Р Е Ш Е Н И Е

 

439/9.10.2018г. ,  гр. Шумен

                                                                                             

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

              Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на девети октомври две хиляди и осемнадесета година в състав:                                               

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ  

при участието на секретар В. С. и прокурор Жулиета Стоянова, като разгледа докладваното от районен съдия АНД № 2457/2018 г. взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл. 414а и следващите от НПК.

С постановление от 19.09.2018 г. РП Шумен е направила предложение за освобождаване от наказателна отговорност на М.Ф.А. – обвиняем по ДП № 1517/2017 г. по описа на РУ при ОДМВР - Шумен и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК, като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано по отношение на М.Ф.А. за извършено от него престъпление по чл. 313, ал. 1 от НК.

 В съдебно заседание представителя на държавното обвинение пледира за налагане на обвиняемия, административно наказание към минималния предвиден от законодателя размер. Процесуалния представител на обвиняемия се присъединява към становището на прокуратурата.  

От приложените по делото писмени доказателства по ДП № 1517/2017 г. по описа на РУ Шумен при ОДМВР - Шумен, се установи от фактическа страна следното: Обвиняемият А. от 28.06.2009 г. преимуществено живеел във Федерална република Германия. Там живеели и членовете на семейството му. В началото на 2015 г. преминал успешно курс и положил изпит за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория „С“. На 02.02.2015 г. Обвиняемият А. депозирал в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР гр. Шумен заявление за издаване на свидетелство за управление на МПС, което било входирано с № 456. Заедно със заявлението попълнил и депозирал декларация по чл. 159, ал. 1, т. 1 от ЗДвП, чрез която декларирал обстоятелството, че обичайното му пребиваване /повече от 185 дни през календарната година/ не е в друга държава – членка на Европейския съюз. След като били приети и разгледани подадените от обвиняемия А. документи, на същия му било издадено СУМПС № 282641493, което той получил на 06.02.2015 г. На 19.07.2017 г. в ГД „Национална полиция“ е постъпило инициативно писмо от Федерална служба – превозни средства, Фленсбург – Германия, с което уведомили българските компетентни власти, че обвиняемия М.Ф.А. живее в Германия от 28.06.2009 г. и е издадено СУМПС в нарушение на Европейското законодателство, относно изискването за пребиваване.

Декларирайки пред орган на властта, а именно, в сектор „ПП“, че обичайното му пребиваване /повече от 185 дни през календарната година/ не е в друга държава членка на ЕС/, А. е осъществил от обективна и субективна страна престъпния състав на чл. 313, ал. 1 от НК.

От субективна страна деянието е извършено при наличието на пряк умисъл.

За гореописаното деяние законодателят предвижда наказание „лишаване от свобода” до 3 година или „глоба“ от 100 до 300 лева, т.е. налице е предвиденото в чл. 78а, ал. 1, б. „б“ от НК изискване.  

Към момента на извършване на деянието деецът не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК и не е осъждан за престъпления от общ характер.

С деянието не са причинени имуществени вреди и не са налице предвидените в чл. 78а, ал. 7 от НК отрицателни предпоставки за прилагане на този законов текст.

 Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на М.Ф.А. към минималния предвиден размер.  

При определяне на наказанието, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието и дееца и счита, че наказание “глоба” в минималния предвиден от законодателя размер ще породи възпитателната и превантивна функция у обвиняемия М.Ф.А..

 С оглед гореизложеното и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, вр. чл. 345, ал. 2 от НК, съдът

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА М.Ф.А. с ЕГН **********, р. на *** ***, местожителство ***, неженен, не работи, неосъждан, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 02.02.2015 г. в гр. Шумен, потвърдил неистина в писмена декларация, която по силата на закон – чл. 151, ал. 5 от ЗДвП се дава пред орган на властта /сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Шумен/ за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, а именно, за удостоверяване на обстоятелството, че обичайното му местопребиваване /повече от 185 дни през календарната година/ не е в друга държава членка на Европейския съюз – престъпление по чл. 313, ал. 1 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание „глоба” в размер на 1000.00 /хиляда/ лева.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК, в 15-дневен срок пред ШОС от днес.

 

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: