУМПС № 281100985, издадено от сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – гр. Шумен е изгубено или му е откраднато, както и че обичайното му пребиваване не е в държава – членка на ЕС, а е в Република България, с което е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление от общ характер, наказуемо по чл. 313, ал. 1 от НК, във вр. чл. 26, ал. 1 от НК, поради следното:

Обект на престъплението са обществените отношения, свързани с удостоверителната функция на определени документи, както и обществените отношения, които осигуряват реда и условията за издаване, съставяне и използване на съответните официални документи.

Субект на престъплението е пълнолетно вменяемо физическо лице.     

От обективна страна предмет на престъплението е Декларация от 26.07.2013 г. по      чл. 17, ал. 1 от Правилника за издаване на български документи и чл. 160 от Закона за движението по пътищата /ЗДвП/, в която декларирал, че СУМПС № 281100985, издадено от сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – гр. Шумен е изгубено или му е откраднато, както и Декларация по чл. 151, ал. 5 от ЗДвП, във вр. чл. 13, т. 6 от Наредба №                   I-157/2002 г. на МВР за реда и условията за издаване на СУ на МПС, отчета на водачите и тяхната дисциплина от 26.07.2013 г., в която декларирал, че, обичайното му пребиваване не е в държава – членка на ЕС, а е в Република България. Изпълнителното деяние се изразя в потвърждаване на неистината, т. е. действие при което деецът отразява в декларацията, определени факти и обстоятелства с правно значение.

От субективна страна престъплението е извършено с вина под формата на пряк умисъл, като деецът е съзнавал, че удостоверява неверни обстоятелства в писмената декларация, която по силата на закон се дава пред орган на властта за удостоверяване на истинността на определени обстоятелства, като е целял настъпването на противообществени последици.

Деянието на обвиняемият е квалифицирано като продължавано престъпление по смисъла на чл. 26, ал. 1 от НК,  тъй като всяко едно от деянията осъществява по отделно състава на едно и също престъпление - по чл. 313, ал. 1 от НК, извършени са през непродължителен период от време - на 26.07.2013 г., при една и съща обстановка и при еднородност на вината - пряк умисъл за всяко от деянията.

Като причина за извършване на деянието следва да се посочи несъобразяването и незачитането на регламентираните в закона правила за съставянето и ползването на документи от страна на обвиняемия.  

Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване на дееца от наказателна отговорност и налагане на административно наказание, а именно:

- за престъплението по чл. 313, ал. 1 от НК, което е умишлено законът предвижда наказание лишаване от свобода до 3 /три/ години или “глоба” от 100 до 300 лв.;

- обвиняемият е осъждан за престъпление от общ характер, но видно от  свидетелството му за съдимост същият към датата на извършване на деянието е бил реабилитиран. По отношение на първото му осъждане с присъда № 126/08.07.1992 г. по НОХД № 60/1991 г. по описа на РС – Нови пазар, влязла в сила на 22.07.1992 г., съдът съобрази, че по отношение на него лицето е било реабилитирано на основание разпоредбата на чл. 86, ал. 1, т. 1 от НК, като реабилитацията е настъпила на 30.08.1996 г., поради изтичане на три години от изпълнение на наказанието. В същото време С. е бил осъждан още три пъти, а именно: с присъда № 73/25.02.1998 г. по НОХД №     172/1997 г. по описа на РС – Нови пазар, влязла в сила на 11.03.1998 г.; с присъда № 128/12.07.2001 г. по НОХД № 128/2001 г. по описа на Военен съд – Варна, влязла в сила на 14.08.2001 г. и с присъда № 142/25.07.2001 г. по НОХД № 142/2001 г. по описа на Военен съд – Варна, влязла в сила на 25.08.2001 г., като с определение от 01.10.2001 г. по НОХД № 142/2001 г. по описа на Военен съд – Варна, влязло в законна сила на  17.10.2001 г. е извършено групиране на наказанията по посочените три присъди. С определение от 28.10.2002 г. по ЧНД № 498/2002 г. по описа на Окръжен съд – Ловеч, влязло в законна сила на  04.11.2002 г. е условно предсрочно освободен от изтърпяване на остатъка от 7 месеца и 24 дни от определеното му общо наказание „лишаване от свобода“ в размер на 2 години. Следователно лицето е реабилитирано по право на основание       чл. 88а, ал. 1 от НК, във вр. чл. 82, ал. 1, т. 3 от НК на 28.06.2013 г.

- с деянието не са причинени имуществени вреди.

- не са налице отрицателните предпоставки, визирани в разпоредбата на чл. 78а,   ал. 7 от НК, при наличие на които се изключва приложението на този текст.

При определяне на наказанието на обвиняемият, съдът отчете степента на обществена опасност на самото деяние, която определя като висока, имайки в предвид обстоятелството, че деецът е декларирал неверни обстоятелства в декларация, която се изисква по силата на закон и които са послужили за издаване на официален документ за самоличност – свидетелство за правоуправление на МПС. Степента на обществена опасност на подсъдимия, която съдът преценява като невисока с оглед  данните за личността на дееца, които сочат, че същият е осъждан, но е реабилитиран, макар и месец преди датата на извършване на процесното деяние, а по делото липсват данни за други образувани срещу лицето висящи наказателни производства. Съдът намира, че изложените обстоятелства следва да се тълкуват като смекчаващи вината обстоятелства. Разпитан, в хода на досъдебното производство обвиняемият се признава за виновен и дава подробни обяснения, като същевременно изразява съжаление и дълбоко разкаяние за извършеното. Съдът отчете и оказаното съдействие на разследващите органи в хода на досъдебното производство.

Ето защо, гореизложените обстоятелства мотивираха съда да приеме, че целите на наказанието, посочени в чл. 36 от НК могат да бъдат постигнати по отношение на обвиняемия Ш., като наказанието бъде определено при отчитане, както на смекчаващите отговорността обстоятелства, така и на отегчаващите. Съобразявайки изложените обстоятелства, личността на обвиняемия и тежестта на извършеното деяние, съдът намира, че наказание в минималния размер, предвиден в закона, а именно 1 000 /хиляда/ лева ще породи възпитателната и превантивна функция на наказанието у обвиняемия. При определяне размера на наложената глоба съдът съобрази и материалното състояние на обвиняемия, което се доказва от неговите обяснения, от които става ясно, че към настоящият момент не работи, но реализира трудови доходи в размер много под установена за страната минимална работна заплата, не притежава имущество и е с влошено здравословно състояние.

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК направените деловодни разноски в размер на 102.41 /сто и два лева и четиридесет и една стотинки/ лева и 5 /пет/ лева за служебно издаване на изпълнителен лист следва да се възложат на обвиняемия.

На основание чл. 112, ал. 4 от НПК веществените доказателства по делото - Декларация от 26.07.2013 г. по чл. 17, ал. 1 от Правилника за издаване на български документи и чл. 160 от Закона за движението по пътищата /ЗДвП/ и чл. 159, ал. 1, т. 1  от ЗДвП, във вр. чл. 13,  т. 6 от Наредба № I-157/2002 г. на МВР за реда и условията за издаване на СУ на МПС, отчета на водачите и тяхната дисциплина от 26.07.2013 г., следва да бъдат оставени по делото.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 378, ал. 4, т. 1 от НПК, съдът  

Р Е Ш И :

 

ПРИЗНАВА Р.И.С., ЕГН **********, роден на *** ***, български граждани, с основно образование, разведен, осъждан /реабилитиран/, неработещ, постоянен адрес:***, за виновен в това, че на 26.07.2013 г. в гр. Шумен, при условията на продължавано престъпление, съзнателно потвърдил неистина в писмени декларации, съответно: в Декларация с Вх. № 12 942/26.07.2013 г. по описа на ОД на МВР – гр. Шумен, като декларирал, че СУМПС № 281100985, издадено от сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – гр. Шумен е откраднато или изгубено, като тази декларация се подава по силата на закон -  разпоредбата на чл. 160 от Закона за движението по пътищата /ЗДвП/, пред орган на властта за удостоверяване истинността на заявените от декларатора обстоятелства /служител от сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – гр. Шумен/, както и в Декларация от 26.07.2013 г. по чл. 159, ал. 1, т. 1  от ЗДвП, във вр. чл. 13,  т. 6 от Наредба № I-157/2002 г. на МВР за реда и условията за издаване на СУ на МПС, отчета на водачите и тяхната дисциплина, която по силата на закон - чл. 151, ал. 5 от ЗДвП, се дава пред орган на властта /сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – гр. Шумен/, за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, а именно, че обичайното му пребиваване /т. е. повече от 185 дни през календарната година/ не е в друга държава – членка на Европейския съюз и не притежава валидно свидетелство за управление на МПС, издадено от друга държава – членка на Европейския съюз - престъпление по чл. 313, ал. 1 от НК, във вр. чл. 26, ал. 1 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “ГЛОБА” в размер на 1000 /хиляда/ лева.

На основание чл. 189, ал. 3 от НПК осъжда Р.И.С., ЕГН ********** да заплати в полза на държавата направените деловодни разноски в размер на 102.41 /сто и два лева и четиридесет и една стотинки/ лева, които следва да бъдат заплатени по сметка на ОД на МВР - Шумен и 5 /пет/ лева такса за издаване на изпълнителен лист, която следва да бъде заплатена по сметка на ШРС.

На основание чл. 112, ал. 4 от НПК веществените доказателства по делото - Декларация от 26.07.2013 г. по чл. 17, ал. 1 от Правилника за издаване на български документи и чл. 160 от Закона за движението по пътищата /ЗДвП/ и чл. 159, ал. 1, т. 1  от ЗДвП, във вр. чл. 13,  т. 6 от Наредба № I-157/2002 г. на МВР за реда и условията за издаване на СУ на МПС, отчета на водачите и тяхната дисциплина от 26.07.2013 г., следва да бъдат оставени по делото.

 

Решението подлежи на обжалване или протестиране в 15-дневен срок от днес  пред Шуменски окръжен съд.

                                                    

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: